Detské domovy už nebudú, nastupujú nové Centrá pre deti a rodinu

SITA, pt, 6. januára 2019 o 13:19

Zatiaľ ide len o zmenu názvu, za ktorou by mal nasledovať iný, lepší prístup k deťom bez rodinného zázemia. Pomáhať by pri tom mali samotní odchovanci detských domovov, ktorí z vlastnej skúsenosti často najlepšie vedia, o čom to celé je.

Polovica detí v detských domovoch by podľa predsedu Úsmev ako dar Jozefa Mikloška tam vôbec nemusela byť.

Foto: shutterstock.com

Rodina je vždy rodina, takže nech sa úrady čo ako snažia zlepšiť inštitucionálnu starostlivosť o deti, lepšia je prevencia. Teda pomoc rodičom v kríze, aby deti mohli vyrastať doma.

Ako povedal predseda združenia Úsmev ako dar Jozef Mikloško, podľa výskumu by polovica detí z detských domovov v nich nemusela byť, keby s tými rodinami niekto pracoval. A práve o to sa chce organizácia v tomto roku snažiť.

Plánujú budovať ďalšie centrá pre obnovu rodiny, ktoré pomáhajú deťom, aby nemuseli ísť do detských domovov. Zatiaľ fungujú len tri: v Košiciach, Bratislave a Ružomberku.

Do pomoci rodinám v kríze chce Úsmev ako dar viac angažovať bývalých odchovancov detských domovov, ktorí všetko zažili na vlastnej koži a sú tak na problematiku najlepšími odborníkmi. „Ten svoj bôľ, čo zažili, vedia pretaviť do túžby pomáhať tým, čo prichádzajú a to je obrovská motivácia a energia, ktorú chceme čím viac využívať,“ vysvetlil Jozef Mikloško.

„Najväčšia zmena v nadchádzajúcom roku je, že už nebudú detské domovy, ale Centrá pre deti a rodinu. Zatiaľ to bude len zmena názvu, ale postupne to bude zmena celého systému. My chceme v tomto procese pomáhať,“ konštatoval Jozef Mikloško.

Vytvorenie Centra pre deti a rodinu, ktoré by malo zastrešovať dnešné detské domovy, krízové strediská a resocializačných zariadenia pre drogovo závislých, navrhlo ministerstvo práce. Cieľom je zvýšenie kvality služieb a účinnejšia pomoc tým, ktorí to potrebujú. Podľa Úsmevu ako dar by to mohlo priniesť záchranu rodín, aby deti nemuseli končiť v detských domovoch.

Úsmev ako dar je mimovládna organizácia, ktorá svoju víziu „...aby každé dieťa malo rodinu“ prakticky a odborne presadzuje už 35 rokov. Za uplynulých desať rokov sa im podarilo pomôcť 255 rodinám, 469 deťom a 218 mladým dospelým.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >