Skauti dnes chodia v šatkách a fotia sa pri robení dobrých skutkov. Majú sviatok

Gabriela Bachárová, 24. apríla 2019 o 03:47

Na Slovensku je okolo 7,5 tisíca skautov, dnes majú svoj sviatok. Svätý Juraj je ich patrónom. Podobne ako v iných krajinách dnes celý deň chodia v šatkách. Môžete ich tak stretnúť v školách, dopravných prostriedkoch či len tak na uliciach.

Osemročná skautka Anna Šifaldová ráno pred odchodom do školy. Dnes bude celý deň chodiť v skautskej šatke a dobrovoľne si obliekla aj skautskú košeľu.

Foto: Gabriela Bachárová

Novinkou tento rok je, že sa môžu vyfotografovať pri robení dobrých skutkov a fotku dať na svoj Facebook či Instagram alebo poslať e-mailom na ústredie skautu (media@skauting.sk). Zo všetkých fotografií s hashtagom #densosatkou vytvoria skauti fotomozaiku.

Robenie dobrých skutkov sa netýka len dneška, skauti môžu kedykoľvek v priebehu roka plniť výzvu Uzol dobrého skutku. Za dva mesiace musia urobiť denne dva dobré skutky, teda dohromady aspoň 120 skutkov. „Dôležité je stanoviť si začínajúci dátum a potom si každý deň značiť a v skratke zapísať, aký dobrý skutok si vykonal. Príklad: ochotne si pomohol mladšiemu súrodencovi, potešil neznámu babku v autobuse milým slovom, nezištne si spravil triedne povinnosti cez prestávku za kamaráta atď.," uvádzajú skauti na svojej stránke skauting.sk.

„Na skaute ma baví, že chodíme často na výlety, hráme sa rôzne hry, máme súťaže. Robíme zaujímavé aktivity, napríklad sa učíme viazať uzly, v čom som naozaj dobrá. Na súťaži v uzlovaní som bola druhá. Tento rok v lete sa prvýkrát chystám aj na skautský tábor," hovorí osemročná skautka Anna Šifaldová z úvodnej fotografie. Pretože je hrdou členkou organizácie, okrem šatky si dnes dobrovoľne obliekla aj skautskú košeľu.

„Cieľom skautingu je viesť deti k aktívnemu občianstvu, aby sa stali užitočnými členmi svojich komunít. Dbáme aj na ich fyzický a duševný rozvoj," hovorí Juraj Lizák, predseda Ústredia Slovenského skautingu. Skaut bol na Slovensku po rokoch zákazu obnovený v decembri 1989. V súčasnosti má okolo 7,5 tisíca členov. Obľúbenosť skautu na Slovensku stále rastie podobne ako v susednom Česku. Podľa Juraja Lizáka každý rok pribudne okolo 200 až 300 členov, čo je nárast asi o 2,5 až 3 percentá: „Náš cieľ je mať osem až desaťtisíc členov."

Skaut pôsobí v 40 zo 79 okresov Slovenska. Veľa skautov je v Bratislave a jej okolí, ale skautské oddiely sú aj na východe Slovenska, napríklad v Snine, Humennom či Stropkove. Okrem veľkých miest sa darí prenikať aj do stredne veľkých sídel, ako sú napríklad Sereď či Šaľa. Podľa Juraja Lizáka sú zatiaľ rezervy v oblastiach Záhoria, Hontu, Kysúc či Oravy.

Činnosť skautských organizácii bola na území Slovenska zakázaná dohromady trikrát. Na Slovensku, ktoré bolo v tom čase súčasťou Uhorska, vznikol prvý maďarský skautský oddiel v Komárne v roku 1913. Slovenské oddiely začali vo výraznej miere vznikať až po prvej svetovej vojne. Prvýkrát skaut zakázali v roku 1940 fašisti. Potom fungoval v rokoch 1945 až 1951, kedy bolo vydané nariadenie komunistickej vlády o rozpustení skautských organizácií. Organizácia bola vďaka spoločenskému a politickému uvoľneniu obnovená v roku 1968, ale znovu skončila už v roku 1970. V súčasnosti zažíva najdlhšie obdobie nepretržitého fungovania. Vo svete spája skautský sľub 38 miliónov chlapcov a dievčat, skaut funguje v 217 krajinách.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >