Viete, ako správne uskladňovať vianočné pečivo?

Gabriela Bachárová, 13. decembra 2021 o 04:30

Suché druhy vianočného pečiva, ako sú napríklad vanilkové rožteky, zázvorníky či medovníčky, uskladňujte najlepšie v papierových krabiciach a na balkóne. Chladnička im nesvedčí.

Medovníčky do papierovej krabice.

Foto: PRAVDA, Ľuboš Pilc

Suché druhy vianočného pečiva potrebujú časom zmäknúť. To sa najlepšie podarí práve v papierových krabiciach, cez ktoré preniká dnu vyššia vlhkosť vzduchu. Práve to je podmienkou zmäknutia. Neodporúča sa preto suché druhy uchovávať v sklenených, plastových, plechových alebo iných dózach, kde je suchšie prostredie.

Papierové krabice ukladajte najlepšie do chladnejšej komory alebo na balkón, ako to aj mnohé gazdinky robia. Chladnička nie je na uskladnenie príliš vhodná, pretože v nej pečivo nemôže dostatočne zmäknúť. Ak sa už blížia Vianoce a pečivo ešte stále nie je dostatočne mäkké, môžete si pomôcť jablkom či krajíčkom chleba, ktoré umiestnite k pečivu, avšak dajte pozor, aby sa ho nedotýkali.

Na balkóne kontrolujte poveternostné podmienky. Ak sa oteplí alebo naopak príde veľký mráz, pečivo sa môže rozpadať, stratí svoju pevnosť. Riaďte sa podľa predpovede počasia a ak sa chystá výraznejšia teplotná zmena, umiestnite pečivo radšej do komory.

Pečivo, ktoré má zostať tvrdšie (napríklad rôzne sušienky), patrí do uzatvorených nádob bez prístupu vzdušnej vlhkosti.

Nepečené druhy vianočného pečiva (rôzne roládky, kokosové guľky a podobne) alebo druhy, ktorých súčasťou sú krémy či čokoláda, patria samozrejme do chladničky, aby sa nepokazili. Pripravujte ich až potom, čo napečiete ostatné druhy, najlepšie krátko pred Vianocami. Veľmi dôležitá rada: pečivo uchovávané v chladničke oddeľte od ostatných potravín a pokrmov, a to najlepšie tak, že ich umiestnite do plastových nádob. Vďaka nim sa k pečivu nedostanú pachy ostatných uchovávaných potravín.

Do mrazničky!
Upiekli ste viac vianočného pečiva, ako dokážete doma zjesť? Žiadny problém, väčšina druhov, hlavne tie suché, veľmi dobre znášajú mráz, môžete ich tak bez obáv vložiť do mrazničky a vytiahnuť napríklad na jar.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >