Neposlúcha vás a neviete si rady? Akým vetám sa pri presviedčaní dieťaťa určite vyhnite

Patricia Poprocká, 30. novembra 2018 o 23:58

Neposlúcha a neposlúcha? Už si neviete rady, ako dieťa prinútiť nech konečne urobí, čo od neho žiadate? Najprv sa zamyslite, prečo je naozaj potrebné, aby konalo podľa vašich pokynov. Ak na to prídete, skúste mu to presne takto v pokoji vysvetliť. Nie je to vždy jednoduché, ak sa človek ponáhľa, ľahko stratí nervy. Aj v stave najväčšej nervozity sa však skúste ovládnuť a týchto päť viet radšej nehovorte.

Aj keď sa cítite bezradne, vyhrážky pri komunikácii s dieťaťom nepoužívajte.

Foto: shutterstock.com

Počkaj, poviem to otcovi, uvidíš, čo ten urobí


Trikrát zle. Prvýkrát – dieťaťu priznávate, že nie ste preňho dostatočná autorita, že musí to riešiť za vás niekto iný. Zároveň mu naznačujete, že sú veci, ktoré by sa mohli pred otcom zamlčiavať, čím nevedomky do jeho podvedomia dostávate klamanie. No a do tretice – vyvolávate v dieťaťu zbytočný strach z otca. Otec bol možno v našej minulosti vzorom prísnosti, nemusí to však, znamenať, že dieťa sa ho má báť. Navyše, ak otec nevie, že sa dieťaťu ním poza jeho chrbát vyhrážate, potom sa môže čudovať a neprestať, prečo sa potomok chová v jeho prítomnosti bojazlivo.

Takú ti strelím...


No tak to skúste... Dobre viete, že to nespravíte. Udrieť dieťa je zlé. Vyhrážať sa ale tak isto. Pretože – ak na dieťa zdvihnete ruku, ublížite mu. Na druhej strane – keď sa vyhrážate, a vy aj dieťa viete, že sú to len vyhrážky, nemá to žiadnu vážnosť. Takže zbytočne ukazujete svoju bezradnosť.

Dám ťa k čertovi, k strige


Vyvolávanie pocitu strachu nie je na prospech nikomu. A ak dieťaťu hovoríte, že ho dáte preč, vysielate mu signál, že ho neľúbite bezpodmienečnou láskou. Keby ste ho ľúbili, tak sa ho predsa nezrieknete len preto, že si momentálne robí po svojom, a nie to, čo od neho chcete vy.

Ak dostaneš päťku, žiaden televízor ani hra vonku


To, že dieťa dostalo päťku, nemá s pozeraním televízora ani hrou s kamarátmi nič spoločné. Tresty nie sú správnou cestou, ako v dieťati vzbudiť záujem o školu. Ak sa učiť nechce, tak môže sedieť zatvorené vo svojej izbe s knihou v rukách celé hodiny, a výsledok bude ďalšia päťka. Riešenie je jednoduché – premôcť zlosť aj ješitnosť, a jednoducho v pokoji zistiť, prečo sa dieťa neučí, prípadne aké iné problémy mu v učení bránia.

Že ja nemám lepšie deti!


Aj keď to myslíte len ako zvolanie, ktoré má uľaviť vašej aktuálnej bezmocnosti, dieťa si to preloží inak. Nie som dosť dobrý, mama by chcela mať niekoho iného namiesto mňa. A základ kĺbka budúcich problémov je na svete.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >