Stovka na školské pomôcky i k rodičovskému príspevku. Štát chce v predvolebnom roku rodinám pridať

pt, dh, 8. januára 2019 o 05:56

Rodiny by sa v tomto roku mohli dočkať zvýšenej podpory od štátu. Ministerstvo práce avizuje pomoc rodinám s malými deťmi a prvákmi.

Sto eur na školské pomôcky pre prváka a o sto eur vyšší rodičovský príspevok by mohli získať rodiny v tomto roku.

Foto: shutterstock.com

Minister práce Jozef Richter (Smer) vyhlásil, že jeho rezort uvažuje o výraznom zvýšený rodičovského príspevku, ako aj o predĺžení poberania materskej.

Materské dávky poberajú ženy dnes 34 týždňov, nárok na ňu majú šesť týždňov pred termínom pôrodu. Osamelým matkám ju Sociálna poisťovňa vypláca o tri týždne dlhšie. Jej výška dnes predstavuje 75 percent vymeriavacieho základu, z ktorého žena platila odvody, dosahuje teda zhruba úroveň čistej mzdy.

Ženy, ktoré nemajú nárok na materské, alebo už s jeho poberaním skončili, dostávajú potom z úradu práce rodičovský príspevok. Ten je oproti materskému nízky, dosahuje len 220,70 eura.

Práve pre priepastný rozdiel medzi materským a rodičovským príspevkom by chcel minister Richter túto dávku zvýšiť aspoň o sto eur. „Ak sa nepodarí presadiť obidve opatrenia, budem sa prikláňať k razantnejšiemu zvýšeniu rodičovského príspevku. Moja predstava je, že by sa mohol zvýšiť o sto eur, pretože skok pri prechode z materského na rodičovský príspevok je priepastný,“ vyhlásil.

Mamičky by zvýšenie uvítali. Ako sa vyjadrili v nedávnej ankete ahojmama.sk, vyžiť sa z neho nedá. „Z materskej sa dalo. Odkedy mám rodičovský, som každý mesiac päťsto eur v mínuse. Príspevok odíde na nájom. Chýba mi presne tých päťsto eur, aby som nemusela siahať každý mesiac do rezervy. Týmto spôsobom síce prežijem tri roky na materskej dovolenke, ale všetky úspory, čo som za 15 rokov ušetrila, miniem. A s dieťaťom už ďalšie určite nenašetrím,“ opísala svoju situáciu napríklad matka malého syna Jana Žabková z Myjavy.

Rezort práce by chcel v tomto roku prispieť aj rodinám s budúcimi prvákmi, a to tiež stoeurovým príspevkom na základné školské potreby. Dnes už príspevok dostávajú deti zo sociálne odkázaných rodín, minister avizuje, že by sa to mohlo týkať všetkých. „Je to približne 55-tisíc žiakov, ktorí pravidelne nastupujú do prvého ročníka,“ spresnil.

Čo sa z týchto zámerov podarí uskutočniť, zatiaľ nevedno. Rezort práce musí navrhnúť zmeny zákonov, ktoré musí potom odobriť vláda a napokon parlament.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >