Čas na rozchod? Čo robiť, keď vzťah už nie je, aký býval

Patricia Poprocká, 24. novembra 2018 o 15:07

Letmý bozk na zvítanie a niekedy už ani to? K rozhovoru, ako ste sa mali cez deň, sa dostanete večer, keď deti konečne zaspia, až na to, že vy už takmer spíte tiež? Partnerský vzťah sa po rokoch spolužitia a popri deťoch výrazne zmení. Ak však aj necítite spokojnosť s jeho aktuálnym stavom, neznamená to, že musíte hneď pomýšľať na rozchod.

Zmenil sa váš vzťah? Nemusíte rýchlo plánovať romantickú večeru. Zmena je normálna.

Foto: shutterstock.com

Nemusíte sa rozchádzať, a nemusíte ani úporne hľadať v ženských časopisoch či weboch niečo, čo by rýchlo oživilo dávnu iskru. Dajte na múdrosť dalajlámu a učenia budhizmu: Prijmite zmenu.

Je to najlepšia a najprirodzenejšia cesta. Nájdete tak vlastný pokoj a máte najväčšiu šancu, že opäť objavíte stabilné čaro partnerského vzťahu, aj keď, pochopiteľne iné ako vo vášnivých začiatkoch.

Idea, že všetko je pominuteľné a všetko sa mení, je pre budhistov jedným zo základov ich pokoja a učenia o tom, ako sa zbaviť utrpenia. „Musíme začať tým, že si uvedomíme neustálu prchavú povahu našej existencie. Všetky veci a udalosti sú dynamické, menia sa v každej chvíli, nič nezostáva na svojom mieste. Nič nemá schopnosť odolávať zmene. A keďže všetky veci podliehajú zmene, nič neexistuje večne a nič nie je schopné uchovať si svoju nemennosť,“ hovorí 14. Dalajláma v knihe Ako byť šťastný.

Ani najradostnejšie chvíle nebudú trvať večne


To isté platí aj pre vzťah. Zbytočne vzdychať za romantickými začiatkami či niekdajšou stopercentnou pozornosťou. Je úplne normálne, že prišla zmena. „Nezáleží na tom, aké radostné chvíle prežívame, isté je, že nebudú trvať večne,“ pripomína Dalajláma.

Psychoterapeut a spoluautor spomínanej knihy Howard Cutler opisuje prípad ženy, ktorá sa s manželom rozviedla, pretože sa podľa jej slov prestali mať radi. Zaľúbenosť sa vytratila, a už si neboli tak blízki. Každý mal svoju prácu a žili v podstate vedľa seba ako súrodenci. Mali pocit, že vzťahu niečo chýba, tak sa rozviedli. Napriek tomu sa však necítila dobre. Ako sa však s manželom už ako rozvedení stretávali, keďže sa striedavo starali o syna, pristupovali k sebe bez akýchkoľvek očakávaní, tak zistili, že sa stále ľúbia. Vzťah bol už samozrejme iný než pred rokmi, ale znova sa zosobášili a cítili sa šťastní.

„Úbytok vášnivosti si až pričasto interpretujeme ako signál, že v našom vzťahu máme fatálny problém. Vynoria sa prvé nezhody – máme chuť na sex, ale partner je unavený, chceme si s ním pozrieť film, ale on nemá záujem alebo pracuje. Objavíme rozdielnosti, ktoré sme si prv nevšimli a vyvodíme, že vzťah nefunguje,“ približuje Howard Cutler.

Prijmite zmenu, má to veľký význam


Potom práve nastupujú rýchle rady, že treba zmeniť denný režim, naplánovať si romantické večere či víkendy, rôzne výlety. Podľa Cutlera však väčšinou postačí prijať realitu. Život človeka, aj vzťah, prechádzajú rôznymi fázami. Dôverná blízkosť, telesný kontakt, spoluprežívanie emócií do vzťahu určite patria, aj tie však majú svoje fázy. Raz sú na vzostupe, inokedy naopak.

„Obdobia väčšej intimity sa striedajú s obdobiami väčšieho odstupu. Aj toto patrí k bežnému cyklu rastu a vývinu,“ zdôrazňuje psychoterapeut.

Samozrejme, iná je situácia, pokiaľ vás partner vyslovene ignoruje alebo úmyslene ubližuje, vtedy to riešiť treba. Bežné zväčšenie odstupu partnerov však netreba vnímať tragicky. „Narastajúca vzdialenosť je súčasťou cyklu, vďaka ktorej vzťah nadobúda novú formu, ktorá obnovuje, alebo dokonca prekonáva niekdajšiu intimitu.“

Ak sa zmierime s tým, že zmena je prirodzenou súčasťou vzťahov, môže to ľudí obohatiť. „Možno zistíme, že keď sa cítime, akoby nás niekto opustil, nastáva zásadná premena. Vzťah možno už nebude založený na intenzívnej vášni, pocite vzájomného splynutia či predstave, že ten druhý je dokonalý, ale začneme ho skutočne spoznávať. Ako samostatnú osobnosť, ktorá má aj chyby a slabosti. Jedine v tom okamihu môžeme prejaviť – pravú lásku,“ konštatuje Howard Cutler.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >