10 dôležitých signálov, podľa ktorých poznáte, že sa vývoj dieťaťa odchyľuje od normy

Gabriela Bachárová, 4. januára 2019 o 10:50

Prvé mesiace po narodení rodičia neustále sledujú, či sa ich maličké vyvíja tak, ako je treba. Spolu s pediatričkou Martou Špánikovou sme pripravili orientačný prehľad, ktorý vám napovie, kedy by ste mali spozornieť, pretože nie všetko musí byť v poriadku.

Všímajte si, ako sa vaše dieťa vyvíja.

Foto: Shutterstock.com

„Lekár musí poznať priebeh tehotenstva a pôrodu u dieťatka, to zásadne limituje aj jeho vývoj po narodení. U nás je starostlivosť o deti postavená na pravidelných preventívnych prehliadkach, ktoré majú tiež zachytiť nepravidelnosti psychomotorického vývinu dieťatka. Je dôležité, aby boli rozpoznané aj nepatrné odchýlky od normy,“ konštatuje pediatrička Marta Špániková.

„Tu je veľmi dôležitá spolupráca a dobrá komunikácia medzi matkou a lekárom. Lekár dáva cielené otázky podľa jednotlivých vývinových obodobí a matka musí vedieť dieťatko sledovať a odpovedať na otázky, prípadne zhodnotiť vlastné pozorovanie. Vývin každého dieťatka je individuálny. Sú však určité signály, ktoré o vývine dieťatka, jeho pravidelnosti, norme hovoria,“ hovorí.

Čo si všímať podľa Marty Špánikovej:


1. Prvým signálom je už to, ako sa dieťatko vie prisať a piť, to sa prejaví hneď po narodení.

2. Doma potom pozorujte, ako dieťatko sleduje okolie, či si dáva ručičku do pusinky.

3. Dôležité je aj to, ako sa správa uložené na brušku. Postupne na brušku preloží hlavičku z jednej strany na druhú. Spočiatku na chvíľu, potom aj na dlhšie ju zodvihne. Najprv sa opiera o celé predlaktie, ale postupne len o ruky.

4. Postupne si všímajte, či na chvíľu fixuje jedno miesto, ktoré pozoruje.

5. Dôležitý je úsmev, keď sa mu prihovoríte. Usmieva sa?

6. V určitom veku už pohľadom hľadá a fixuje blízku osobu, zväčša matku.

7. Zdravé dieťa sa postupne prevracia, dvíha dolné končatiny od podložky, chytá a prekladá hračku, potom začína loziť, posadí sa až sa nakoniec postaví.

8. Veľmi významný je rozvoj reči od bľabotania cez slabikovanie až k prvým vetám a slovám.

9. Sledujte tiež, či dieťatko reaguje na meno.

10. Dôležité je, či sa dieťa s nami rodičmi začína hrať prvé jednoduché hry. Ak čokoľvek z vyššie napísaného chýba, je to dôvod poradiť sa s lekárom.

Televízory a mobily radšej nie
„Je dôležité veľmi zásadne upozorniť na to, že dieťa sa učí od iného človeka, najviac od matky. Dieťa do troch rokov sa nevie nič naučiť z televízie, počítača a ipadu. Preto zásadne nedávajme deťom na hranie a zaujatie telefóny a ipady ani ho neposadzujeme pred televíznu obrazovku! Doslova to ničí jeho napredovanie v psychomotorickom vývine,“ varuje pediatrička.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >