Recept na víkend: S makom či kokosom? Tri rýchle koláče, na ktoré stačí jedna miska a hrnček

Patricia Poprocká, 24. októbra 2020 o 05:05

Stráviť hodinu či dve pri príprave koláča je niekedy celkom príjemný relax, ak však človek nemá času nazvyš, rýchle hrnčekové koláče sú na nezaplatenie. Všetko spolu zmiešať a šup do rúry! Tu sú tri recepty, podľa toho, na čo máte práve chuť!

Stačí zmiešať pár surovín, všetko v jednej miske, upiecť a sladký dezert je hotový.

Foto: shutterstock.com

Rýchly makový

Hrnček (alebo môžete vysypať rovno celý sáčok) nemletého maku, hrnček múky, cukru podľa chuti (nie viac ako hrnček), trocha prášku do pečiva, hrnček mlieka, pol hrnčeka oleja a dve vajíčka. Na dochutenie môžete pridať i vanilku alebo škoricu, podľa toho, čo máte radšej. A aby nebol suchý, tak postrúhané 3 jablká, prípadne hocijaké iné ovocie, pokojne aj mrazené či kompót. Všetko zmiešajte vareškou a dajte upiecť. (Odporúča sa 45 minút pri 175 stupňoch, pre istotu si to však kontrolujte.) Vrch upečeného koláča ešte potrite tenkou vrstvou džemu a zalejte rozpustenou čokoládou. Chutí vynikajúco!

Kokosový so smotanou

Opäť v miske zmiešajte nasledovné: 4 vajíčka, 2 poháre mlieka, 1 pohár cukru, 1 pohár oleja, 4 poháre polohrubej múky a 1 prášok do pečiva. Môžete pridať i vanilku. Aby bolo cesto nadýchané, miešajte elektrickým šľahačom, nie vareškou. Vylejte na plech a vrch posypte kokosom. Dajte upiecť. Potom ešte zahorúca vylejte na koláč šľahačkovú smotanu s troškou cukru. Pozor, nie naraz, ale polievkovou lyžicou, aby rovnomerne vsiakla. Koláč typu dezert Raffaello je hotový.

Škoricový perníček

2 hrnčeky múky, pol hrnčeka cukru, hrnček mlieka, pol hrnčeka oleja, 2 vajíčka, perníkové koreniny (aníz, nové korenie, škorica, klinčeky) a prášok do perníka (prípadne sódu bikarbónu). Ak chcete perník tmavý, môžete pridať aj 2 polievkové lyžice kakaa. Všetko spolu zmiešať, najlepšie mixérom, aby bolo cesto nadýchané. Pečieme asi 20 minút na 160 stupňoch Celzia. Po vychladnutí môžete posypať škoricou, natrieť slivkovým džemom a zaliať čokoládou. Ak ho chcete podávať ako slávnostný koláč, dorobte navrch šľahačku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >