Žiaci v Trenčíne dostali defibrilátor, ktorý môže zachrániť život

TASR, gb, 5. januára 2019 o 11:01

Žiaci ZŠ Novomeského v Trenčíne vyhrali pre školu defibrilátor, zážitkový kurz prvej pomoci i certifikovaný kurz prvej pomoci pre učiteľov. Uspeli v celoslovenskom projekte Záchrana som ja.

Deti z Trenčína sa naučili, ako používať defibrilátor.

Foto: ZŠ Novomeského Trenčín

Do druhého ročníka projektu sa zapojilo 371 škôl, odborná porota z nich vybrala 50, ktoré získali defibrilátor. Vďaka šikovnosti žiakov 3. A triedy a angažovanosti ich učiteľky Eriky Bobotovej sa trenčianska ZŠ Novomeského ocitla medzi víťaznými školami. Prístroj škole slávnostne odovzdali za účasti záchranárov.

Deti zo ZŠ Novomeského v Trenčíne.

Foto: ZŠ Novomeského v Trenčíne

Školy sú miestom s vysokou koncentráciou pohybu ľudí počas celého dňa. Nielen v škole, ale aj v jej okolí môže dôjsť k vážnym životohrozujúcim stavom. Do príchodu záchranky je kľúčová práve laikom správne poskytnutá prvá pomoc. Automatický externý defibrilátor môže pri záchrane života zohrávať dôležitú úlohu v prípadoch, keď človek nedýcha a je v bezvedomí. V týchto chvíľach je rozhodujúca každá minúta.

Žiačka si skúša princípy prvej pomoci.

Foto: ZŠ Novomeského Trenčín

AED (automatický externý defibrilátor) je malá skrinka, ktorá zachraňuje ľudské životy. Porucha srdcového rytmu, ktorá je až v osemdesiatich percentách príčinou náhlych úmrtí, je liečiteľná elektrickým výbojom, defibriláciou. Tento prístroj sám vyhodnotí stav človeka a podľa toho výboj buď vydá alebo nie, pričom pokyny pre používateľa vydáva v slovenskom jazyku. Zachrániť život s ním tak dokáže aj laik.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >