Nadávate? Deti vnímajú nielen slová

Patricia Poprocká, 16. mája 2019 o 10:18

Do p...! Štvorročná Ninka si uľavila šťavnatou nadávkou, za akú by sa nehanbil aj jej ujo v krčme, keď sa jej zosypali na zem nastavané kocky. „Chytal ma záchvat smiechu, ale vedela som, že pred dcérou sa nesmiem rozosmiať, tak som radšej vybehla na chodbu a smiala sa tam,“ spomína jej mama Silvia. Reagovala správne?

Nadávania pred deťmi sa zdržte, ak sa dá. Ak nie, tak aspoň vysvetľujte.

Foto: shutterstock.com

Ak nechceme, aby naše dieťa nadávalo, nemôžeme nadávať ani my. A ak už zanadáva, nemali by sme ho v tom povzbudzovať. Čo by v prípade štvorročného dieťaťa bol práve úprimný smiech.

„Veľmi často sa stáva, že keď maličké dieťa zanadáva, dospeláci sa na tom dobre zasmejú. To však bohužiaľ iba podnecuje dieťa k ďalšiemu používaniu takých slov,“ vysvetľuje Dana Comas, psychologička z Alma centra pre zdravý vývin.

Deti s nadávkami do kontaktu určite prídu, skôr či neskôr. Vulgarizmy sú totiž v našej spoločnosti často neodmysliteľnou súčasťou každého dňa. Počuť ich z každej strany, na niektorých pracoviskách sú dokonca synonymami bežných činností alebo jednoducho ventiláciou pracovného stresu, prenikajú tiež do filmov i piesní. Prakticky nie je šanca deti pred nimi uchrániť, aj keby sa rodič čo ako snažil.

Čo však rodičia môžu urobiť, je vypestovať v deťoch k nadávaniu primeraný postoj. „Rodičia majú hlavne kontrolu nad domácim prostredím a to je významný vplyv na to, ako sa dieťa k nadávkam postaví, či si ich osvojí,“ pripomína Dana Comas.

Kľúčové je domáce prostredie

Preto by sa podľa nej mali dospelí snažiť pred deťmi byť pozitívnym príkladom a voliť slušný slovník. „Deti sa učia od rodičov hlavne nápodobou ich správania. Je, samozrejme, dôležité vysvetľovať a učiť, ale vplyv kopírovania a preberania správania je úplne kľúčový,“ vraví psychologička s tým, že ak sa v rodine bežne nadáva, tento postoj veľmi ľahko preberú aj deti.

Uvedomuje si to aj Ninkina matka. „S manželom pred dcérou zásadne nenadávame, musela to ale od niekoho vonku začuť, možno v škôlke, neviem. A asi si to nejako podvedome spojila v danej situácii, keď jej spadli tie kocky,“ vraví.

Pri starších deťoch už podľa Dany Comas netreba nadávky ignorovať. Ak ich dieťa začuje, rodič by to mal využiť na zaujatie postoja. „Vysvetliť, že niektorí ľudia nevedia zvládnuť svoj hnev a iné emócie a takto nadávajú, ale že to nie je slušné voči okoliu,“ načrtáva.

Niekedy sa tiež môže stať, že sa nezdrží ani samotný rodič a uľaví si nadávkou. Aj to je príležitosť k vysvetľovaniu. „Je úplne namieste, ak rodič dieťaťu povie, že mu je to ľúto a že je nerád, že sa takto vyjadril, že to nebolo správne.“

Nenadávať sa musia naučiť najprv rodičia

Na druhej strane ale platí, že nie je ani správne hnev potláčať. „Vyjadrovať hnev je veľmi dôležité a zdravé. Mali by sme to učiť aj naše deti od malička. Ale existuje veľmi veľa iných spôsobov, ako to urobiť bez nadávok a vulgarizmov, bez osočovania a obviňovania druhých,“ vysvetľuje Dana Comas.

Ak chce rodič ukázať, ako sa dá hnev vyjadriť bez nadávok, musí to ale najprv zvládať sám. „Niekedy je veľmi nápomocné zvoliť si svoju napríklad i absurdnú či smiešnu formu nadávky, ktorá časom prinesie podobnú úľavu. A to môžeme naučiť i deti,“ načrtáva odborníčka. Niekomu môže tiež pomáhať hlasné dýchanie alebo rátanie do desať. „Každý môže hľadať svoju formu úľavy, ktorá je v rámci slušných pravidiel,“ uzatvára.

Čo robiť, keď dieťa nadáva?

v najmladšom veku – často stačí ignorovať, dieťa nevie poriadne, čo hovorí, opakuje po druhých, zabudne. Treba dieťaťu vysvetliť, že sú to slová, ktoré sú neslušné a môžu ostatných veľmi otravovať a byť im nepríjemné a preto ich nebudeme používať
v škôlkarskom veku a keď ide do školy – je dobré s dieťaťom hovoriť, nechať si vysvetliť, čo tá ktorá nadávka podľa neho znamená. Veľa detí to vôbec nevie. Potom následne vysvetliť silu a nevhodnosť takých slov.
u školákov – dá sa zvoliť spomínaná formu vlastnej „neškodnej“ alebo „vtipnej“ nadávky, ak to deti potrebujú na uvoľnenie tlačiacich pocitov. Ak nadávky používajú, aby boli dôležité v partii, hovoriť s nimi o tom, ako byť zaujímavým a dôležitým aj bez nadávok, a že tie sú často len barličkou pre tých, ktorí sa cítia neistí a snažia sa zapôsobiť
s dospievajúcimi, prípadne dospelými deťmi – by to malo byť o dohode, že sa snažíme všetci navzájom rešpektovať a dodržiavať pravidlá, ktoré zahŕňajú i to, že sa nenadáva a nepoužívajú vulgarizmy
(Dana Comas, ALMA Centrum pre zdravý vývin)



ANKETA:

Nadávate pred deťmi?

55,2%



28,7%



4,6%



11,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >