Hurá na sane a boby! Aké sú zásady bezpečnosti, ako správne brzdiť?

Gabriela Bachárová, 5. januára 2019 o 12:16

Sánkovanie ani bobovanie z módy nevyšlo. Len si spomeňte, ako ste sa v detstve tešili, keď napadol prvý sneh? Hneď ste vytiahli sane a uháňali s nimi na kopec. Doprajte radosť, na ktorú sa nikdy nezabúda, aj svojim deťom.

Bobovanie je skvelá zimná zábava aj pre osemročnú Aničku.

Foto: Michal Šifalda

Sánkovanie či bobovanie je na prvý pohľad veľmi jednoduchá športová aktivita, na ktorú nie je treba trénovať, stačí len vziať náčinie a s krikom sa šťastne spustiť dole z kopca. Nie je to však celkom tak. Aby ste si zimné radovánky naozaj užili, je dobré dodržiavať niekoľko bezpečnostných pravidiel.

Kde sa sánkovať či bobovať?

Odpoveď „na akomkoľvek kopci“ neplatí. Vybraté miesto v žiadnom prípade nesmie byť v blízkosti ciest, po ktorých jazdia autá. Kopec by mal byť bez stromov, pretože náraz by mohol mať fatálne následky. Tento aspekt nepodceňujte. Nezdá sa to, ale na saniach sa dá vyvinúť veľká rýchlosť a ak ich vy či dieťa neovládate stopercentne, k nešťastiu nemusí byť ďaleko.

Aké bezpečnostné opatrenia sú dôležité?

Pri sánkovaní či bobovaní neplatí povinnosť nosiť ochrannú prilbu, ale veľmi ju odporúčame. Radšej si vyslúžiť pár nechápavých pohľadov, ako riskovať vážne zranenie hlavy. Dôležitým bezpečnostným prvkom je aj pevná, drsná podrážka na obuvi, ktorou sa bude dať lepšie brzdiť. Ak sa sánkujete či bobujete v šere (čo sa ale veľmi neodporúča), pravidlom by mala byť baterka na čele a reflexné prvky na tele: vesta, nášivka či pásik. Jazdu urobíte bezpečnejšou aj príjemnejšou, ak si dieťa i vy nasadíte lyžiarske či snowboardové okuliare. Dôležitým pravidlom je jazdiť len tam, kde to dobre vidíte.

Na kopci buďte ohľaduplní k ostatným sánkarom. Nepredbiehajte, držte si bezpečný odstup od ostatných aspoň 25 metrov. Keď sa blížite k inému sánkarovi a hrozí kolízia, upozornite ho na to krikom. V prípade pádu či zastavenia na trati sa uistite, že neohrozujete ostatných. Ak áno, snažte sa čo najrýchlejšie dráhu opustiť.

A po bobovaní ešte zapózovať.

Foto: Michal Šifalda

Ako správne brzdiť?

Spúšťať sa z kopca v čo najväčšej rýchlosti je síce poriadny adrenalín, ale radšej uprednostnite bezpečnú, primeranú rýchlosť. Počas jazdy je dobré neustále brzdiť celou plochou chodidla. Rýchlosť vždy prispôsobujte svojim schopnostiam, stavu dráhy a terénnym podmienkam. Ak nad sánkami strácate kontrolu, brzdite okamžite.

Ako sa na sneh obliecť?

Spodná vrstva oblečenia by mala dobre sať pot a zahriať. Skúste nejaké funkčné tričko. Určite ho zastrčte do nohavíc, je to prevencia, aby sa sneh nedostal na telo. Na nohy si dieťa môže obliecť teplé pančuchy. Vrchná vrstva (bunda, nohavice) by mala byť nepremokavá, nohavice najlepšie s trakmi. Neobliekajte dieťa zbytočne veľa, pri sánkovaní či bobovaní sa poriadne zahreje, keď bude stúpať hore do kopca. Rukavica, čapica a šál sú samozrejmosť.

Aké sane či boby vybrať?

Je to len na vás. Okrem drevených saní sa dnes vyrábajú aj plastové či kovové. Na výber máte klasické či športovejšie sane, na ktorých sa dá vyvinúť väčšia rýchlosť.

Na trhu sú aj sánkovacie taniere, ale tie sa horšie ovládajú, veľmi rýchlo naberajú rýchlosť a zabrzdiť sa dajú snáď len tak, že z nich vypadnete von. Pre deti sa preto veľmi neodporúčajú.

Boby môžete kúpiť tie najjednoduchšie, ale v každom prípade by mali mať brzdy. Práve tie ich robia bezpečnejšími, ako sú aj sane. V ponuke sú boby s vyvýšeným sedlom, ktoré môže byť dokonca vypolstrované. Niektoré výrobky majú aj volant, a pripomínajú tak skôr malé vozidlá.

Nech si už vyberiete akýkoľvek typ i materiál, v každom prípade sa uistite, že na sánkach či boboch je dosť miesta pre detské i vaše nohy, veď určite budete jazdiť aj spolu. A nakoniec, jazdiť sa dá aj na obyčajnej igelitovej taške. Takáto improvizácia môže priniesť aj viac radosti ako jazda na drahých boboch.

A čo robiť, keď nie je v okolí sneh?

Sťažujete sa, že vo vašom okolí nie je dosť snehu a na tej milimetrovej pokrývke, čo práve napadla, sa sánkovať či bobovať veru nedá? Navyše nemáte blízko ani vhodný kopec? Skúste s deťmi navštíviť horské sánkarske a bobové dráhy, kde si zimného adrenalínu užijete dosýta.

Jednu takú sánkarsku dráhu nájdete vo Vysokých Tatrách, vedie z Hrebienka, kam sa dostanete pozemnou lanovkou, do Starého Smokovca a meria slušných 2,5 kilometra. Ponúka tiež možnosť nočného sánkovania. Sane si tu môžete požičať. V cene je aj jazda hore lanovkou.

Väčší počet dráh nájdete v susednom Rakúsku, kam chodí veľa Slovákov lyžovať. Svoje športové aktivity ale môžete úspešne rozšíriť o sánkovanie. Najdlhšia osvetlená sánkarská a zároveň bobová dráha na svete sa nachádza v lyžiarskom stredisku Wildkogel-Arena Neukirchen & Bramberg. Má dĺžku 14 kilometrov, štartuje sa z výšky 2 100 metrov a sánkar na nej klesne o 1 300 metrov. Užijete si ju asi od tridsiatich do päťdesiatich minút, podľa sánkarskych schopností.

Na Slovensku sa nachádza viac bobových dráh, ktoré pozostávajú z koľajníc a jazdí sa na nich na špeciálnych bobových vozíkoch. Nájdete ich napríklad v Bachledovej doline či v stredisku Veľká Rača.

Pozrite si video, ako sa sánkujú deti v Bratislave








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >