Skoro štyri percentá detí trpia závislosťou na počítačových hrách. Týka sa to aj vášho dieťaťa?

ČTK, gb, 16. apríla 2019 o 10:00

Asi štyri percentá českých detí vykazujú znaky závislosti na digitálnych hrách a je u nich vysoká pravdepodobnosť, že touto poruchou naozaj trpia. Vyplýva to z prieskumu zorganizovanom psychológmi Univerzity Palackého v Olomouci, do ktorého sa zapojilo vyše 3 950 dospievajúcich z náhodne vybraných českých škôl. Dá sa predpokladať, že na Slovensku by prieskum dopadol veľmi podobne.

Necelé štyri percentá detí sú závislé na hraní počítačových hier.

Foto: Shutterstock.com

Nameraná početnosť príznakov závislostí na digitálnych hrách je u českých detí podľa autorov výskumu v porovnaní so situáciou inde v Európe mierne vyššia. Martin Dolejš z katedry psychológie Filozofickej fakulty Univerzity Palackého povedal, že takto rozsiahly výskum zameraný na závislosť adolescentov na digitálnych hrách sa v Česku uskutočnil vôbec prvýkrát. Výskum bol zameraný na adolescentov vo veku 11 až 19 rokov. Získané dáta ukázali, že podiel problematických hráčov sa u detí pohybuje okolo 3,7 percenta.

"A priori nevnímáme hranie hier ako zvlášť nebezpečné, má i veľa pozitívnych aspektov. Predsa len však jedno veľmi dôležité upozornenie zo získaných údajov plynie, a to je fakt, že najvyššiu mieru symptómov závislosti na digitálnych hrách sme našli u žiakov druhého stupňa základných škôl," upozornila Jarmila Suchá z katedry psychológie.

Podľa nej je tak veľký priestor na to, aby sa predchádzalo vzniku závislosti na hraní digitálnych hier hlavne z tejto skupiny adolescentov. "Tento apel by sme radi smerovali k rodinám a hlavne k tomu, aby sa rodičia o svoje deti zaujímali, trávili s nimi viac času, boli s nimi fyzicky prítomní a aby dospievajúci vypĺňali svoj čas zmysluplne. Teda aby mali aj iné záujmové aktivity ako hranie hier, čo prispeje j tomu, aby hry zostali len voľnočasovou a prínosnou aktivitou, a nie aktivitou, ktorá môže byť deštruktívna," podotkla Suchá.

Podľa obidvoch psychológov je však nutné rozlišovať rôzne aspekty hrania digitálnych hier. Doba hrania nemusí vždy znamenať závislosť či problematické hranie. Posúdiť je nutné celkový kontext hráčovho života i ďalšie oblasti, do ktorých hranie digitálnych hier zasahuje. Ak rodina či dieťa vnímajú, že niečo nie je v poriadku, je nutné využiť služieb psychológov alebo adiktológov, ktorí sa zameriavajú na prácu so závislými adolescentami.

Autori výskumu sa zamerali tiež na používanie internetu všeobecne. Zistili, že z hľadiska pohlavia dievčatá trpia častejšie miernou či strednou závislosťou, naopak v kategórii vysokej závislosti je vyšší počet chlapcov. "Dievčatá sú častejšími používateľkami internetu, častejšie kvôli tomu i zanedbávajú školské povinnosti. U chlapcov sme zistili častejší problém so znižovaním sociálnych interakcií," povedal Dolejš. Z výsledkov trojročného skúmania podľa autorov štúdie tiež vyplýva, že trávenie času na internetu prináša zhoršenie v škole a školské problémy osemnástim percentám adolescentov. Vinou internetu ich chodí pravidelne neskoro spať 27 percent.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >