Všetky články

  • Obrázok Thajčanka Meow je na Spiši doma

    Thajčanka Meow je na Spiši doma

    Volá sa Wannaporn Biganič, no všetci ju volajú Meow, prípadne Mia. Jej rodina je typickým príkladom dnešnej rozlietanosti po svete. Meow je z Thajska, s manželom sa zoznámili na študijnom pobyte v Austrálii, a momentálne už trinásť rokov žijú na Slovensku, kde vyrastajú aj ich dve deti. Ich domácnosťou dennodenne znejú tri jazyky – thajčina, angličtina a, samozrejme, slovenčina.

  • Obrázok Neoslabujte svoju autoritu na drobnostiach

    Neoslabujte svoju autoritu na drobnostiach

    Klinická psychologička Lýdia Adamcová sa venuje deťom už niekoľko desaťročí a je autorkou projektu Výchova v kocke. Vysvetľuje, že korene detských problémov siahajú až k samotným rodičom, k ich vlastným nevyriešeným traumám. Ak sú choré jablká, treba liečiť strom, vyznáva zásadu.

  • Obrázok Šetrite peniaze. Aké veci bábätko naozaj potrebuje?

    Šetrite peniaze. Aké veci bábätko naozaj potrebuje?

    Cumlík, kočík, kolíska, topánočky, hračky... Symboly zrodenia nového života, v skutočnosti veci, na ktoré ľudia vynakladajú množstvo peňazí a ktoré dieťa nepotrebuje.

  • Obrázok Záhradné jazierko, chov včiel, náučný chodník. Slovenské školy učia deti ekológii

    Záhradné jazierko, chov včiel, náučný chodník. Slovenské školy učia deti ekológii

    V Jelšave zriadili školskú záhradu s jazierkom či pocitovým chodníkom. V Myjave sa žiaci budú starať o včely. A v Podbrezovej si gymnazisti vybudovali vlastný náučný chodník. Tri príklady toho, ako sa slovenské školy snažia deti vychovávať k ekológii.

  • Obrázok Ak sa nevrátim po materskej do práce, akú dávku dostanem?

    Ak sa nevrátim po materskej do práce, akú dávku dostanem?

    Návrat po materskej dovolenke na staré miesto nie je vždy možný. Rodičia to riešia buď skrátením úväzku, alebo dokonca výpoveďou. Čo v prípade odchodu zo zamestnania? Na čo všetko má rodič nárok?

  • Obrázok Určili vám termín pôrodu presne? Môžete sa tak vyhnúť cisárskemu rezu

    Určili vám termín pôrodu presne? Môžete sa tak vyhnúť cisárskemu rezu

    Nie je jedno, či vám lekár stanoví termín pôrodu na 10. alebo 17. marca. Pár dní hore dolu, poviete si možno. Správne určiť dátum, kedy by ste mali porodiť, je pritom zásadné. Môže to ovplyvniť, či dieťa príde na svet prirodzene alebo nakoniec skončíte na operačnej sále.

  • Obrázok Na podvýživu ročne zomrie 3,5 milióna detí

    Na podvýživu ročne zomrie 3,5 milióna detí

    Akútna podvýživa je vo svete najčastejšou príčinou úmrtnosti detí mladších ako päť rokov. V dôsledku nedostatočnej výživy zomrie ročne približne 3,5 milióna detí.

  • Obrázok Pred 28 rokmi bola priekopníčka

    Pred 28 rokmi bola priekopníčka

    Na Ivanu sa v Bratislave pred 28 rokmi pozerali ako na zjavenie. Na začiatku 90-tych rokov sa o dojčení zďaleka nerozprávalo toľko ako teraz. Skôr naopak, ešte platili socialistické praktiky, podľa ktorých nebolo dojčenie nijako zvlášť preferované. Prvé tri mesiace, nanajvýš šesť, a dosť, ide sa na sunar.

  • Obrázok Mami, mlieko! Dá sa ešte?

    Mami, mlieko! Dá sa ešte?

    Šesť mesiacov, rok, donekonečna? Otázku dokedy dojčiť rieši často viac okolie než samotná matka. Existuje nejaká hranica, a mala by vôbec byť?

  • Obrázok Dovoľte dieťaťu vyjadriť hnev

    Dovoľte dieťaťu vyjadriť hnev

    Keď sa dieťa začne zlostiť, kričí alebo dupoce nohami, rodičia sa ho obvykle snažia okamžite zastaviť. Prestaň! Koľkokrát za deň toto slovo vyslovíte? Veľký výchovný efekt to nemá, dieťaťu naopak potlačovanie emócií škodí. Naučte ho vyjadriť hnev prijateľným spôsobom.

  • Obrázok Ako zvládnuť nástup do škôlky bez sĺz

    Ako zvládnuť nástup do škôlky bez sĺz

    Prvý deň v škôlke si pamätajú rodičia aj deti. Základná otázka vždy je – ako to dieťa zvládne? Bude plakať, či sa začne hrať s ostatnými?

  • Obrázok Psychoterapeutka Eva Labusová: Deťom môžeme dať len to, čo sami máme

    Psychoterapeutka Eva Labusová: Deťom môžeme dať len to, čo sami máme

    „To najhlavnejšie je dieťa úprimne milovať a prijímať také, aké je. Zaobstarať si základné informácie o vývojovej psychológii, o potrebách detí v rozličných obdobiach. A ak máme pocit, že nám to v rodičovstve škrípe alebo nestíhame, zastavme sa. Usilujme o zlepšenie,“ nabáda rodičov psychoterapeutka Eva Labusová.

  • Obrázok Byť eko je s deťmi zložité. Ale nie nemožné

    Byť eko je s deťmi zložité. Ale nie nemožné

    Vraví sa, že ak chcete žiť ekologicky, nemajte deti. Netreba to samozrejme brať doslovne, faktom však je, že v dnešnom vyspelom svete sú deti naozaj dosť veľkým nepriateľom prírody.

  • Obrázok Zlacnite si pranie. Postačí jedno euro

    Zlacnite si pranie. Postačí jedno euro

    Desať litrov pracieho gélu za jedno euro? Taký tovar zatiaľ neponúka v akcii žiaden obchodník, dá sa však veľmi jednoducho a rýchlo pripraviť doma. Výhodou je, že si ho môžete namiešať podľa vlastného vkusu.

  • Obrázok V testovaní piatakov dopadli najlepšie Bratislavčania

    V testovaní piatakov dopadli najlepšie Bratislavčania

    Slovenčina a matematika ide najlepšie piatakom na západe Slovenska. Podľa výsledkov Monitora vzdelávania a odbornej prípravy z roku 2018, ktorý uverejnila Európska komisia,v testovaní najlepšie skončili Bratislavčania.

  • Obrázok Čo by za to deti v Afrike dali... 5 viet, ktoré si radšej odpustite

    Čo by za to deti v Afrike dali... 5 viet, ktoré si radšej odpustite

    Sľubovali ste si, že tie vety pred vlastnými deťmi nikdy nevyslovíte. Počuli ste ich od svojich rodičov a pripadali vám vážne hlúpe. Našťastie sa s tým ešte dá niečo robiť.

  • Obrázok Hendikepované deti sú v špeciálnych školách často úplne zbytočne

    Hendikepované deti sú v špeciálnych školách často úplne zbytočne

    Na Slovensku sa v špeciálnych školách vzdeláva až 6,3 percenta detí, čo je najviac v Európe. Európsky priemer je len 2,3 percenta a v Taliansku dokonca iba jedno percento detí.

  • Obrázok Kniha o tom, ako byť dobrý rodič, vyšla konečne aj v slovenčine

    Kniha o tom, ako byť dobrý rodič, vyšla konečne aj v slovenčine

    Ako vaša vlastná výchova ovplyvňuje to, aký ste rodič? Aj na túto otázku dáva odpoveď kniha Kruh bezpečného rodičovstva od troch renomovaných amerických psychoterapeutov Kenta Hoffmana, Glena Coopera a Berta Powella.

  • Obrázok Pozor, spadneš! Prečo dieťa väčšinou naozaj spadne

    Pozor, spadneš! Prečo dieťa väčšinou naozaj spadne

    Pozor, spadneš! Nechoď tam, poraníš sa! Koľkokrát za deň používate tieto vety pri rozhovoroch so svojimi deťmi? Hoci to myslíte dobre, v skutočnosti týmito varovaniami môžete deti práve doviesť k tomu, čo nechcete – teda k pádu či poraneniu.

  • Obrázok Mama štyroch chlapcov: Vychovávať viac detí je niekedy ľahšie ako len jedno

    Mama štyroch chlapcov: Vychovávať viac detí je niekedy ľahšie ako len jedno

    „Vždy som chcela mať veľa detí. Ich svet mi prišiel zaujímavejší a lepší ako svet dospelých. Pripadali mi zábavnejšie a úprimnejšie,“ hovorí Eva Tykvová, mama štyroch chlapcov. Kryštof má sedem rokov, Matej päť, Šimon tri a najmladší Daniel nedávno oslávil pol roka. Piate dieťa síce nie je na programe dňa, ale ak by prišlo, Eva by sa potešila.

Ďalšie naše weby