Ako sa žije v najchladnejšej dedine na svete? Slovák o tom natočil úspešný dokument

SITA, 8. januára 2019 o 10:49

Keď je vonku mínus 52 stupňov, mladší žiaci nemusia do školy. Keď je mínus 56, doma môžu zostať aj tí starší. Život v sibírskej dedine Oymyakon mapoval 24-ročný Košičan Dominik Bari a jeho dokument sa dostal medzi 80 filmov, z ktorých budú vyberať do nominácií na Oscara.

Najchladnejšie obývané miesto na svete, Oymyakon na Sibíri.

Foto: visityakutia.com

Krátky dokument Dominika Bariho s názvom Oymyakon: Príbeh najstudenšieho obývaného miesta uvedie Filmový klub v Nových Zámkoch dnes o pol siedmej.

Dedina Oymyakon na Sibíri v Rusku je najchladnejším trvale obývaným miestom našej planéty. Cez zimu tu teploty klesajú pod mínus 60 stupňov Celzia, cez leto býva aj viac ako 30 stupňov. Najnižšia teplota, ktorú tu namerali, bola mínus 71,2 stupňa Celzia.

Dominik Bari – sa stal prvým Slovákom v histórii, ktorý bude mať možnosť bojovať o nomináciu na Oscara za dokument. Pri premietaní v Nových Zámkoch aj vystúpi na pódiu so slovenským filmovým kritikom a publicistom Petrom Konečným.

Študuje na Národnej filmovej škole v Londýne. „Okrem toho, že v USA dokument pomohol spropagovať aj Leonardo DiCaprio prostredníctvom svojej nadácie, získal niekoľko ocenení a dostal sa aj do oficiálnych selekcií na medzinárodných filmových festivaloch v Los Angeles, Berlíne, Viedni, Prahe či Ríme. Veľmi sa teším, že o vysielacie práva na dokument prejavilo záujem niekoľko televízií a bude sa vysielať asi v 14 krajinách sveta,“ napísal Bari o dokumente na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti.

Pozrite si trailer


Ojmiakon: Príbeh najchladnejšieho obývaného miesta (Trailer) from Dominik Bari on Vimeo.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >