Výchova a vzťahy

  • Obrázok 10 fungujúcich rád, ako okamžite zlepšiť vzťah s dieťaťom

    10 fungujúcich rád, ako okamžite zlepšiť vzťah s dieťaťom

    Rodičia svoje deti milujú, ale ako často priznávajú, vychovávať potomkov je tá najťažšia práca na svete. Deti sa veľakrát nesprávajú tak, ako by sme chceli, časté sú konflikty, ktoré rodičov vyčerpávajú a deti môžu negatívne poznamenať.

  • Obrázok Skoro polovica slovenských mužov si myslí, že dieťa trpí, ak matka pracuje

    Skoro polovica slovenských mužov si myslí, že dieťa trpí, ak matka pracuje

    S tvrdením, že deti trpia, ak je ich matka zamestnaná na plný úväzok, súhlasí 37 percent obyvateľov Slovenska, presnejšie 40 percent mužov a 35 percent žien. Vyplýva to z prieskumu v stredourópskych krajinách, ktorý pri príležitosti Medzinárodného dňa žien predstavila Slovenská akadémie vied.

  • Obrázok Budem požiarnikom! Berte vážne, čím chce byť vaše dieťa, nech to znie akokoľvek bláznivo

    Budem požiarnikom! Berte vážne, čím chce byť vaše dieťa, nech to znie akokoľvek bláznivo

    Detské túžby sú úprimné a slobodné. Počúvajte ich a podporujte. Tak máte najväčšiu šancu, že vaše dieťa si zvolí vo svojom živote tú pravú cestu, ktorá ho zaujíma a napĺňa.

  • Obrázok Mami, buď pri mne... 5 dôvodov, prečo je dobré zaspávať s dieťaťom

    Mami, buď pri mne... 5 dôvodov, prečo je dobré zaspávať s dieťaťom

    Zaspávanie s dieťaťom bez ohľadu na jeho vek nie je strata času, aj keď mnohí to vnímajú práve takto. Ísť večer do postele zvlášť so staršími deťmi dospelých rozčuľuje, najmä matky riešia, čo všetko by za ten čas stihli – poupratovať v kuchyni, pozrieť si správy, navariť na ďalší deň, prípadne si len vyložiť nohy a mať chvíľu pre seba... Skúste však žiť prítomnosťou a namiesto uvažovania nad tým, čo vám práve uteká, si uvedomte jedinečnosť chvíle, ktorú pri zaspávaní s dieťaťom práve máte.

  • Obrázok Nemožná matka? 6 vecí, ktoré si vo výchove vôbec nemusíte vyčítať. Hoci okolie to vidí inak

    Nemožná matka? 6 vecí, ktoré si vo výchove vôbec nemusíte vyčítať. Hoci okolie to vidí inak

    Nedarí sa vám utíšiť plačúce či kričiace dieťa? Nechodí vám ešte v troch rokoch na nočník? Má len jeden krúžok? Vyčítať si to rozhodne nemusíte.

  • Obrázok Týždeň s mamou, týždeň s otcom. Striedavá starostlivosť býva pre malé deti likvidačná

    Týždeň s mamou, týždeň s otcom. Striedavá starostlivosť býva pre malé deti likvidačná

    Rastislav sa rozviedol pred dvoma rokmi. Nebolo to práve v najlepšom, napriek tomu sa s manželkou dokázali dohodnúť na majetku i starostlivosti o deti. Nemienil pristúpiť na žiadne víkendové stretávania sa, takže si deti striedajú: týždeň uňho, týždeň u mamy. Pravidelne. Už dva roky, vrátane sviatkov či prázdnin. Rastislav je spokojný, vyhovuje mu to. A deťom?

  • Obrázok Deťom odopierame normálne detstvo. 6 vecí, ktoré im najviac chýbajú

    Deťom odopierame normálne detstvo. 6 vecí, ktoré im najviac chýbajú

    Je to paradox. Rodičia sa v súčasnej dobe deťom snažia maximálne venovať a rozvíjať ich potenciál, ale dnešné deti sa nezdajú byť veľmi šťastné. Množia sa najrôznejšie výchovné problémy či poruchy správania sa, tak kde nastala chyba? Deťom nedopriavame normálne detstvo a ideme proti ich prirodzeným potrebám. A to všetko v ich najlepšom záujme.

  • Obrázok Nahotu deti neriešia, nemusíte ani vy. Čas, keď sa začnú zatvárať v sprche, príde sám

    Nahotu deti neriešia, nemusíte ani vy. Čas, keď sa začnú zatvárať v sprche, príde sám

    Šesťročná Ninka sa na návšteve u bratrancov kúpala s nimi vo vani. Jeden mal osem, druhý desať rokov, tak ich matka usúdila, že bude správne, ak si všetci nechajú spodné prádlo. Urobila dobre, alebo bola zbytočne prudérna?

  • Obrázok Tomu sa ozaj verilo? Staré príručky o rodičovstve: Oddeliť matku od dieťaťa je správne a hlavne si ho príliš nevšímajte!

    Tomu sa ozaj verilo? Staré príručky o rodičovstve: Oddeliť matku od dieťaťa je správne a hlavne si ho príliš nevšímajte!

    Otec pri pôrode, to je len taká francúzska móda, ktorá sa k nám nehodí. Oddeliť dieťa po pôrode od matky je prospešné. Dojčiť môžete, dokonca aj štyri mesiace, ale len s rúškom cez ústa. A posteľ rodičov je jednoznačne zakázané územie. Výchovná rada číslo jedna? Hlavne si dieťa veľmi nevšímajte, nech ho nerozmaznáte.

  • Obrázok Patrí deťom do ruky zbraň? Určite áno, hlavne chlapcom je to prirodzené

    Patrí deťom do ruky zbraň? Určite áno, hlavne chlapcom je to prirodzené

    Patrí zbraň do rúk sedemročného dieťaťa? Diskusie na túto tému rozvírila pred pár dňami speváčka Pink, ktorej manžel zverejnil na Instagrame video, ako ich dcéra strieľa z pušky. Keď dáme nabok rozhorčené emócie vyvolané predstavou malých teroristov so zbraňami v rukách, môžeme akurát tak oceniť šikovnosť malej Willow. Ak niekto pozná zbrane a vie strieľať, neznamená to ešte totiž, že z neho bude automaticky násilník či vrah.

  • Obrázok 6 potrieb, ktoré si deti žiadajú naplniť. Dávate im to?

    6 potrieb, ktoré si deti žiadajú naplniť. Dávate im to?

    Každé dieťa je iné, ale všetky majú niečo spoločné. Aby sa mohli cítiť šťastne a spokojne, potrebujú uspokojiť svoje vrodené potreby. Ktoré to sú a ako ich naplniť?

  • Obrázok Jedináčik, ten to veru ľahké nemá... Päť dôvodov, prečo je lepšie mať súrodenca

    Jedináčik, ten to veru ľahké nemá... Päť dôvodov, prečo je lepšie mať súrodenca

    Čím viac detí, tým ťažšie. Alebo naopak? Nie každému je síce dopriate mať veľkú rodinu, kto sa však rozhoduje medzi jedným potomkom alebo súrodencami, argumenty hovoria v prospech väčšej rodiny. Na vekovom rozdiele až tak nezáleží - akýkoľvek má plusy aj mínusy.

  • Obrázok Mami, nechaj už konečne ten mobil, prekáža mi to!

    Mami, nechaj už konečne ten mobil, prekáža mi to!

    „Mojej dcérke veľmi prekážalo, keď som držala v ruke mobil alebo si niečo robila na počítači. Vyčítavo sa na mňa pozerala a hovorila mi, nech s tým prestanem. Najskôr som nerozumela, prečo s tým má taký problém. Potom som si však uvedomila, ako mne samej prekáža, keď sa s niekým bavím a on neustále niečo ťuká do mobilu," hovorí štyridsiatnička Hana, mama osemročnej dcéry.

  • Obrázok Komunikujte s deťmi správne. 6 super techník, aby náš počúvli a necítili sa pritom zahanbené

    Komunikujte s deťmi správne. 6 super techník, aby náš počúvli a necítili sa pritom zahanbené

    Koľkokrát ti to mám ešte povedať? Buď si tú izbu okamžite upraceš, alebo nejdeme do žiadneho kina! Rodič je možno spravodlivo rozhorčený, ale s takýmto prístupom toho veľa nedosiahne. Ako teda s deťmi správne komunikovať, aby sme dosiahli to, čo chceme a zároveň deti mali pocit, že ich rešpektujeme?

  • Obrázok 7 tipov, ako zvládnuť náročný koniec zimy. Máte jej tiež už dosť?

    7 tipov, ako zvládnuť náročný koniec zimy. Máte jej tiež už dosť?

    Dlhočizný január je našťastie za nami, ešte prežiť február (ten je našťastie krátky) a konečne príde jar. Tiež už túžobne očakávate teplejšie a dlhšie dni, prvé slnečné lúče a spev vtákov? Ešte si chvíľu počkáme, s nasledujúcimi radami však bude to čakanie veselšie.

  • Obrázok ... radšej nechci vedieť! 9 vecí, z ktorých pred deťmi robíme zbytočné tabu

    ... radšej nechci vedieť! 9 vecí, z ktorých pred deťmi robíme zbytočné tabu

    Dieťa je schopné pochopiť veľmi veľa, ak mu to vhodne vysvetlíme. Zaujíma sa o všetko okolo, dobré i zlé. A dobré i zlé musí poznať, aby to vedelo rozoznať. Ak sa ho pred tým zlým snažíme uchrániť, len mu tým vlastne škodíme. Nevedomosť je horšia. Aj zlé a nepríjemné veci sú súčasťou života, preto ich zbytočne pred deťmi nezatajujme. Vyrábame zbytočné tabu, ktoré deti mätie a sťažuje im spoznávanie života v neskorších rokoch.

  • Obrázok Nie súd, ale sami rodičia majú rozhodnúť, čo bude po rozchode s deťmi. Pomôže im v tom Cochemská prax

    Nie súd, ale sami rodičia majú rozhodnúť, čo bude po rozchode s deťmi. Pomôže im v tom Cochemská prax

    Vždy je lepšie, ak sa na starostlivosti o deti po rozvode či rozchode dohodnú sami rodičia, ako to nechať na sudcovi. Túto myšlienku sa na Slovensku snaží zaviesť takzvaná Cochemská prax. „Najväčšou výhodou oproti direktívnemu a zároveň veľmi dlhému rozhodovaniu súdov je, že rodičia svojou dohodou preukážu svoju rodičovskú zodpovednosť voči deťom a zároveň sa oni sami rozhodnú, ako to chcú,“ hovorí PhDr. Miroslava Kristinová Wieckowska, predsedníčka občianskeho združenia Cochemská prax.sk.

  • Obrázok Deti ľúbime, vieme im to dať aj najavo?

    Deti ľúbime, vieme im to dať aj najavo?

    Kým mi mama nepovedala, že ma má rada, nevedela som to, opisuje štyridsiatnička Anna. „Mala som asi štyri-päť rokov, vyčítala mi neupratanú skrinku a pritom povedala, že ma má rada, preto na mňa kričí. Dodnes si pamätám svoje naširoko otvorené oči a prekvapujúce príjemné zistenie: Ona ma má rada?!“ Každý rodič ľúbi svoje deti, lásku im však musíme dávať najavo spôsobom, ktorému rozumejú.

  • Obrázok Dve deti prepadli dôchodkyňu, chceli peniaze

    Dve deti prepadli dôchodkyňu, chceli peniaze

    Už druhý prípad malých zlodejov riešila polícia tento týždeň. Pred pár dňami sa pokúšal ukradnúť kabelku 12-ročný chlapec v Nových Zámkoch, teraz zasa 13-ročný školák so spolužiačkou v Košiciach.

  • Obrázok Prečo ženy nosia deti na ľavom boku? Vysvetlenie vás prekvapí

    Prečo ženy nosia deti na ľavom boku? Vysvetlenie vás prekvapí

    Na akej strane nosíte svoje dieťa? Na ľavej, však? Hoci ste praváčka. Úplne intuitívne to tak robia matky na celom svete. Ale prečo?

Ďalšie naše weby