Výchova a vzťahy

  • Obrázok Petra Škrdlíková: Nebuďte dokonalým rodičom. Chyby sú vo výchove žiaduce

    Petra Škrdlíková: Nebuďte dokonalým rodičom. Chyby sú vo výchove žiaduce

    „Ak má dieťa nedokonalých rodičov, potom môže i svoje vlastné chyby vnímať ako niečo prirodzeného,“ hovorí Petra Škrdlíková, špeciálna pedagogička, riaditeľka materskej školy a spoluautorka knihy Dost dobří rodiče aneb Drobné chyby ve výchově dovoleny.

  • Obrázok Múdrejší ustúpi. Kedy je lepšie sa s dieťaťom nehádať

    Múdrejší ustúpi. Kedy je lepšie sa s dieťaťom nehádať

    Presviedčate ho, dohovárate, vysvetľujete, a všetko zbytočne? Dieťa si aj tak trvá na svojom, a ak náhodou ustúpi, tak na vás prinajmenšom zazerá. Sú situácie, kedy je lepšie nehádať sa a ustúpiť. Niektoré veci skrátka dieťa musí vyskúšať na vlastnej koži, neuchránite ho. Skôr či neskôr si aj tak urobí po svojom. Navyše sa naučí spoznávať dôsledky svojich činov a niesť za ne zodpovednosť.

  • Obrázok Žiadne „zaspal naveky“. O strate blízkeho hovorte deťom jasne a stručne

    Žiadne „zaspal naveky“. O strate blízkeho hovorte deťom jasne a stručne

    Páliť sviečky na hroboch počas Dušičiek berú najmä menšie deti ako zábavu. Horšie to býva, keď sa ich smrť bytostne dotkne. Ako im oznámiť, že stratili mamu, otca či súrodenca?

  • Obrázok Vstávaj, nestihneme to! Mamy radia, ako deti dostať z postele bez protestov

    Vstávaj, nestihneme to! Mamy radia, ako deti dostať z postele bez protestov

    Keď deti ráno vstávajú do škôlky či školy, je už tma. A tak sa im celkom prirodzene nechce. Rodičia ich nervózne ťahajú za nohy z postele, decká sú rozospaté a nevrlé.

  • Obrázok Nezvestných detí pribúda. Utekajú samé, alebo ich unesie druhý rodič

    Nezvestných detí pribúda. Utekajú samé, alebo ich unesie druhý rodič

    Koncom augusta to bolo 30 rokov, čo spred paneláku v Púchove zmizol pri hre za bieleho dňa päťročný Ľuboš Bednár. Hoci si jeho rodičia zmiznutie všimli okamžite, a prakticky okamžite sa rozbehlo aj pátranie, chlapec sa dodnes nenašiel. Tento záhadný prípad je našťastie u nás viac-menej ojedinelý.

  • Obrázok Koľko našej pozornosti deti naozaj potrebujú

    Koľko našej pozornosti deti naozaj potrebujú

    Je dôležitejšie množstvo času, ktoré strávime s deťmi, alebo skôr jeho kvalita? Ukazuje sa, že to prvé.

  • Obrázok Bude z neho šampión? Alebo ako vychovať druhú Petru Vlhovú

    Bude z neho šampión? Alebo ako vychovať druhú Petru Vlhovú

    Chcete doma vychovať druhú Petru Vlhovú či ďalšieho Petra Sagana? Aj keď máte s dieťaťom tie najvyššie ambície, nemá zmysel drezúrovať ho od najútlejšieho veku, ani ho hneď špecializovať na vami vybraný šport.

  • Obrázok Pozametaj, utri prach. Čo zvládne dvojročné a čo šesťročné dieťa?

    Pozametaj, utri prach. Čo zvládne dvojročné a čo šesťročné dieťa?

    Deti by mali mať už od malička svoje povinnosti v domácnosti. Nehovoríme o upratovaní hračiek, to je samozrejmosť. Ale o tom, že už dvojroční drobcovia môžu hádzať špinavé oblečenie do koša a šesťročné deti pozametať.

  • Obrázok Každý rozpráva, ale málokto načúva. Preto sa cítime osamelí

    Každý rozpráva, ale málokto načúva. Preto sa cítime osamelí

    Tibor Máhrik je teológ, filozof a vysokoškolský pedagóg. Hovorí o problémoch dnešnej rodiny a o tom, ako nájsť v nej harmóniu.

  • Obrázok Rady mamičiek: Detský vzdor porazte humorom. Účinné!

    Rady mamičiek: Detský vzdor porazte humorom. Účinné!

    Obdobie detského vzdoru, ktoré najčastejšie prichádza medzi druhým a tretím rokem, je síce náročné, ale ľahšie ho prekonáte, ak sa na ňom spolu s potomkom zasmejete.

  • Obrázok S dieťaťom sa rozlúčte, ako to cítite, nehľaďte na to, čo sa má

    S dieťaťom sa rozlúčte, ako to cítite, nehľaďte na to, čo sa má

    Posledná rozlúčka so zosnulým dieťaťom je bolestná, predsa len však znamená krok vpred v tomto ťažkom období. Rodičom dáva príležitosť precítiť, že v žiali nie sú sami a zároveň poďakovať dieťaťu za to, čo im do života prinieslo.

  • Obrázok Dá sa dnes cestovať s deťmi bez tabletu?

    Dá sa dnes cestovať s deťmi bez tabletu?

    Pre rodičov to býva nočná mora viac než pre ich ratolesti. Niektorí už len pri pomyslení na tých niekoľko hodín, ktoré majú stráviť zatvorení v úzkej kabínke auta so svojim deťmi, pociťujú žalúdočnú nervozitu.

  • Obrázok Človek nie je vinný za to, čo nevedel ovplyvniť, hovorí Mária Jasenková

    Človek nie je vinný za to, čo nevedel ovplyvniť, hovorí Mária Jasenková

    Smrť vlastného dieťaťa je jedna z najhorších vecí, ktorú môže človek zažiť. Vyrovnať sa s tým je náročné a závisí od množstva faktorov. Iné je, keď dieťa zomrie náhle pri nehode, iné, keď po ťažkej chorobe, iné, keď spácha samovraždu. Rodičov okrem žiaľu však spravidla vždy trápi rovnaká otázka – mohol som niečo urobiť inak, lepšie?

  • Obrázok To zvládneš! Ako viesť dieťa k psychickej odolnosti

    To zvládneš! Ako viesť dieťa k psychickej odolnosti

    Kto je psychicky odolný, toho len tak nepoložia bežné nepríjemnosti všedného dňa ani vážnejšie životné otrasy. Niektoré deti sa rodia psychicky krehké a zraniteľnejšie, rodičia však majú dosť možností, ako ich vnútornú silu podporiť a posilniť.

  • Obrázok Mama, kúp mi! Ako (ne)bojovať s deťmi v obchodoch

    Mama, kúp mi! Ako (ne)bojovať s deťmi v obchodoch

    Najistejšie je nechať ich doma, na ihrisku, u známych, alebo hocikde mimo budovy obchodu. Vtedy je najväčšia pravdepodobnosť, že človek zvládne nákup rýchlo a s prehľadom. Možno ho síce trápi, čo deti samé asi vystrájajú, vždy je to však lepšie, ako riešiť vreskot na plný obchod „Mamíííí, toto chcem!!!“

  • Obrázok Ako sa chrániť na internete

    Ako sa chrániť na internete

    Najúčinnejšia ochrana je prevencia. V prípade nástrah, ktoré prináša deťom nechránené surfovanie po internete pripravila aj polícia viacero preventívnych programov. Jedným z nich je dotazník Ako sa nezamotať do sociálnych sietí.

  • Obrázok Internet ohrozuje deti viac než slobodné behanie po vonku

    Internet ohrozuje deti viac než slobodné behanie po vonku

    Voľnou hrou vonku trávia čoraz menej času, a predsa sú aj v bezpečí bytu deti ohrozenejšie než kedykoľvek predtým. Kým v minulosti platilo „Dávaj si vonku pozor, nech sa ti niečo nestane,“ dnes je to skôr naopak. Väčšie riziko je vnútri – na internete.

  • Obrázok Neoslabujte svoju autoritu na drobnostiach

    Neoslabujte svoju autoritu na drobnostiach

    Klinická psychologička Lýdia Adamcová sa venuje deťom už niekoľko desaťročí a je autorkou projektu Výchova v kocke. Vysvetľuje, že korene detských problémov siahajú až k samotným rodičom, k ich vlastným nevyriešeným traumám. Ak sú choré jablká, treba liečiť strom, vyznáva zásadu.

  • Obrázok Ako zvládnuť nástup do škôlky bez sĺz

    Ako zvládnuť nástup do škôlky bez sĺz

    Prvý deň v škôlke si pamätajú rodičia aj deti. Základná otázka vždy je – ako to dieťa zvládne? Bude plakať, či sa začne hrať s ostatnými?

  • Obrázok Psychoterapeutka Eva Labusová: Deťom môžeme dať len to, čo sami máme

    Psychoterapeutka Eva Labusová: Deťom môžeme dať len to, čo sami máme

    „To najhlavnejšie je dieťa úprimne milovať a prijímať také, aké je. Zaobstarať si základné informácie o vývojovej psychológii, o potrebách detí v rozličných obdobiach. A ak máme pocit, že nám to v rodičovstve škrípe alebo nestíhame, zastavme sa. Usilujme o zlepšenie,“ nabáda rodičov psychoterapeutka Eva Labusová.

Ďalšie naše weby