Vystavovanie detí na Facebooku? Blogerka proti tomu bojuje fotkami dospelých na nočníku alebo s cumľom

Gabriela Bachárová, 25. apríla 2019 o 05:58

Facebook tento rok oslavuje pätnásť rokov od svojho založenia. Vznikol v roku 2004 a odvtedy už vyrástla celá nová generácia detí, ktorej súkromie bolo vpádom sociálnej siete narušené. Rodičom už nestačilo pochváliť sa potomkom na ulici, museli sa o tom dozvedieť stovky ľudí. A prichádzajú prvé následky.


Nemecká blogerka Toyah Diebelová vedie kampaň za nezverejňovanie obrázkov malých detí na sociálnych sieťach. Na svojom Instagrame publikovala fotografie dospelých ľudí, ako sedia na nočníku, tečie im z úst mlieko alebo kričia, a to so sloganom: „Zverejnili by ste niekedy takúto svoju fotografiu? Vaše dieťa tiež nie."

„Dnes už nestačí povedať, že ste na svoje dieťa pyšní, rodičia to chcú aj ukázať. Lajky a komentáre im prinášajú endorfíny a rodič je potom hrdý a šťastný," citoval blogerku spravodajský web www.aktualne.cz. Ako dodala, deti na rozdiel od rodičov nemajú veľmi na výber. Rodičia sa ich zväčša nepýtajú, či s publikovaním fotografií súhlasia.

Keď potomkovia vyrastú, môže im byť veľmi nepríjemné vidieť fotografie z vlastného detstva. Niektorí rodičia totiž neváhajú svoje dieťa ukazovať aj v naozaj chúlostivých situáciách, napríklad keď dostane vyrážku. Snímky z detstva sa navyše môžu stať aj dôvodom vysmievania či šikany zo strany rovesníkov.

Vo svete už prebehli prvé súdne spory, keď deti žiadali rodičov o vymazanie svojich fotografií zo sociálnych sietí. Pred tromi rokmi zažalovala osemnásťročná Rakušanka rodičov za to, že od svojich jedenástich rokov takmer každý deň zavesili na Facebook nejakú jej fotografiu, nielen aktuálne, ale aj archívne, napríklad ako leží nahá v postieľke, vymieňajú jej plienku alebo sedí na nočníku. Dievča tvrdilo, že jej rodičia pokazili zverejňovaním intímnych fotografií život. „Nepoznali pocit hanby a nemali žiadne limity," povedala.

Európske nariadenie o ochrane osobných údajov GDPR prinieslo novinky, aj čo sa týka zverejňovania fotiek na sociálnych sieťach. Platí pravidlo, že keď niečo chcete publikovať, mali by ste mať súhlas všetkých ľudí na fotografiách. Teoreticky to znamená, že by ste dieťa mali žiadať o dovolenie. V každom prípade však platí, že s fotografiami detí na sociálnych sieťach naozaj opatrne. Kto povedal, že detstvo je vec verejná?
















Kritiku vlastnej dcéry si za postovanie spoločnej fotografie na Instagrame vyslúžila aj slávna herečka Gwyneth Paltrow. Štrnásťročná dcéra ju prosila, aby fotografiu nezverejňovala, tá však jej želanie nerešpektovala. Dievčina jej čin priamo v komentári vedľa fotky skritizovala takto: „Mami, už sme sa o tom bavili. Bez môjho súhlasu nesmieš nič zverejňovať." Reakcia herečky? Vraj dcére vôbec nie je vidieť do tváre, tak je to predsa v poriadku. Čo si o zverejňovaní fotiek malých, ale aj väčších detí myslíte vy? Hlasujte v ankete pod článkom alebo nám napíšte do komentárov.




ANKETA:

Schvaľujete zverejňovanie fotografií detí na sociálnych sieťach?

1,9%



15,0%



83,2%










Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarFunthomas 26. apríla 2019 o 10:24

    Ahaaa... kojenie na verejnosti je úúúplne OK, ale keď niekto zverejní fotku svojho decka na FCB (tipujem že má dobre nastavené súkromie), tak je to hotový trestný čin? Ste vy v poriadku?
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarPatriciapoprocka člen redakcie ahojmama.sk, 26. apríla 2019 o 10:59

    Sú to dve úplne rozdielne veci. Dojčenie na verejnosti je rozhodnutie matky, dospelej svojprávnej osoby. V prípade obrázkov na FB ide o dieťa, že niekto rozhoduje o ňom bez neho.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >