Nie sú tam aj vaše deti? Nová sociálna sieť je hitom, priťahuje však sexuálnych predátorov a obsah? Veľmi pochybný

Gabriela Bachárová, 28. mája 2019 o 13:13

TikTok je nová sociálna sieť určená hlavne pre deti a tínedžerov. Rodičia však o jej existencii často nemajú ani potuchy. Pritom môže byť veľmi nebezpečná a dieťa negatívne ovplyvniť.

Sieť TikTok neprináša deťom veľa dobrého.

Foto: archív

Facebook už deti dlho neláka. Vnímajú ho ako nudnú sociálnu sieť pre „starých“, ktorí sa na nej hádajú o politike. Sociálnou sieťou číslo jedna bol pre deti v poslednom období Instagram, ktorý je orientovaný predovšetkým na zverejňovanie fotografií a videí. Ani ten však už netiahne, pretože je príliš „slušný". Na miernom ústupe je i Snapchat, sociálna sieť, ktorá umožňuje posielať priateľom fotografie, ktoré sa po určenej dobe samé zmažú. Teraz je tu sieť TikTok, čínska aplikácia, ktorá dokonale napĺňa predstavy dnešných detí o digitálnej zábave. V roce 2018 bola aplikácia TikTok jednou z najsťahovanejších na svete a v súčasnosti má už viac ako pol miliardu užívateľov.

Používanie siete je veľmi jednoduché, nepotrebujete si zakladať žiadny účet, svoj obsah zverejníte rýchlo, takisto možno rýchlo komentovať a lajkovať príspevky iných. Sieť TikTok, ktorá vznikla z predchádzajúcej hudobnej aplikácie Musical.Ly, sama seba predstavuje len pozitívne: „TikTok je poprednou svetovou destináciou pre krátke mobilné videá. Naším poslaním je zachytiť a prezentovať svetovú kreativitu, znalosti a okamihy, ktoré sú dôležité v každodennom živote. TikTok umožňuje každému stať sa tvorcom priamo zo svojho smartphonu a usiluje o vybudovanie komunity tým, že povzbudzuje užívateľov, aby prostredníctvom svojich videí zdieľali svoje vášne a tvorivé prejavy.“ Znie to všetko pekne, ale realita je o poznanie smutnejšia.

TikTok je postavený na zverejňovaní krátkych, len pätnásťsekundových videí, veľmi často s tanečným, pohybovým a hudobným obsahom. Deti môžu sledovať nekonečný prúd videí, ktoré sú však často bizarné, nedôstojné a nevhodné. Pre dospelého je tento obsah veľmi otupujúci a považuje ho za hlúpy, deti však samozrejme fascinuje. Dôsledkom môže byť pokrivené vnímanie reality, snaha podobať sa pochybným vzorom alebo nárast nesústredenosti, s ktorou majú dnešné deti (ale aj dospelí) veľký problém.

Kompilácia videí na TikToku



Deti môžu vidieť aj vyslovene nebezpečný obsah, masturbáciu, sexuálne scény (u detí aj dospelých), sebapoškodzovanie alebo plnenie nebezpečných výziev, napríklad chodenie vo výške po rímsach alebo lezenie na mosty. V „ponuke“ sú aj hrané videá, ktoré zachytávajú chlapcov, ako si prikladajú na krk nože, alebo ako sa týrajú, ďalej sekcie zamerané na anorexiu alebo chorobnú tučnotu. Prezentujú sa aj rôzne spôsoby, ako spáchať samovraždu. Všetky tieto „oblasti“ možno hľadať podľa hashtagov, teda podľa kľúčových slov. Skrátka, predstavte si to najhoršie a na TikToku to bezpochyby nájdete.

Deti sú na tejto sociálnej sieti ohrozené aj útokmi sexuálnych predátorov. Veľkú návštevnosť majú videá, v ktorých deti odhaľujú časti svojho tela, často aj nevedomky, keď spievajú alebo tancujú. Tieto deti potom oslovujú dospelí so žiadosťou o zaslanie fotografie so sexuálnym obsahom, prípadne predátori videá ďalej šíria a zdieľajú. Deti sa môžu stať aj predmetom vydierania.

Videá na TikToku sú často hlúpe a deťom nič hodnotné neprinášajú



Prostredie TikToku je veľmi nehostinné a deti by na ňom zrejme nemali vôbec byť. Porozprávajte sa s nimi o škodlivosti a nebezpečnosti tejto sociálnej siete. Ak už na TikToku váš potomok je, mali by sa dodržať bezpečnostné pravidlá. Veľké nebezpečenstvo siete je v tom, že všetko, čo používateľ na sieť umiestni, sa v základnom nastavení stáva verejné. Obsah teda môže vidieť každý. Profil je nutné nastaviť na súkromný. Je tiež potrebné vypnúť lokalizáciu, ostatní tak nebudú vedieť, kde sa dieťa nachádza. Rodičia si tiež môžu zabezpečiť prístup do profilu dieťaťa a vidieť tak, čo na sieti robí.

„Podľa môjho názoru developer nezvláda rast aplikácie a nemá ošetrenú bezpečnosť, tým myslím sofistikované roboty a ľudskú kontrolu podobne, ako to má napríklad Facebook,“ vraví IT expert Rastislav Šedaj s tým, že boli zaznamenané nekontrolované úniky nevhodného multimediálneho obsahu, ktoré by deti vôbec nemali vidieť. Vývojári sa podľa Rastislava Šedaja v súčasnosti snažia zapracovať prvky na odstránenie kritických nedostatkov, napríklad možnosť nahlasovať nevhodný obsah. Predpokladá sa, že TikTok bude naďalej strmo rásť, preto sa s ním radšej zoznámte skôr, ako môže byť neskoro.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >