Dobré skutky detí možno aj tento rok prihlásiť do projektu Detský čin roka

gb, TASR, 13. apríla 2019 o 03:43

Deti i dospelí môžu do 30. júna prihlásiť inšpiratívne dobré skutky detí do projektu Detský čin roka 2019.

To sú víťazi Detského činu roku 2018.

Foto: Detský čin roka

Deti môžu napísať o svojich veľkých skutkoch, za ktoré sa považuje napríklad záchrana života, ale i o každodenných drobných činoch vykonaných s úmyslom pomôcť, potešiť, prekvapiť či podporiť. Písať môžu i o činoch svojich kamarátov, o ktorých si myslia, že by mali byť ocenené či o kolektívnych dobrých skutkoch, ktoré deti zrealizovali spoločne. Dobré skutky detí do 16 rokov môžu prihlásiť aj rodičia, pedagógovia a dospelí.

Informáciu o dobrých skutkoch detí možno zaslať poštou alebo prostredníctvom webstránky www.detskycin.sk. Oceňujú sa skutky v kategóriách záchrana života, pomoc v rodine, pomoc rovesníkom, pomoc ľuďom, pomoc prírode, dobrý nápad a cena Sašky Fischerovej malý veľký čin.

Na jeseň zašlú realizátori projektu do škôl materiál s 35 nomináciami, ktoré vyberie zo všetkých skutkov výberová komisia. Deti a učitelia z neho na hodinách etickej výchovy, slovenského jazyka či v školskom klube budú čítať príbehy a rozprávať sa o hodnotách, ktoré príbehy prinášajú, ako pomoc v rodine, priateľom i cudzím ľuďom, integrácia zdravých a postihnutých, ochrana prírody, zodpovednosť, spolupráca, nezištnosť či spolupatričnosť.

„Detský čin roka je školský projekt zameraný na netradičnú etickú výchovu," objasnila štatutárna zástupkyňa občianskeho združenia Detský čin roka Saša Broadhurst-Petrovická. Uviedla, že v roku 2018 čítalo príbehy 40 477 detí na 673 školách. „Projekt tak zanecháva výraznú stopu ako na deťoch i dospelých pri uvedomovaní si skutočných ľudských hodnôt v našej každodennosti, čo potvrdili aj výsledky rozsiahleho prieskumu realizovaného Inštitútom aktívneho občianstva," tvrdí Broadhurst-Petrovická.

V poslednom ročníku v kategórii Záchrana života získal ocenenie Marco Kopáč z Vrútok za záchranu života starkého. Kristína Kroková z Čaklovej dostala ocenenie za pomoc ťažko chorému dedkovi v kategórii Pomoc v rodine. Ocenenie v kategórii Pomoc rovesníkom si zaslúžil Karol Vonšák zo Sihelného za pomoc zranenému chlapcovi. V kategórii Pomoc ľuďom komisia udelila ocenenie kolektívu žiakov z Detvy za pomoc bezdomovcovi Milanovi. Marko Grnáč z Hriňovej si zaslúžil ocenenie za záchranu malého psíka v kategórii Pomoc prírode.

Kolektív žiakov zo Starej Ľubovne získal ocenenie za zber vecí pre psíkov v útulku v kategórii Dobrý nápad a Maxim Bušfy z Považskej Bystrice je vyznamenaný Cenou Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin za darovanie vypestovanej fazuľky kamarátovi. Držiteľkou ceny ĽudiaĽuďom.sk sa stala Ema Jalčová z Banskej Bystrice za láskyplnú pomoc nepočujúcim rodičom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >