Dokedy má dieťa veriť, že darčeky nosí Ježiško? Povedať pravdu už predškolákovi? Čo radia psychologičky

Patricia Poprocká, 28. novembra 2018 o 10:19

Chodí k vám Mikuláš, Ježiško, alebo si kupujete darčeky na Ježiška či Mikuláša? Sú rodičia, ktorí ešte pred desaťročnými deťmi zatajujú pravdu a snažia sa ich držať v ilúzii existencie tajomných dobrodincov. Dieťa určitú magickosť Vianoc podľa odborníkov potrebuje, s pravdou ho však treba postupne a prirodzene konfrontovať.

Magickosť k Vianociam určite patrí, netreba však za každú cenu zatajovať, ako to je s darčekmi naozaj.

Foto: shutterstock.com

Mamičky, ktoré sa okamžite zarazia, ak niekomu medzi rečou pred deťmi spomenú, že niečo kúpili či zháňali pod stromček, sa stresujú zbytočne. Podľa psychologičky Jany Ashford z Alma centra deti síce majú tendenciu veriť v nadprirodzené bytosti, ale prílišná snaha rodičov ochrániť ich pred realitou môže byť na škodu.

Vo veku, keď nastupujú do školy, by už určite mali vedieť, ako to s Ježiškom a nosením darčekov naozaj je. „Ináč s tým môže dieťa byť konfrontované kamarátmi a môže sa cítiť zle,“ hovorí Jana Ashford.

Rovnaký názor má aj psychologička Elena Beutelhauserová. „Je veľmi dôležité, aby sme deťom najneskôr po nástupe do školy povedali, ako je to s darčekmi na Vianoce. Vždy je dobré, ak túto informáciu dostanú od rodičov, ako keď sa ju, často nešetrným spôsobom, dozvedia od spolužiakov,“ vysvetľuje.

„Takéto dieťa sa bude cítiť hlúpo. Tiež sa môže hnevať sa na rodiča, že mu klamal, a že nedostáva šancu zúčastniť sa prípravy alebo zháňania darčeka pre niekoho, koho má rado,“ dopĺňa Jana Ashford.

Deti je dobré do prípravy darčekov pre blízkych zapájať. Podľa Eleny Beutelhauserovej to často ide prirodzene, keď dieťa samé príde s myšlienkou, že chce obdarovať niekoho z rodiny. Rodič mu vtedy môže pomôcť darčeky vlastnoručne vyrobiť. „Určite sa obdarovaní z nich budú tešiť viac ako z niečoho, čo aj tak kúpia rodičia,“ vraví.

Staršie deti už nakupujú darčeky sami, prípadne s kamarátmi či súrodencami. Vtedy je dobré porozprávať sa pred nákupmi, koľko peňazí by mali na ne minúť.
Napriek tomu sa psychologičky zhodujú, že určitá magickosť k Vianociam patrí. „Myslím si, že Mikuláš, Vianoce a s nimi spojené darčeky, ktoré nosí Ježiško, majú v živote detí miesto aj svoj význam,“ hovorí Elena Beutelhauserová.

Aj samotní rodičia podľa nej vnímajú vianočné sviatky s malými deťmi oveľa intenzívnejšie, opäť sa na chvíľu vrátia do detstva. „To, ako dieťa prežíva vianočné sviatky a všetko s nimi spojené, samozrejme závisí od rodiny. Mnohé rodiny prežívajú Vianoce ako rodinný sviatok spojený so zastavením sa, pripomínajúc si narodenie Krista. V iných rodinách sú Vianoce predovšetkým o darčekoch, aj bez ohľadu na finančné možnosti...,“ poznamenáva.

Podľa Jany Ashford sa nedá povedať, že niektorý z prístupov je správnejší. „Niekomu stačí pravda, pre niekoho je to tak, že Ježiško nás obdarúva skrze ľudí, ktorí nás majú radi. Iní rodičia zasa veria, že určitá dávka magického myslenia patrí k detstvu a uprednostnia to takýmto spôsobom. Nemyslím si, že sa jednoznačne dá povedať že jedným spôsobom je to správne a druhým spôsobom je to zle, že by existoval nejaký univerzálny prístup.“


ANKETA:

Povedali ste deťom, ako je to s darčekmi pod stromčekom naozaj?

10,8%



10,2%



70,7%



8,4%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >