Chcú vydať knižku pre rodičov nepočujúcich detí. S takýmto videom darcov určite zoženú!

gb, 7. januára 2019 o 12:01

Šikovná publikácia Sprievodca poruchou sluchu pre rodičov chce v zrozumiteľnej podobe poskytnúť informácie, ktoré potrebujú rodičia s nepočujúcimi deťmi. Peniaze sa vyberajú na portále www.dobrakrajina.sk.

Načúvacie zariadenie je veľkým pomocníkom.

Foto: Nepočujúce dieťa

Každý rok sa na Slovensku narodí približne 200 detí so sluchovým postihnutím, pričom 90 percent z nich do počujúcej rodiny. „Ak tieto deti dostanú potrebnú pomoc už od šiesteho mesiaca veku, majú veľkú šancu žiť v počujúcom svete. Aby to dokázali, ich rodičia sa potrebujú rýchlo zorientovať v spleti nových informácií, čo je často nad ich sily. Chceme perto vytvoriť Sprievodcu poruchou sluchu pre rodičov – praktickú publikáciu, ktorá by im v jednoduchej a zrozumiteľnej forme podala práve tie informácie, ktoré vo svojej situácii potrebujú," uvádza združenie Nepočujúce dieťa. Peniaze zháňajú prostredníctvom portálu Dobrá krajina.

Týmto skvelým videom združenie prosí o peniaze na publikáciu:



V Rodičovskej poradni Nepočujúce dieťa poskytujú rodinám rady a skúseností tí, ktorí začiatkami s nepočujúcimi deťmi už sami prešli. Po nociach a nad rámec síl sa to však dlhodobo nedá. „Rodičia, ktorým pomáhame, nemajú s poruchou sluchu skúsenosti a väčšinou im nedokáže poradiť ani nikto z ich okolia. Majú obrovskú motiváciu pomôcť svojmu dieťaťu, no zároveň prepadajú beznádeji, keď si uvedomia, že nevedia, čo majú robiť. Vďaka sprievodcovi by sa za jeden večer dokázali zorientovať v novej téme a hneď ďalšie ráno by dokázali robiť správne kroky a rozhodnutia pre svoje dieťa,“ popisuje združenie na portáli Dobrá krajina.

„Na publikácii chceme spolupracovať s celým tímom odborníkov – lekármi, špecialistami ORL, špeciálnymi a mobilnými pedagogičkami a ďalšími, ale predovšetkým s rodičmi detí s poruchou sluchu. Náš Sprievodca bude ilustrovaný, prehľadný a nenáročný na pochopenie. Jednoducho taký, aby aj rodič vyčerpaný novou diagnózou dokázal rýchlo získať kontrolu nad svojou situáciou, " uvádza združenie s tým, že elektronická verzia knihy bude tiež dostupná, a to na internete. Ak sa združeniu podarí nazbierať sumu 7 000 eur, vytvorí Sprievodcu, vytlačí ho v náklade 200 kusov a rozošle do rodín.

Sprievodca bude podľa združenia skvelým pomocníkom pri zorientovaní sa, ale nedokáže zodpovedať všetky otázky týkajúce sa konkrétneho dieťaťa: Preto ako súčasť projektu po dosiahnutí cieľovej sumy združenie poskytne bezplatné poradenstvo až 200 rodinám s deťmi so sluchovým postihnutím počas celého budúceho roka: „Osobným poradenstvom umožníme rodičom aplikovať informácie zo Sprievodcu na ich konkrétnu situáciu a potreby dieťaťa."

Vznik publikácie možno podporiť na: https://www.dobrakrajina.sk/sk/projekt/nepocujem-ale-rozpravat-mozem.





Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Hendikepy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >