Nepreháňajte to s krúžkami, ničnerobenie je rovnako dôležité

Patricia Poprocká, 9. novembra 2018 o 10:26

Rýchlo urobiť domáce úlohy, a ide sa von. Situácia, bežná v detstve dnešných štyridsiatnikov je pre dnešných školákov skôr výnimkou. Voľný čas, to pre mnohých z nich znamená sadnúť do auta, prípadne na hromadnú dopravu, a poďho na krúžky.

Navonok to vyzerá, že nič nerobia. V takýchto chvíľach sa však zvyčajne toho deje veľmi veľa.

Foto: shutterstock.com

„Hrávali sme na futbal, ale mali sme čas sa aj voľne poflakovať po meste. Raz sme napríklad šli za kamarátovou mamou, ktorá pracovala na polícii. Nechcelo sa nám obchádzať celý areál, tak sme preliezali plot, kde nás samozrejme prichytili. Ale mali sme z toho ohromnú zábavu, keď sme tam tajne liezli,“ spomína na školácke časy Jakub, dnes otec dvoch detí.

Dnes jeho syn hráva futbal a učí sa plávať. Dcéra chodí na výtvarnú, angličtinu aj tanečnú. Prečo svojim deťom takto organizuje čas, ani nevie. „Dcéra má jednu kamarátku na tanečnej, tak tam chodí s ňou. Výtvarná ju baví, a angličtinu zasa potrebuje vedieť,“ vymenúva.

Cielené voľnočasové aktivity by mali byť podľa odporúčaní odborníkov kompenzované aj úplne voľnými chvíľami, kedy dieťa naozaj nemusí nič. „Deti potrebujú mať pokoj od rodičov a ich ambícií, aby si mohli samé nájsť, čo ich zaujíma,“ zdôrazňuje klinická psychologička Lýdia Adamcová.

Mnohí rodičia sa podľa nej snažia voľný čas dieťaťa vyplniť plánovanými aktivitami, len aby nezaháľalo, niečo robilo, zlepšovalo sa. Práve prístup „Musíš ísť, musíš niečo robiť, už je to zaplatené, treba ti to vedieť,“ však robí z voľného času povinnosť a dieťa sa dostáva pod tlak. „Postupne nastupuje súťaživosť, dosahovanie cieľov, plnenie limitov a dieťa prestane z týchto aktivít mať radosť,“ varuje.

Samozrejme, sú prípady, kedy má dieťa talent, napríklad na hudbu, a aby ho rozvíjalo, rodičia musia niekedy pritlačiť, aby dostatočne cvičilo. „Kompenzujte to však potom aktivitami, ktoré fungujú na princípe nemusenia - teda bez úmyslu, bez veľkej snahy a veľkého vôľového úsilia, v súlade so spontánnosťou a hravosťou dieťaťa. Aktivitami, kde nie sú dôležité ciele, výkony a výsledky. Staré, obyčajné vybláznenie sa,“ radí psychologička.

Dieťa, podobne ako dospelý, potrebuje chvíľami úplne vypnúť. I keď sa nám zdá, že sa nudí. „Predstavte si, čo by sa stalo, ak by ste 70 rokov nevypli mobil alebo počítač. A nuda je práve takéto priebežné vypnutie mozgu aj u detí. Nenechávajte to na váš mozog, aby vypol sám a vy vypadnete z obrazu v tú najnevhodnejšiu dobu. Vedome mu doprajte ticho, pokoj, prázdno,“ odporúča Lýdia Adamcová.

Nuda, ticho a prázdno dávajú podľa nej ľuďom možnosť byť samými so sebou. Mozog si môže robiť v hlave poriadok, oddeliť podstatné od menej dôležitého, poukladať informácie do pamäťových skladov a oddýchnuť si. „Byť v tichu znamená, že možno začujete aj svoj vnútorný hlas. Mnohé geniálne nápady a objavy vznikli práve v čase ničnerobenia,“ vysvetľuje potrebu ničnerobenia. Dá sa to ukázať na príklade, keď človek nevie vyriešiť problém, ide spať, a ráno mu napadne riešenie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >