Nadváhu detí nepodceňuje. Šesť jednoduchých krokov, ako sa jej zbaviť

Patricia Poprocká, 6. januára 2019 o 06:07

Martina má osem rokov a 40 kíl. „Nie som najtučnejšia v triede, Andrej je ešte tučnejší,“ usmieva sa a jej rodičia s ňou. Do úst si dáva koláčik, nikto jej ho neodopiera, napokon, veď sú ešte sviatky... Nadváha u detí býva tak častý problém, že sa medzi rodičmi stáva už takmer akceptovateľným faktom.

Pohyb namiesto televízora a normálne jedlo namiesto pochutín. Základné kroky k oprimálnej váhe.

Foto: shutterstock.com

V skutočnosti však ide o vážny problém, ktorý môže spôsobiť komplikácie aj v budúcnosti. Od psychických blokov, pocitov menejcennosti, výsmechu okolia až po cukrovku, problémy s kĺbami či srdcovo-cievnym systémom.

Ako sme už pred časom na ahojmama.sk informovali, takmer dve tretiny slovenských pediatrov vnímajú viditeľný nárast nadváhy a obezity u svojich pacientov za posledných dvadsať rokov.

Záver je teda jednoznačný: S nadváhou treba bojovať, nemožno ju akceptovať ako bežnú súčasť života alebo daň dnešnej rýchlej fastfoodovej a polotovarovej doby. Čím menšie dieťa, tým je „boj s nadváhou ľahší. Len treba začať. Rýchlo a nekompromisne. Ak dieťa nemá metabolickú porochu alebo inú chorobu, úbytok hmotnosti je zaručený.

Krok 1: Vylúčte sladkosti

Či sa to dieťaťu páči alebo nie, pravdivo mu vysvetlite, ako sa veci majú. Pre ilustráciu mu vysvetlite, ako cukor poškodzuje jeho telíčko a spoločne sa ich zbavte. Namiesto keksíka či piškóty mu ponúknite kúsok ovocia, ešte lepšie zeleniny, alebo akékoľvek normálne jedlo. Závislosť plodí závislosť – čím viac cukru jete, tým viac si ho telo vyžaduje. A naopak. Človek nezvyknutý na veľké dávky cukrov nezje ani horalku, lebo sa mu bude zdať príliš sladká. Majte na pamäti, že sa priberá aj zo slaného. Chrumkavé čipsy, chrumky alebo slané pečené oriešky sú výbornou pochúťkou, ak však dieťa potrebuje zhodiť kilá, určite ich vylúčte. Oriešky či pistácie deťom v rozumnej dávke doprajte, ale uprednostnite nesolené.

Krok 2: Kontrolujte, koľkokrát za deň a čo dieťa zje

Stará zásada jesť menej a častejšie sa osvedčuje stále. Dbajte na prísun stravy v pravidelných intervaloch aspoň päťkrát denne. Žiadnu špeciálnu diétu držať netreba, stačí, ak máte v jedálničku zaradené výživné potraviny ako strukoviny, ryžu, zeleninu či iné obilniny ako bulgur či pohánka. Občas môžete uvariť aj sladké jedlo ako buchty alebo palacinky. Ak dieťa nejedáva sladkosti pomimo, pri dostatočnom výdaji energie sladký obed raz za čas neuškodí.

Krok 3: Pozor na nápoje

Už od dojčenského veku neprivykajte deti na sladké nápoje. Najlepšia na pitie je čistá voda, prípadne nesladený čaj. Ak s tým budú vaše deti vyrastať – ušetríte peniaze, zdravie detí aj životné prostredie. Akékoľvek džúsiky a jupíky, podľa obalu „plné vitamínov“ obsahujú zväčša množstvo cukrov a umelých prísad, ktoré ani tak nehasia smäd, ako vyvolávajú túžbu po ďalšom dúšku. Ak už chce dieťa ovocný džús, radšej mu urobte domáci odšťavený, prípadne rozmixujte na smoothie, čo môžu by aj vhodné sladké raňajky s vločkami či pomletými ľanovými semienkami.

Krok 4: Pohyb nadovšetko

Kam sa môžeme dostať po vlastných, tam po vlastných aj pôjdeme. Znamená to teda žiadne výťahy, aj keď bývate na desiatom poschodí, prechádzku ráno do školy či škôlky, aj do obchodu na drobné nákupy. Vo voľnom čase je najlepšie poslať dieťa vonku alebo ísť tam s ním. V každom prípade - obmedziť ležanie na gauči či vysedávanie pred akoukoľvek obrazovkou. Ak už, tak aj pri televízore sa možno hýbať – napríklad na stacionárnom bicykli alebo hoci len na koberci.

Krok 5: Zaveďte si hru na 10 drepov

Pravidlá môžete meniť podľa vlastnej vôle. Môžete si dať s dieťaťom napríklad hádanku , že čo sa stane, ak počas celého mesiaca každý večer si zacvičíte 10 drepov, 10 kľukov, 10 brušákov alebo aspoň jedno z toho. Samozrejme, že výsledok bude dieťa silnejšie, štíhlejšie, veselšie a spokojnejšie. Pohyb uvoľňuje endorfíny. V prípade potreby sa môžete dohodnúť, že za každé fňukanie alebo kričanie bude ďalších päť drepov. Alebo trebárs aj pri každom žobraní o nezdravú sladkosť.

Krok 6: Po úbytku hmotnosti zachovajte nový režim

Keď schudneš, potom si budeš môcť dať čokoládku, nie je tá správna motivácia. Naopak, ak si raz dieťa osvojilo dobré stravovacie a pohybové návyky, je dobré v nich zotrvať. Sú aj iné chutné jedlá než práve sladkosti. Samozrejme, kúsok domáceho koláča nemusí byť na škodu, je ale len na vás, čo doňho dáte.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >