Zahaľte sa, tu sa také nemôže! Bratislavská reštaurácia zakázala mamičke dojčiť

Patricia Poprocká, 4. mája 2019 o 06:00

S dojčením vo svojich priestoroch nemá problém len pobočka pražskej banky, ale aj bratislavská reštaurácia. Mamičke Lívii, ktorá počas čakania na jedlo dojčila 21-mesačnú dcéru, tam kázali, aby s tým prestala alebo sa s dieťaťom aspoň nejako prikryla.

Lívia s manželom a ešte malou dcérkou.

Foto: archív

„Naša čašníčka sa na nás najskôr milo usmiala po ceste okolo. Po asi minúte sa ale vrátila s tým, že dojčenie u nich nemôžem takto robiť, že majú zakázané takto dojčiť a mám sa s dcérou prikryť,“ opisuje Lívia nepríjemný zážitok pre občianske združenie Mamila, ktoré už roky podporuje ženy pri dojčení a vzťahovej výchove.

Ako vraví, najprv si myslela, že ide o zlý vtip. Vysvitlo však, že to v reštaurácii myslia naozaj, takýto príkaz vydal manažér. S tým však už Lívia hovoriť nestihla, pretože v tom čase, po piatej popoludní, už v práci nebol.

„Cítila som sa šokovaná a diskriminovaná, že v dnešnej spoločnosti v Bratislave sa mi môže niečo takéto stať. Pritom mi nešlo o nejaké ukazovanie sa. Len som naplnila potrebu dcérky, ako to robí každá jedna matka,“ vysvetľuje Lívia.

Pre tvorcov prevádzkového poriadku reštaurácie však evidentne nie je nahota ako nahota. Kým Lívia svoje dieťa dojčila diskrétne v špeciálne upravenom tričku, sedela tam aj iná mamička - v tričku a krátkych nohaviciach. „Mala obrovský výstrih a kraťasy tak krátke, že ako sa predkláňala k dcére, tak jej bolo vidno pol zadku. No tú nikto neupozornil, že si má zakryť výstrih, zadok alebo svoje dieťa,“ približuje Lívia.

Dojčenie je normálne, aj medzi ľuďmi

Samozrejme, že sporo odetú mamičku nik neupozornil. Svoje dieťa kŕmila z hľadiska mylných mravnostných kritérií „spôsobne“, z fľaše. Lívia zdôrazňuje, že mamičku nechce kritizovať, nech sa oblieka každý ako chce. Na čo tým poukazuje, je nerovný prístup.

Tak, ako je akceptované kŕmenie z fľaše a sloboda obliekania, malo by byť akceptované aj dojčenie. Nejde pri ňom pritom len o utíšenie hladu či smädu. Je to jedna z prirodzených potrieb detí, áno, aj starších, nielen bábätiek. Na matkinom prsníku sa dieťa upokojí, zaspí, dojčenie pomáha dieťaťu lepšie znášať bolesť aj inú nepohodu.

Spoločnosť, pod ktorú reštaurácia patrí, sa Lívii za celú záležitosť ospravedlnila, postoj však obhajuje. „... nie všetci naši hostia pristupujú rovnako k myšlienke, že by mali matky dojčiť svoje bábätká na verejnosti pred očami iných ľudí. Zatiaľ čo niektorým hosťom to neprekáža a sotva sa nad dojčiacou matkou pozastavia, iní považujú kŕmenie dieťaťa na verejnosti za nevhodné a bohužiaľ sa s tým stretávame aj na našich prevádzkach, kde si nás dajú hostia zavolať a upozornia nás na to, že to nie je pre nich príjemný pohľad pri konzumácii jedla. Vážime si každého hosťa, každopádne pri sťažnosti hosťa na kojenie, vždy pristúpime ku tomu že kojacu matku upozorníme," reagoval hovorca spoločnosti v liste mamičke.

Komu sa nepáči, nech odíde

Napriek opakovaným zdôrazneniam, že dojčenie je prirodzené, časť spoločnosti s tým má na verejnosti stále problém. A namiesto podpory a búrania predsudkov sa dojčiace matky na verejnosti neraz stretávajú s požiadavkou, aby prestali, v lepšom prípade s izoláciou. Inštitúcie, napríklad nemocnice, zoologické záhrady, vlakové stanice, sa snažia vychádzať dojčiacim matkám v ústrety tým, že im budujú špeciálne ohradené miesta, kde môžu svoje deti nakŕmiť.

Na jednej strane je pekné, že sa snažia dojčenie matkám uľahčiť, na druhej strane však už samotný ohradený kútik dojčenie vyčleňuje ako niečo, čo na verejnosť nepatrí. Pritom aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo svojom dokumente z minulého roku uvádza, že dojčenie na verejnosti je normálna vec a jeho akceptovanie je jednou z podmienok toho, aby ženy dokázali dojčiť svoje deti dlhodobejšie.

Za právo slobodne dojčiť na verejnosti však matky bojujú, u nás aj v susednom Česku. Ako upozorňuje tamojšie združenie Laktační liga, podpora dojčenia je verejným záujmom, je chránená Listinou základných práv a slobôd.

„Nezdvorilosti voči dojčiacej matke musia skončiť. Dojčenie nie je nemravné. Začnime sa na dojčenie/prsia dívať zdravým spôsobom,“ pripomína MUDr. Anna Mydlilová z Laktační ligy. Ako zdôrazňuje, dojčenie a materské mlieko podporujú verejné zdravie a ak má niekto pri pohľade na dojčiacu ženu problém, nech odíde inam.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >