„Tiež mi ukážeš?“ Česi nakrúcajú film o pedofiloch na nete a je to sila, pozrite si upútavku

Gabriela Bachárová, 6. mája 2019 o 11:37

Dvanásťročná Míša sa nesmelo pýta: „A vieš o tom, že mám dvanásť? Neprekáža ti to?“ Otázku kladie dospelému mužovi, ktorý sa na ňu pozerá z monitora počítača. Bez zaváhania jej odpovie, že s tým nemá problém a vyzve ju: „Ukážeš sa mi tiež?“ Predtým jej poslal svoje masturbačné video.

V Česku sa nakrúca dokument V síti o praktikých pedofilov na internete.

Foto: dokument V síti

Keď muž Míšu prosil, aby si na chvíľku dala dole tričko, namietla: „Zaujíma ťa niečo o mne? Napríklad, čo mám rada? Mám rada klavír a hudbu.“ Muž odpovedá, že je to pekné, ale hneď dodáva: „To sa veľmi hanbíš?“

Dvanásťročnej Týnke zasa iný muž kladie na srdce, aby nikomu nehovorila o tom, čo sa medzi nimi deje a čo si posielajú: „Mohli by ma za to zatvoriť, to je tá pedofília.“ Jej rovesníčke Niky chcel zas iný muž poslať peniaze za to, aby sa mu ukázala.

Dievčatá sú v skutočnosti plnoleté, len mladistvo vyzerajúce a českým filmárom, ktorí nakrúcajú dokument o pedofílii na internete V síti poslúžili ako volavky. Na internetovú stránku, kde sa spolu ľudia zoznamujú, vstúpili so zámerom nájsť si tu nových kamarátov, jedna z nich chcela aj lásku. Prakticky okamžite sa im však začali ozývať dospelí muži s ponukou na výmenu erotických fotografií a videí či obnažovanie sa pred kamerou. Niektorí sa chceli dokonca aj stretnúť a navrhovali, že dievčatá si budú môcť pozrieť ich prirodzenie a vidieť, ako masturbujú.

Pozrite si upútavku na dokument



„Virtuálni predátori sa často ukrývajú za falošným detským profilom, čo im uľahčuje osloviť akože rovesníkov. S pomocou sofistikovaných trikov si rýchlo získajú dôveru dieťaťa a snažia sa od neho vylákať obnažené selfie. Akonáhle sa im to podarí, začnú dieťa vydierať tým, že jeho fotografie zverejnia napríklad na Facebooku alebo rozšíria na jeho škole," uviedla dokumentaristka Barbora Chalupová, jedna z autoriek filmu.

Z virálneho videa celovečerný dokument

Na jeseň v roku 2017 oslovila jedna z telefonických spoločností českého dokumentaristu Víta Klusáka, či by pre ňu nenakrútil virálne video, ktoré by naliehavým spôsobom upozornilo na strmo rastúci počet českých detí zneužitých na internete. Vít Klusák k projektu prizval kolegyňu Barboru Chalupovú a spoločne sa pustili do práce.

Na internetovom serveri www.lide.cz vytvorili dôveryhodne vyzerajúci falošný profil dvanásťročnej Týnky a čakali, čo sa bude diať. Už počas prvých piatich hodín existencie profilu ju oslovilo 83 mužov vo veku od 23 do 63 rokov a začali jej otvorene ponúkať spoločnú masturbáciu počas videohovoru. Veľa z nich jej posielalo bez predchádzajúceho upozornenia fotografie svojich stojacich penisov alebo odkazy na porno, vrátane toho zoofilného. Štyria muži sa ešte ten večer uspokojovali pred webkamerou bez toho, aby sa im dievča ukázalo.

Dokumentaristi veľmi rýchlo pochopili, že to, čo videli a zistili, je materiál na celovečerný dokumentárny film a nielen na krátke virálne video. Zohnali tri dospelé ženy, ktoré vyzerajú na dvanásť rokov, v ateliéroch postavili tri autenticky vyzerajúce dievčenské izbičky a herečkám založili profil. V súčasnosti autori hľadajú peniaze na dokončenie filmu na stránke www.hithit.cz.

Podľa českého prieskumu každé šieste dieťa zdieľa svoje intímne fotky či videá na internete. Tretina detí by sa pri zneužití fotiek zdráhala komukoľvek zveriť. Každé druhé dieťa chatuje s neznámymi ľuďmi a pätina z nich by neodmietla osobnú schôdzku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >