Peter Sagan: Nechajte dieťa behať po vonku, ja z toho dodnes ťažím

Patricia Poprocká, 16. apríla 2019 o 10:03

To, že sa deti potrebujú slobodne vylietať po prírode, nie je žiadnou novinkou. K tým, ktorí to jednoznačne odporúčajú, patrí aj Peter Sagan. Hru vonku považuje za kľúčovú pre zdravý rozvoj dieťaťa, dokonca aj profesionálneho športovca, a ako dodáva – aj vďaka nej je dnes tým, kým je.

Často, keď trielim dolu horskou cestou alebo si testujem nervy v divokom hromadnom šprintérskom dojazde, ťažím zo svojich detských skúseností, keď sme sa hrali v prírode, vraví Peter Sagan vo svojej knihe Môj svet.

Foto: Profimedia

„V detstve som mal voľnosť, nik mi nebránil hrať sa vonku a spoznávať prírodu. Možno ma iní považovali za divokého... šplhal som po stromoch, chodil po lesoch, plával v jazerách a riekach a v lete som si robil brlohy a staval tábory. V zime sme potom chodili lyžovať, sánkovať sa a organizovali sme parádne guľovačky,“ spomína na svoje detstvo v Žiline v knihe Môj svet.

Všetky činnosti vonku sú podľa neho pre dieťa mimoriadne prospešné. „Kým si myslíte, že iba vyvádzate ako odtrhnutí z reťaze, v skutočnosti stále naberáte nové schopnosti a zručnosti,“ vysvetľuje v knihe.

Aké? „V prvom rade dobrú koordináciu, ale budujete si aj silu, zisťujete, čo vaše telo dokáže, objavujete svoje hranice, a potom sa ich snažíte posúvať na vyššiu úroveň. V skutočnosti trénujete,“ vysvetľuje najlepší slovenský cyklista všetkých čias.

Ako ďalej približuje, z toho, čo sa naučil v detstve, čerpá aj pri dnešnom svojom majstrovstve: „Často, keď trielim dolu horskou cestou alebo si testujem nervy v divokom hromadnom šprintérskom dojazde, ťažím zo svojich detských skúseností, ktoré som nabral popri svojich starších bratoch, keď sme sa hrali v prírode.“

Peter Sagan s bratom Jurajom. Spolu behávali po vonku, spolu súťažia.

Foto: TASR

Peter Sagan je výnimočný – osobnosť aj športovec, v pelotóne jednoznačne vyniká. „Stále sa ma pýtajú na to, čo vystrájam na bicykli. Mám na mysli to, ako jazdím, triky na zadnom kolese, kaskadérske kúsky, ako sa na pretekoch vyhýbam zrážkam, a tak ďalej. Vlastne mi zvyčajne hovoria: Peťo, nie div, že dokážeš jazdiť na zadnom kolese, keď si jazdieval na BMX. Môžeš si zaparkovať bicykel na strešnom nosiči na aute, keďže si jazdieval na horskom bicykli. Tieto veci sú do určitej miery pravda. Na to, aby ste mohli jazdiť na horských bicykloch a na BMX, potrebujete sadu zručností. Ale ja som ich mal pomerne dosť ešte predtým, než som vôbec začal robiť tieto veci.“

Že odkiaľ? Áno, zo slobodného behania po vonku. „Myslím si, že keď má z dieťaťa vyrásť profesionálny športovec, v podstate v akomkoľvek športe, najviac zužitkuje to, že sa hralo vonku,“ tvrdí Peter Sagan.

On sám sa snaží deti v športovaní podporovať. Založil vlastnú cyklistickú akadémiu, organizuje Detskú tour Petra Sagana. Rád by vychoval svojho nasledovníka. „Ktovie, možno jedného dňa budem práve ja sedieť v sprievodnom aute a poháňať budúceho slovenského majstra sveta. História sa vie takto vtipne opakovať,“ zamýšľa sa v knihe.

Ktovie. Určite by nik nebol proti.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >