Tiež vozíte deti do školy? V českom meste povedali dosť a stalo sa toto!

Gabriela Bachárová, 2. mája 2019 o 12:10

Rodičia dnes vozia deti do školy, hoci to majú z domu doslova len pár krokov. Pred školami sa tak každé ráno tvoria zápchy a hrozia nebezpečné situácie, keď deti prebiehajú medzi zastavujúcimi autami. V českom meste Klecany povedali dosť.

Veď deti môžu chodiť do školy aj samé.

Foto: Shutterstock.com

Kedysi sa do školy chodilo výlučne peši alebo autobusom či vlakom, žiadne autá zastavujúce pred školou neboli. Dnes je situácia úplne opačná a do vozidiel nastupujú ráno aj deti, ktoré by mohli tú krátku cestu zvládnuť bez problémov aj po svojich. Dôvodom je určite obava o bezpečnosť a tiež nedôvera, ktorú deťom preukazujú rodičia a snaha ich všemožne kontrolovať.

Heda Hovorková z českého mesta Klecany pri Prahe je mama dvoch synov v školskom veku. Ešte donedávna ich do školy vozila autom tak ako veľa iných rodičov a po ich vysadení šoférovala ďalej do práce. Lenže dopravná situácia pred školou sa neustále zhoršovala, a tak sa mamička rozhodla, že sa pokúsi o zmenu: „Tých dôvodov bolo niekoľko. Chcela som, aby sa chlapci trochu osamostatnili. Aby mali priestor chodiť s ostatnými deťmi, rozprávať sa, nadväzovať, prirodzené vzťahy, a pritom prijali zodpovednosť za to, že do školy prídu včas. A tiež som mala pocit, že doprava pred školou už bola taká šialaná, že hrozila katastrofa. A tak som si povedala, poďme to skúsiť robiť inak,“ uviedla v článku na českom serveri www.rodicevitani.cz.

Skontaktovala sa so školou, mestom aj rodičmi a dohodli sa, že vytvoria akési bezpečnostné body na ceste do školy, na ktorých budú hliadkovať samotní rodičia. Tak sa aj stalo, hoci pôvodný plán znel inak. Väčšiu skupinu žiakov mal do školy sprevádzať vždy jeden rodič, od toho ale ustúpili, pretože by to bolo v rozpore s pôvodnou myšlienkou predať zodpovednosť deťom. Namiesto toho vytvorili profil na Facebooku, nakreslili mapy najvhodnejších ciest do školy z každej štvrti a k siedmim frekventovaným priechodom pre chodcov postavili dobrovoľnícke hliadky.

Deti z českého mesta Klecany pred školou, do ktorej prišli samé.

Foto: www.rodicevitani.cz

Hurá spolu do školy!

Deťom sa nápad veľmi rýchlo zapáčil, začali sa ráno stretávať na dohodnutých miestach a odtiaľ spolu mašírovali do školy. Pred školou sa začali objavovať skupinky rozosmiatych, červenolícich žiakov. „Z niektorých miest vychádzalo naraz napríklad pätnásť detí naprieč triedami a ročníkmi. Teraz sa spolu bavia deti, ktoré by sa normálne ani nepoznali,“ je nadšená autorky myšlienky. Niektoré deti začali do školy dochádzať samé autobusom, sú medzi nimi dokonca aj prváčikovia.

Niektorí rodičia mali spočiatku problém s tým, že školské aktovky sú ťažké a pre deti je náročné nosiť ich do školy. Vyriešilo sa to tak, že niektoré učebnice si deti mohli nechávať v škole. Tá tiež rodičom ponúkla, že ráno dohliadne na to, aby si deti naplnili fľaše na pitie vodou, aby ich nemuseli nosiť ťažké z domu.

Na frekventových miesta hliadkovali rodičia.

Foto: www.rodicevitani.cz

Prvú fázu projektu ukončili, priechody už rodičia nestrážia, ale deti môžu v chodení do školy samozrejme pokračovať a aj naďalej sa stretávajú na dohodnutých miestach. Škola je nadšená, plánuje pre deti nakúpiť krokomery. Chystajú sa aj projekty priamo v triedach. „Ak sa projekt naplno rozbehne aj v budúcom školskom roku, sú v pláne ďalšie iniciatívy aj pre pani učiteľky v podobe projektov na rôzne témy, napríklad meranie vzdialenosti a času, štatistiky, orientácia v grafoch, zdravý životný štýl, psychosociálna výchova, psychológia kolektívu, komunikácia a podobne. Radi by sme v ďalších etapách zariadili aj spoluprácu veľkých a menších detí. Môžem len držať palce, aby sa zapojilo čo najviac rodín a podarilo sa nám vyčistiť okolie školy od veľkej premávky. Ostatné aspekty by pre nás boli mohutným bonusom: nové kamarátstva, spolupráca, pomoc, zdravé ranné rozcvičky,“ povedala zástupkyňa riaditeľa školy Věra Vejražková.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >