Nekrič na mňa toľko, hraj sa so mnou! Po čom túžia malé deti

gb, pt, 5. januára 2019 o 08:16

Čo deti od rodičov naozaj potrebujú? Knihy o výchove a odborníci na ľudskú dušu sa síce snažia dávať múdre odpovede, ale čo sa dozviete, ak sa opýtate samotných detí? Ich odpovede sa vzácne zhodujú. Želajú si, aby mama a tato nekričali a mali na potomkov viac času.

Venuj sa mi viac, mami.

Foto: Shutterstock.com

Keď sme dávali dohromady odpovede detí na otázku, čo sa im na rodičoch nepáči a v tomto roku by to mali určite zmeniť, prekvapilo nás, že v každej odpovedi zaznelo: Rodičia na nás kričia, robiť by to nemali. Rodičia si často neuvedomujú, ako krik na dieťa pôsobí. Že ho veľmi stresuje a trápi.

Môžeme mať síce pocit, že na hnev máme tisíc dôvodov, pretože nám už tečú nervy z toho, že dieťa nechce urobiť, čo od neho žiadame, ale skúsme sa zastaviť a nekričať. Riešme výchovné výzvy pokojnejšie a trpezlivejšie. Veď vtedy je šanca, že uspejeme, oveľa vyššia. Ľahko sa povie, horšie urobí, ale za pokojnejšiu atmosféru v rodine to určite stojí.

Deti tiež zhodne vraveli, že by od rodičov potrebovali viac ich času. Po tom túžia priam bytostne. Veď aj v dospelosti chceme, aby sa nám partner venoval, bol tu pre nás. Túto potrebu máme už od narodenia. Snažme sa preto deťom venovať plnú pozornosť, či už prostredníctvom hry, spoločného čítania si alebo rozhovoru.

Aby sa tato s nami hral

bratia Michal a Matúš, 8 a 10 rokov
Aby sa nám tato viac venoval, hral sa s nami, chodil s nami do prírody a nekričal na nás. Mama aby na nás bola dobrá a zlatá. A aby nás obaja ľúbili.

Nech maminka nekričí

Zojka, 7 rokov
Chcela by som, aby maminka na nás menej kričala. Ostatné by som nemenila, všetko sa mi páči.

Chcem, aby boli viac s nami

Anetka, 8 rokov
Prajem si, aby mama a tato na mňa nekričali. Boli viac s nami, mali na nás čas a pomáhali nám. Tiež chcem, aby nám viac dovoľovali hračky.

Aby mali voľno

Nikolka, 6 rokov
Aby mali voľno, aby sa so mnou hrali a aby nekričali.

Nech pre mňa chodia skôr do družiny

Anička, 8 rokov
Chcela by som, aby mama menej pracovala, viac sa so mnou hrala. Aby na mňa rodičia nekričali. Tiež by som si želala, aby pre mňa chodili skôr do družiny, nechcem tam zostávať tak dlho ako teraz.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >