Bojí sa vaše dieťa lekára? Šesť rád, ako prekonať strach

Patricia Poprocká, 7. januára 2019 o 06:00

Či má tri, päť alebo osem rokov, stále je to pred návštevou lekára rovnaký stres? Máte pocit, že nič nezaberá, dieťa je ustráchané, plače, dokonca kričí zakaždým, ako sa otvoria dvere ambulancie alebo už čakárne? Aj na návštevu pediatra treba dieťa pripraviť. Ako? Ako väčšinou: jednoducho, vecne, pravdivo. A – začať musíte u seba. Ponúkame niekoľko dobrých rád.

Pri návšteve lekára prenechajte hlavnú úlohu dieťaťa, nech samé porozpráva, ako sa má.

Foto: shutterstock.com

Nič nezatajujte


Dieťa na vyšetrenie či očkovanie vopred pripravte. Pokojne mu vysvetlite, kam a prečo idete, čo mu bude lekárka robiť, aj ako to bude prebiehať. Neklamte, že injekcia nebolí, pravdivo opíšte jemné štipnutie, ktoré však možno zvládnuť, napokon, vydržali ho všetci. Môžete prípadne spomenúť aj indiánske skúšky, podľa ktorých je bolesť nevyhnutnou súčasťou života. Dieťa bude potom hrdé, čo dokázalo. Ak sa bojí, nekárajte ho za to, ani sa mu nevysmievajte. Naopak, potvrďte mu, že je to prirodzené, človek často cíti pred niečím neznámym určité obavy.

Zostaňte pokojná naozaj, nie iba navonok


Ak budete nervózna, ako to zasa dopadne, môžete si byť istá, že sa naplnia najhoršie očakávania. Dieťa vašu náladu aj nervozitu vycíti. Ak ste nervózna vy, automaticky bude aj potomok. Aj keď budete strúhať navonok veselú tvár a vnútri sa obávať, aký rev dieťa spustí, keď lekárka vytiahne ihlu alebo hoci len fonendoskop, tak rátajte s plačom. Pamätajte, dieťa zrkadlí náladu rodiča a plní jeho, i keď podvedomé, očakávania. Takže ak chcete, aby dieťa zvládlo návštevu pediatra v pohode, musíte byť v pohode predovšetkým vy. Ale naozaj v pohode.

Nerobte z návštevy ordinácie mimoriadnu udalosť


Ak treba ísť k lekárovi, berte to ako akúkoľvek inú bežnú povinnosť či aktivitu počas dňa. Neopakujte to dieťaťu dvestokrát už týždne dopredu, ale zasa ani to pred dieťaťom nezatajujte. Jednoducho keď s dieťaťom preberáte program nasledujúceho dňa, prípadne dní, zmieňte sa aj o lekárovi. Na každú ďalšiu otázku pokojne a vecne odpovedajte. Nerobte z toho ani mimoriadny rituál, pred alebo po ktorom pôjdete napríklad do cukrárne.

Nesľubujte darčeky, ak vydrží injekciu


Samozrejme, že chcete, aby dieťa u lekárky pri očkovaní či vyšetrovaní nespustilo krik, prípadne aj horšie. Ale - nekupujte si pokojné správanie. Nesľubujte dieťaťu darčeky za to, že sa nechá pokojne prehliadnuť či si pichnúť injekciu. Pre niektoré deti to síce môže byť účinná motivácia, aby neplakali a nerobili scény. Ak sa však v takom prípade aj zdržia sĺz a kriku, urobia to kvôli odmene, a nie kvôli tomu, že to tak naozaj cítia. Učíte ich tým potláčať svoje pocity, čo nechcete. Strach darčekmi neprekonáte, iba prekryjete.

Nechajte hovoriť dieťa


Ak prídete do ambulancie, prenechajte hlavnú úlohu dieťaťu. Bude sa cítiť dôležitejšie, posilnené vo svojej pozícii. Nechajte ho, nech lekárke vysvetlí, ako sa vyspalo, ako sa cíti. Ak za ňou idete so zdravotným problémom, nech samé opíše príznaky svojej choroby. Verte dieťaťu i lekárke, ak jej niečo nebude jasné, opýta sa vás. Vždy je ale lepšie, ak to najprv urobí dieťa. Často dokáže presnejšie opísať svoj stav. Napríklad vy lekárke poviete, že vašu ratolesť bolí brucho, dieťa však spresní, že to býva vtedy, keď sa rýchlo naje, alebo keď zje určité jedlo, alebo ak má z niečoho strach.

Zamyslite sa, či k lekárovi naozaj treba


Niekedy je lepšia prevencia než liečba. A niekedy za fyzickými príznakmi choroby nemusí byť choroba, ale psychická nepohoda. Ak to dokážete, skúste sa zamyslieť, či vaše dieťa neprežíva v danom období veľa stresov, prípadne či mu vy nespôsobujete nejaké vašou zaneprázdnenosťou alebo rodinnými nezhodami, ktoré pred ním zatajujete.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >