Stará mama má zumbu! V čom sú starí rodičia iní než kedysi a čo sa nezmenilo

Patricia Poprocká, 3. mája 2019 o 06:00

Porovnávame neporovnateľné? Starí rodičia kedysi a dnes, to sú zväčša úplne rozdielne svety. Kým tridsiatnik má za starú mamu osôbku, ktorá pečie buchty či chová sliepky, dnešné staré mamy lajkujú príspevky na facebooku či chodia na welness pobyty. Čo ešte sa zmenilo predovšetkým, a čo naopak, zostáva bez ohľadu na dobu rovnaké?

Moderná stará mama. Niekedy až príliš.

Foto: shutterstock.com

Starí rodičia dnes:

Nemajú toľko času
Veľa starých rodičov stále pracuje. Okrem toho je pre seniorov oveľa viac voľnočasových aktivít a možností ako kedysi, takže stará mama na zumbe, akciovom welness pobyte či na lyžovačke dnes už vôbec nie je zriedkavosťou. Niekedy radi zoberú vnúčatá so sebou, no čoraz častejšie už aj od starých rodičov deti počujú: Teraz nemôžem...

Sú menej dostupní
Kým kedysi sa bežne deti zo školy zastavili u starej mamy na obed, spomínané buchty alebo len tak, na kus reči, dnes sa návštevy plánujú, niekedy aj mesiac dopredu. Starí rodičia často žijú v inom meste, niekedy aj v štáte, alebo hoci len v inej štvrti. No pri organizovanom voľnom čase, ktorý majú deti, množstve krúžkov, na návštevu často nezostane čas. Škoda.

Sú online
Čo je skype, viber či facebook vedia už aj staré mamy. A je to dobré, lebo hoci technológie priamy kontakt nenahradia, aspoň takto sa môžu porozprávať vnúčatá a starí rodičia tvárou v tvár, pozrieť fotky, videá, byť súčasťou svojho sveta.

Žijú moderne
Vyliahnuté kuriatka, kŕmenie prasiat, zabíjačka, zbieranie zemiakov... Kedysi bežná súčasť detstva väčšiny detí, je dnes skôr výnimkou. Už len málo ľudí na dedinách chová zvieratá či sa stará o veľkú záhradu. Vnúčatám ukazujú zvieratká častejšie v zoo, prípadne ešte horšie, v cirkuse. A na zeleninu sa chodí na nákup, v lepšom prípade na trh či k nejakému farmárovi.

Majú väčšie obavy o dieťa
Tendencia kontrolovať dieťa „len aby sa mu niečo nestalo“ je dnes oveľa silnejšia než v minulosti u rodičov aj u starých rodičov. V minulosti nechávali aj dedkovia a babky vnúčatám väčšiu voľnosť – hrať sa s kamarátmi na ulici, prípadne v lese. Dnes je čoraz viac detí aj u starých rodičov kontrolované trávenie času, pod dozorom. „Čo by povedali rodičia, keby sa ti niečo stalo?“ Takže kým kedysi starí rodičia robili okolo gazdovstva či v kuchyni a deti sa s kamarátmi zo susedstva voľne hrali, občas sa šlo do mesta na zmrzlinu, dnes je to naopak. Väčšinou sa niekde spolu ide, na ihrisko, prechádzku či spomínanú zmrzlinu. A čas bez dozoru trávia deti pri rozprávke alebo na internete.

Bez ohľadu na dobu:

Vnúčatá milujú nadovšetko
Kto nemá vnúča, nepochopí tú nekonečnú lásku, zhodne tvrdia všetci starí rodičia. Vnúčatá sú skrátka naj a hotovo! Pri nich si babky a dedkovia zväčša vynahrádzajú to, na čo nemali pri vlastných deťoch čas, cítia sa mladší a – majú spriaznenú dušu. Malé deti a starí ľudia, nezaťažení tlakom doby, dokážu prirodzene rozpoznať, čo je podstatné, tešiť sa z drobností, žiť prítomnosťou.

Vozia deti na krúžky, varujú ich vo voľnom čase
Pomáhajú mladým s deťmi. Väčšinou radi a vďačne. Cítia sa užitoční, majú príjemné spestrenie dňa, vidia svoje vnúča vyrastať, prípadne sa zlepšovať v tej ktorej činnosti. Stále ich radi berú k sebe aj na prázdniny.

Prižmúria oči
Nad tým, čo mama nedovolí, stará mama prižmúri oči. Niekedy aj celkom zavrie. Zmrzlina navyše, koláčik pred obedom, posunutá večierka... Podľa psychológov aj takéto prehrešky proti tomu, čo zaviedli rodičia, k starým rodičom jednoducho patria a dieťa nijako vážne nepokazia, skôr naopak. Takže – zverte občas deti starým rodičom a na podrobnosti sa radšej nepýtajte.

Majú pochopenie pre detské výmysly
Stalo sa vám, že ste prišli pre dieťa k starým rodičom, a našli ste ho aj s dedkom pod stolom prikrytom dekou, lebo sa hrali na psa, prípadne na bunker? Starý rodič je väčšinou tolerantný aj k iným výmyslom, a tak je to správne. Možno by ste sa aj vy s dieťaťom takto radi zahrali, rodič však väčšinou nemá v tom kolotoči povinností na také veci čas. Ale aj to príde, o pár rokov v penzii.

Sú spojítkom s minulosťou
Nám naši starí rodičia rozprávali o živote cez vojnu, o živote bez televízie, elektriny, ako pásli kravy. Od svojich starých rodičov sa toto už deti asi nedozvedia, vďaka nim sa však môžu napríklad dozvedieť, čo bola spartakiáda, prečo sa chodilo na prvého mája do sprievodu, kto boli iskry, pionieri, zväzáci, a čo vlastne bola tá totalita a komunizmus. Aj keď nejde o práve hviezdne obdobie našich dejín, starí rodičia by o ňom mali rozprávať a vysvetľovať, pretože vedomosti mladých sú katastrofálne. Len málo z nich vie, čo sa stalo 17. novembra 1989.


ANKETA:

Sú dnešní starí rodičia iní než predtým?

23,9%



63,8%



11,7%



0,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >