Škola chce deťom nahradiť rodičov, naučiť ich základom v domácnosti

SITA, pt, 22. novembra 2018 o 12:03

Variť, prebaľovať dieťa či opravovať spotrebiče, to všetko sa majú učiť sociálne znevýhodnení teenageri vo Fiľakove. Podmienky im vytvorí základná škola Lajosa Mocsáryho vo Fiľakove, kde je drvivá väčšina žiakov, 96 percent, práve z marginalizovaných komunít. Škola im chce takýmto spôsobom nahradiť rodičov.

Základné domáce činnosti chce znevýhodnené deti naučiť škola.

Foto: shutterstock.com

Vedenie školy a mesta chce tým zvýšiť ich šance zamestnať sa, prípadne pokračovať v štúdiu na niektorej z odborných škôl.

„Pri nástupe detí do školy je u nich badateľná absencia skúseností s knihou, ceruzkou a papierom či konštrukčnými a didaktickými hrami. Ich sociálne prostredie im neposkytuje dostatok podnetov pre rozvoj osobnosti, telesný, psychický či rečový vývin,“ približuje zástupkyňa riaditeľa školy Ildikó Kotlár.
Deťom chýbajú aj hygienické a pracovné návyky, tiež rebríček hodnôt. „Nie sú zvyknuté ani samostatne riešiť úlohy a individuálne sa rozhodovať, čo im spôsobuje problémy,“ dodáva.

Preto im škola s pomocou samosprávy chce pripraviť osobitný vzdelávací program. Deti vo veku 13 až 16 rokov by sa mali na vyučovaní naučiť bežné domáce činnosti. Oprava domácich spotrebičov, varenie, pečenie, šitie, starostlivosť o dieťa či základná hygiena. Rozdelení budú do dvoch skupín: Varíme, pečieme a Rodina, domácnosť.

Projekt si vyžiada investíciu asi 100-tisíc eur. Nakúpiť by sa mali kuchynské a domáce spotrebiče - chladničky, sporáky, kuchynské roboty či šijacie stroje. Chlapci sa naučia pracovať s vŕtačkami, pílkami, kladivami či nožnicami na plech.

K dispozícii majú deti mať aj figuríny novorodencov či prebaľovacie pulty. „Obsiahneme všetky oblasti života, ktoré by mali deti ovládať k tomu, aby mohli žiť plnohodnotný život a mať šancu na lepšiu budúcnosť ako ich rodičia,“ plánuje primátor Fiľakova Attila Agócs.

Mesto požiadalo o regionálny príspevok z Akčného plánu rozvoja okresu Lučenec. Prostriedky by malo mesto vyčerpať postupne počas troch rokov. Zrekonštruuje z nich štyri učebne, do ktorých nakúpia potrebné pomôcky a nástroje. Zároveň pokryjú náklady na zvýšenú spotrebu energií a na odmeny pre projektových manažérov a štyroch pedagógov školy, ktorí sa nad rámec svojich bežných povinností budú venovať inklúzii detí.

S prácami by sa malo začať v najbližších dňoch. Podľa primátora sa tým zvýši šanca na pokračovanie štúdia na stredných školách. „Vidíme, že aj tu v miestnych fabrikách je práca, ktorá môže byť pre túto skupinu zaujímavá. Avšak, často chýba práve stredná škola k získaniu týchto pozícií,“ uviedol.


ANKETA:

Myslíte si, že projekt deťom pomôže mať lepší život ako majú ich rodičia?

25,0%



58,3%



8,3%



8,3%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >