Keď sa nedá ísť von. 10 výborných tipov na aktivity doma s deťmi

Gabriela Bachárová, 7. januára 2019 o 13:23

Von sa síce môžete vybrať skoro v každom počasí, ale cez zimu sme predsa len viac doma. A to je často kameň úrazu. Deti sa nudia, spoločné kreslenie, čítanie či hranie spoločných hier už nezaberá. Najvyšší čas priniesť domov priniesť viac dobrodružstva a zábavy.

Uvarte si spolu niečo dobrého.

Foto: Shutterstock.com

1. Vyberte sa na stanovačku

Malé deti milujú hrať na na niečo. Na letnú dovoleku do kempu sa tak môžete vybrať aj na začiatku januára. Posteľné plachty prehoďte cez stoličky, tým vytvoríte stan, zo skrine vytiahnite spacák, na tajné večerné čítanie komiksov nesmie chýbať baterka. A fantastické leto s deťmi môže začať. Vôbec neprekáža, že vonku padajú vločky a je pod nulou.

2. Hádanky so zaviazanými očami

„Ako sa doma nenudiť? Na to mám veľmi jednoduchú radu. Zaviažte deťom oči a pripravte si sadu predmetov, najlepšie z tej istej kategórie. Potraviny, ovocie, zelenina, hračky, oblečenie. Po jednom ich podávajte dieťaťu a nechajte ho hádať, aký predmet má v ruke. Ešte sa nestalo, že by nás táto hra nudila,“ smeje sa Hana, mama päťročného syna.

3. Päťminútovka zo slovenčiny, ale zábavnejšia ako v škole

Pre deti, čo už vedia písať. Dieťa hovorí abecedu, rodič ho stopne. Vyšlo M? Všetci členovia rodiny sa s perom a papierom v ruke rozbehnú po byte a snažia sa napísať čo najviac slov začínajúcich na písmeno M, ktoré sa v byte nachádzajú. Po piatich minútach bude jasné, kto vyhral jedno kolo. Ten, kto bude najšikovnejší po kolách desiatich, dostane jednotku s hviezdičkou.

4. Kto dlhšie vydrží…?

V telocvični by ste síce mali oveľa viac priestoru, ale aj doma to bude zábava. Kto dlhšie vydrží sedieť opretý o stenu? Mať predpažené ruky? Stáť na jednej nohe so zatvorenými očami?

5. Varte spoločne

Spoločné varenie zbližuje, prináša dobrú náladu a je aj výchovné. Najprv si s deťmi vytvorte jedálny lístok. Nech povedia, na čo majú chuť. Pravdepodobne sa medzi favoritmi objavia palacinky a zemiaková kaša s rezňom, ale niekedy môžete prižmúriť oči a zabudnúť na zdravú výživu.

6. Nájdi, čo som schovala

„Moje dieťa si veľmi obľúbilo hru, pri ktorej po byte poschovávam rôzne malé predmety. Napríklad pred časom boli veľmi populárne figúrky šmolkov, ktoré nám samozrejme doma nemohli chýbať. Dcérka sa hľadaním a schovávaním figúrok dokázala zabaviť na dlhú dobu,“ hovorí Zuzana, mama osemročnej Aničky. Hru môžete ešte vylepšiť tak, že pri každom predmete necháte nejaký odkaz či napíšte malú úlohu, ktorú je treba splniť.

7. Balóniky nikdy nesklamú

Všetky deti bez rozdielu milujú balóniky. Tak to využite. Zahrajte si hru. Každý člen rodiny či kamarát na návšteve dostane jeden balónik, ktorý sa snaží rukami, nohami či hlavou udržať vo vzduchu. „Protihráči“ si chránia vlastné balóniky, ale aj sa snažia prekaziť hru iným. Vyhráva ten, komu balónik nespadne.

8. Hádaj, čo ukazujem!

„U nás sa veľmi ujalo divadlo, konkrétne dobre známa pantomína. Vždy niekto rukami, nohami či výrazom tváre predstavuje nejaké povolania, činnosť alebo aj človeka z našej rodiny a okolia. Kto uhádne, ukazuje ďalej. Veľmi sa pri tom nasmejeme,“ hovorí Ivana, mama troch detí vo veku 10, 8 a 5 rokov.

9. Toto sme nakreslili spolu

Ak už dieťa „prinúti" rodiča, aby si spolu s ním maľoval, väčšinou každý vytvára svoje vlastné umelecké dielo. Čo tak vyrobiť si spoločný obrázok? Vy nakreslíte strom, potomok pridá veveričku, vtáčikov či včely pijúce z kvetov.

10. Prekážková dráha

Jasné, že v lese či na ihrisku je to lepšie, ale ak na to máte trochu priestoru, pripravte pre deti zábavnú prekážkovú dráhu. Na jednom stanovisku urobí pár skokov cez švihadlo, potom si rýchlo vleze do spacáku a zasa vylezie, urobí kotrmelec, desať drepov, obehne desaťkrát stôl a podobne. A to všetko na čas. Ktorý člen rodiny bude najrýchlejší?

Máte tip na zábavu doma? Napíšte nám do komentárov!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >