Výchova a vzťahy

  • Obrázok Ak máte týchto 6 vlastností, ste pre dieťa perfektným rodičom

    Ak máte týchto 6 vlastností, ste pre dieťa perfektným rodičom

    Aké by malo byť dieťa, o tom sa hovorí a píše stále. Malo by rešpektovať rodičov, byť samostatné, ovládať sa, dobre sa učiť… Nároky, ktoré kladieme na deti, sú často obrovské. Aké nároky však kladieme sami na seba ako na rodičov? Spĺňame predstavu svojich detí o dobrej mame a tatovi?

  • Obrázok Bité dieťa cíti des a bezmocnosť. Psychiater Jozef Hašto vystríha pred trestaním detí

    Bité dieťa cíti des a bezmocnosť. Psychiater Jozef Hašto vystríha pred trestaním detí

    Mama ma bila varechou a otec remeňom, vracia sa do svojich skorších rokov dnes 14-ročná Sofia. Rovnaké spomienky na detstvo má aj päťdesiatnik Anton. Fyzické tresty sú v niektorých krajinách zakázané, u nás, ako vidno, pretrvávajú z generácie na generáciu. Odkaz odborníkov je pritom jednoznačný: Nebite svoje deti, vážne im ubližujete do ďalších rokov.

  • Obrázok Je moje dieťa šťastné? Šesť signálov, podľa ktorých spoznáte, či je všetko v poriadku

    Je moje dieťa šťastné? Šesť signálov, podľa ktorých spoznáte, či je všetko v poriadku

    Ako spoznáte, že je vaše dieťa sebaisté, vyrovnané a teda v podstate šťastné? Vidieť to na drobnostiach, mimovoľných reakciách v určitých situáciách. Niekedy je prejavom uvoľneného správania aj to, keď zabŕda do súrodencov alebo sa rozplače. Skrátka, chová sa, ako sa cíti, bez ohľadu na to, čo si o ňom pomyslia rodičia.

  • Obrázok Nesmieš, nerob! Ako a kedy povedať deťom „nie“

    Nesmieš, nerob! Ako a kedy povedať deťom „nie“

    Aj keď základom vzťahu medzi rodičmi a deťmi by mali byť rešpekt a slovko „áno“, sú prípady, kedy treba povedať „nie“. Dieťa musí cítiť určitú hierarchiu, kam patrí, a musí sa naučiť, že svet sa netočí vždy tak, ako by si ono želalo. Na druhej strane však nemôže ísť o diktát. Rodičia by sa mali snažiť deti chápať a rešpektovať detské stanovisko. A každé „nie“ pravdivo a s citom vysvetliť.

  • Obrázok 6 dobrých rád, ako pri deťoch nevyhorieť. Užite si ten vzácny čas

    6 dobrých rád, ako pri deťoch nevyhorieť. Užite si ten vzácny čas

    Mať dieťa je krásne, ale pod náporom rodičovských, pracovných a domácich povinností sa tá radosť ľahko stratí. „Stalo sa to aj mne. Mám dve deti vo veku dvoch a piatich rokov a namiesto toho, aby som sa z nich tešila, stále som len bola unavená a nervózna,“ popisuje Marcela.

  • Obrázok Milujem moslima. No a čo?

    Milujem moslima. No a čo?

    Je islam hrozbou pre našu kultúru? Postoje Slovákov voči moslimom sú zväčša odmietavé – od opatrnosti až po otvorenú nevraživosť. Podľa prieskumov by len štvrtine opýtaných neprekážala láska s moslimom. Obavy pramenia prevažne z obáv z neznámeho. Je sa však naozaj čoho báť? Ako vyzerá život s moslimom, sme sa opýtali Sloveniek, ktoré sú s nimi vo vzťahu. Ako vyplýva z ich príbehov, rozdielnosť kultúr poprieť nemožno, tá však pri láske a tolerancii nepredstavuje problém, naopak, môže byť obohatením.

  • Obrázok Spoločné spanie pomáha deťom k samostatnosti. Aj tým desaťročným

    Spoločné spanie pomáha deťom k samostatnosti. Aj tým desaťročným

    Mami, poď so mnou zaspávať... Počúvate to doma od svojho osem- či desaťročného dieťaťa? Nemusíte sa znepokojovať. Spoločné zaspávanie aj spanie s deťmi v školskom veku je úplne normálne, akurát je to naša spoločnosť, kto z toho robí problém.

  • Obrázok Nerobte všetko za deti. Dovoľte im, nech sa o seba postarajú samé

    Nerobte všetko za deti. Dovoľte im, nech sa o seba postarajú samé

    Mamička sedemročného Adamka mu vonku zapína bundu, hoci by to mohol zvládnuť aj sám. Jeho sestre, deväťročnej Hane, nosí do školy tašku, pretože je vraj ťažká. Nastala éra príliš ochraňujúcich rodičov.

  • Obrázok Rodičia pod tlakom biznisu. Prečo je tak ťažké odolať reklame

    Rodičia pod tlakom biznisu. Prečo je tak ťažké odolať reklame

    Nedajte sa ovplyvňovať reklamami a marketingom, ktorý vás ohlupuje, želal do nového roka našim čitateľom český etnológ Mnislav Zelený Atapana, šíriteľ životnej filozofie juhoamerických Indiánov. Sám pripúšťa, že rodiny s deťmi to majú naozaj ťažké, pretože obchodníci sa ich snažia ovplyvniť všemožnými prostriedkami a na každom kroku. Neraz používajú metódu – ak to nejde dverami, skúsime oknom.

  • Obrázok Neposlušné deti nie sú neposlušné. Snažme sa pochopiť, čo nám chcú ukázať

    Neposlušné deti nie sú neposlušné. Snažme sa pochopiť, čo nám chcú ukázať

    Prečo býva neúčinné vytyčovať deťom umelé hranice alebo ich dokonca karhať za neposlušnosť, vysvetľuje klinická psychologička Lýdia Adamcová. Za každým problémovým správaním dieťaťa je predovšetkým jeho snaha poukázať na nedoriešený problém.

  • Obrázok Bojí sa vaše dieťa lekára? Šesť rád, ako prekonať strach

    Bojí sa vaše dieťa lekára? Šesť rád, ako prekonať strach

    Či má tri, päť alebo osem rokov, stále je to pred návštevou lekára rovnaký stres? Máte pocit, že nič nezaberá, dieťa je ustráchané, plače, dokonca kričí zakaždým, ako sa otvoria dvere ambulancie alebo už čakárne? Aj na návštevu pediatra treba dieťa pripraviť. Ako? Ako väčšinou: jednoducho, vecne, pravdivo. A – začať musíte u seba. Ponúkame niekoľko dobrých rád.

  • Obrázok Nekrič na mňa toľko, hraj sa so mnou! Po čom túžia malé deti

    Nekrič na mňa toľko, hraj sa so mnou! Po čom túžia malé deti

    Čo deti od rodičov naozaj potrebujú? Knihy o výchove a odborníci na ľudskú dušu sa síce snažia dávať múdre odpovede, ale čo sa dozviete, ak sa opýtate samotných detí? Ich odpovede sa vzácne zhodujú. Želajú si, aby mama a tato nekričali a mali na potomkov viac času.

  • Obrázok Užívať si deti, menej pracovať. Aké predsavzatia si do nového roku dávajú slovenskí rodičia?

    Užívať si deti, menej pracovať. Aké predsavzatia si do nového roku dávajú slovenskí rodičia?

    V rodičovstve a osobnom živote je vždy čo zlepšovať a začiatok nového roku je na to ako stvorený. Aké novoročné predsavzatia ste si dali?

  • Obrázok Deťom hovorte pravdu. Inak prestanú veriť vám i sebe

    Deťom hovorte pravdu. Inak prestanú veriť vám i sebe

    To nič, všetko je v poriadku. Veta, ktorú deťom nehovorte, ak máte nejaký problém. Ten totiž deti vycítia. A ak im tvrdíte, že žiaden nie je, vyvoláte v nich akurát zmätok, pochybnosti, možno i sebaobviňovanie. Navyše im do ďalších rokov vštepujete skúsenosť, že vlastné pocity treba potláčať.

  • Obrázok Dôverujte nám, aj buďte s nami, odkazujú teenageri rodičom

    Dôverujte nám, aj buďte s nami, odkazujú teenageri rodičom

    Dieťa by malo urobiť to, naučiť sa tamto, správať sa primerane situácii... Požiadaviek rodičov na svojich potomkov je neúrekom. Ako je to ale naopak? Ako nás vidia naše deti? Čo by na rodičoch zlepšili? Opýtali sme sa slovenských teenagerov. Aby hovorili otvorene a bez zábran, dohodli sme sa na zachovaní anonymity.

  • Obrázok Najkrajšie myšlienky, ktoré zazneli na našom webe

    Najkrajšie myšlienky, ktoré zazneli na našom webe

    Za štvrť roka existencie ahojmama.sk sme priniesli množstvo rozhovorov s významnými osobnosťami, a príbehov ďalších ľudí, o ktorých veríme, že vás v niečom obohatili a boli pre vás podnetné. Prinášame niekoľko najsilnejších myšlienok.

  • Obrázok 10 TOP článkov na ahojmama.sk. Najviac vás v tomto roku zaujal rozhovor s pôrodníkom Jozefom Záhumenským

    10 TOP článkov na ahojmama.sk. Najviac vás v tomto roku zaujal rozhovor s pôrodníkom Jozefom Záhumenským

    Najväčšiemu čitateľskému záujmu sa tento rok na našom webe tešil pôrodník Jozef Záhumenský, ktorý v otvorenom rozhovore skritizoval súčasné pomery v pôrodniciach a navrhol, ako možno zlú situáciu riešiť. Zaujali vás aj články o šetrení, výrobe domácich čistiacich prostriedkov či vianočných zvykoch v minulosti... Ďakujeme, že ste s nami už skoro štvrť roka a čítate nás, bez vás by to nešlo.

  • Obrázok Psychologička Eva Farkašová: „Voľná výchova deťom neprospieva, hranice sú potrebné.“

    Psychologička Eva Farkašová: „Voľná výchova deťom neprospieva, hranice sú potrebné.“

    „Ak určité pravidlá dieťa nechce dodržiavať, najskôr sa zamyslime, či sú stanovené primerane veku, povahovým črtám dieťaťa či situácii a môžeme ich prehodnotiť. Ak ide o dôležité, zásadné veci, pričom na prvom mieste je bezpečnosť dieťaťa, vtedy striktne trváme na svojom. Ale bez kriku, snažíme sa zachovať pokoj,“ uviedla v rozhovore pre náš portál psychologička Eva Farkašová z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie.

  • Obrázok Karate je pre znevýhodnené deti východiskom, dáva im šancu na lepší život

    Karate je pre znevýhodnené deti východiskom, dáva im šancu na lepší život

    Tréningy sú zadarmo, jedinou podmienkou je pravidelná dochádzka na ne. Takýto prístup zvolili v prešovskom Karate klube Junior voči deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia, aby im pomohli vymaniť sa z neho.

  • Obrázok 7 najväčších rodičovských omylov. Tlačíte dieťa do veľa činností, nedávate mu hranice, robíte ho nesvojprávnym...

    7 najväčších rodičovských omylov. Tlačíte dieťa do veľa činností, nedávate mu hranice, robíte ho nesvojprávnym...

    Súčasná výchova je veľmi náročná a veľa rodičov tápe, ako k dieťaťu pristupovať. Americkí psychológovia John a Linda Frielovci, ktorí majú sami tri deti, napísali knihu Sedem najväčších rodičovských omylov. Tá ponúka užitočné rady, ako možno zlepšiť výchovu detí.

Ďalšie naše weby