Čo deti od rodičov naozaj potrebujú? Robte týchto 6 vecí a budú oveľa šťastnejšie

Gabriela Bachárová, 14. novembra 2018 o 17:06

Dnešné deti sú často nespokojné, frustrované. Čo môžeme urobiť, aby sa mali lepšie? Zosadiť ich z piedestálu, určiť jasné hranice, ale pritom rešpektovať ich osobnosť, milovať svojho partnera. A ešte oveľa viac.

Deti si zaslúžia plnú pozornosť rodičov.

Foto: Shutterstock.com

Mami, tati, možno to ešte neviem úplne presne vyjadriť, ale vy mi určite rozumiete. Veľmi od vás potrebujem:

… aby som nestál na výslní

Dieťa nemá byť stredobodom rodinného vesmíru, okolo ktorého sa všetko točí. Tým najdôležitejším je partnerský vzťah rodičov, postavenie dieťaťa sa od neho len odvodzuje. Jeho miesto nie je uprostred, ale vedľa. To jeho pozíciu samozrejme nijako neznižuje. Ak ho staviate do hlavnej role, nedokáže ju uniesť, čo sa môže prejaviť aj výchovnými problémami.

Nemusíte sa dieťaťu vo všetkom prispôsobovať, robte si aj svoje veci a majte svoj program. Ak uvidí, že vás to robí šťastnou, rado sa pridá. „Ja tomu hovorím, že dieťa má len tak radostne viať za rodičmi, držať sa vzadu. Nám sa to v rodine veľmi osvedčilo. Byť otrokom dieťaťa je cesta do pekla. Nenechám si vziať kvôli dieťaťu svoj život, naopak ho do neho zapojím. A tak spolu cestujeme vlakmi za kamarátkami, chodíme často na víkendy do hôr. Ja rozhodujem, čo sa bude robiť, som vodca, ony sa s nadšením pripájajú. Som tak veľmi spokojná,“ hovorí Hana, mama troch detí vo veku 10, 8 a 5 rokov.

… aby ste sa ľúbili


Pre dobrý vývoj dieťaťa je extrémne dôležité, aby videlo, že rodičia majú medzi sebou dobrý vzťah a ľúbia sa. To mu v živote poskytuje základnú istotu. Vie, že jeho svet je v poriadku, nič zlého mu nehrozí a môže sa v pokoji hrať či učiť. Nepodceňujte tento aspekt rodičovstva. Je to možno dôležitejšie ako celá výchova dohromady.

„Áno, s tým súhlasím, nemusíte dieťa veľmi vychovávať, hlavne mu ukážte, že sa máte s jeho tatom radi a že ste šťastná. Ja to tak doma robím, s mužom si neustále prejavujeme náklonnosť, dávame si pusy, objímame sa. Niekto mi už povedal, že takéto nežnosti nie sú pred dieťaťom vhodné, ale ja som naopak presvedčená, že je to naopak. Dávame tak dieťaťu pocit bezpečia,“ hovorí Simona, mama sedemročnej Laury.

… aby ste mi určili jasné hranice

Dieťa nemôže v rodine rozhodovať a presadzovať si svoje, pretože je jednoducho malé. Rodičia by mali prevziať jednoznačnú zodpovednosť a určovať pravidlá, čo potomok môže a čo nie. Nie je to jeho obmedzovanie. Ak si môže robiť, čo chce, samo sa necíti šťastné, skôr frustrované. Potrebuje vedieť, kto je v domácnosti obrazne povedané šéf, ku ktorému môže vzhliadať, cítiť jeho oprávnenú autoritu. Ako to tak nie je, stráca pevnú pôdu pod nohami, čo sa môže prejavovať aj problémami v správaní sa. Dospelý je ten, kto vie, ako to vo svete chodí a dieťa má poučiť, viesť a chrániť. Presne to od nás deti chcú a vyžadujú. Mať jasné a pevné vedenie. Nie však vedenie z pozície sily, ale rozumné a citlivé.

… aby ste ma rešpektovali

Rodičia síce majú určovať pravidlá a trvať na nich, ale na druhej strane by dieťaťu mali prejavovať maximum rešpektu. Je síce malé, ale nie hlúpe. Neznevažujte a nezľahčujte jeho pocity, berte ich do úvahy. Dovoľte mu vyjadriť hnev. Dajte mu možnosť rozhodovať sa tam, kde to už dokáže, napríklad čo si oblečie do škôlky. Dôležité tiež je, viesť potomka k samostatnosti a zodpovednosti, nerobiť všetko zaň. Mal by mať povinnosti v domácnosti, vedieť, čo musí urobiť.

… aby bolo doma veselo

Smejete sa spolu dosť? Robíte „blbosti“? Ak nie, vneste do života viac radosti. Nie je to jednoduché, človek je od rána do noci zavalený všemožnými povinnosťami, ale ak niečo dieťa celkom prirodzene od rodičov očakáva, tak je to zábava a veselosť. Zdravé dieťa je veselé, je to jeho prirodzenosť, ktorá sa s vekom žiaľ stráca. Ak ste často smutná a vystresovaná, aj dieťa také bude, lebo vás napodobní. A to predsa nechcete.

… aby ste mi venovali pozornosť

„Mami, pozri!“ táto krátka vetička by asi obsadila prvé miesto v hitparáde najčastejších detských viet. Deti si vyžadujú plnú pozornosť, tú konieckoncov potrebujeme celý život. „Ty ma vôbec nepočúvaš,“ vyčítame často partnerovi. Pre všetkých je podstatné, aby im druhí venovali svoj čas a záujem. Vaša pozornosť je pre dieťa potvrdením, že ho beriete vážne, že celá jeho existencia je dôležitá.

„Dieťa potrebuje vidieť, že rodičov baví žiť."


Hovorí to psychologička Pavla Koucká, autorka kníh Uvolněné rodičovství a Zdravý rozum ve výchově

„Myslím, že dnes dávame deťom veľa, čo sa týka materiálneho zabezpečenia. A teraz nehovorím o jedle či oblečení, to je samozrejmosť. Myslím tie ďalšie, možno zbytočné veci. Rodičia by sa dnes asi hanbili, ak by dieťa nemalo napríklad bicykel správnej veľkosti. Malým deťom kupujeme tablety, väčším mobily, a pritom ich reálne nepotrebujú.

Pavla Koucká má tri deti, s ktorými často trávi čas v prírode.

Foto: archív Pavly Kouckej

Často to preháňame aj s rozvojom schopností detí. Mám na mysli všetky tie krúžky a tréningy, ktorým sa deti venujú ešte po škole. Všetky tie flautičky, keramiky, angličtina, futbaly a ďalšie a ďalšie. Aby deti maximálne rozvíjali svoje rozumové, ale i jazykové, hudobné, motorické a ďalšie schopnosti…

Pritom podľa mňa ide minimálne do puberty o vývoj osobnosti dieťaťa, teda nie o rozvoj špecifických vedomostí a schopností. Najdôležitejšie pre dieťa je láska a bezpodmienečné prijatie rodičmi, ich podpora, príklad, vedenie. Potrebujú s rodičmi tráviť dostatočné množstvo času.

Je dôležité, aby dieťa považovalo rodičov za silných a múdrych, ktorí síce niekedy chybujú, ale k chybám sa vedia postaviť čelom. Veľmi dôležitý je tiež vzťah rodičov. Ako sa k sebe správajú, to, či je doma príjemná atmosféra. Rodičia rešpektujú jeden druhého, seba i svoje deti. A to isté vyžadujú aj od deti, k tomu ich vedú. Deti tiež potrebujú vidieť, že rodičia vedia pracovať, ale i odpočívať. Že ich baví žiť.“


ANKETA:

Čo je pre vás vo výchove najdôležitejšie?

9,2%



1,7%



2,6%



86,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >