Dajte si pauzu, nemusíte vždy deťom pomáhať... Šesť situácií, kedy je najlepšie nerobiť nič

Patricia Poprocká, 29. apríla 2019 o 06:04

Neustále v pohotovosti, dozerať, kam dieťa ide, čo robí, čo zas vyvedie... Každý deň dookola to isté. Veľa rodičov sa oprávnene cíti unavene. A často zbytočne. Je veľa situácií, kedy rodič z pozície dospelého cíti potrebu, či skôr len povinnosť zasiahnuť , ale v skutočnosti nemusí. Deti si dokážu poradiť aj samé. Potrebujú len čas, priestor a našu dôveru.

Konflikty nie sú príjemné, aj deti ich však dokážu vyriešiť.

Foto: shutterstock.com

Keď sa deti neškodne hádajú

Nezasahujte. Nechajte ich to vyriešiť si medzi sebou. Deti sa musia naučiť diskutovať, argumentovať, vychádzať s druhými. Nie spoliehať sa na niekoho iného, že zasiahne a vyrieši problém za nich, ešte navyše k ich spokojnosti. Ak prídu samé a budú chcieť, aby ste spor rozsúdili, vtedy je najlepšie vypočuť obe strany, každej z nich uznať jeho stanovisko. Lebo – každý má svoju pravdu, to platí. Potom ľahšie nájdu podstatu problému, aj riešenie.

Keď spadnú, prípadne sa buchnú

Kým to nie je vážne, nemusíte nikoho ratovať. Deti sa dokážu pozviechať aj samé, ak im to umožníme. A keď im dáme najavo, že im veríme, že to zvládnu. Samozrejme, ak dieťa vás už vyslovene zavolá, vtedy príďte. Pofúkajte, objímte, pomôžte vstať či oprášiť nohavice, čokoľvek dieťa chce. Ak nejde o vážne zranenie, uvidíte, čoskoro bude opäť v hre.

Keď sa im nepodarí, čo robia

Dajte im šancu uvedomiť si nezdar, popremýšľať nad ním, prípadne skúsiť ďalší pokus. Aj keď by ste, pochopiteľne, chceli vidieť svoje dieťa spokojné a šťastné z úspešne vykonanej činnosti – postavené kocky, nakreslený výkres, vyrobený panáčik, nie vždy sa všetko podarí na sto percent. A deti sa musia naučiť, že prehry patria k životu. Navyše, niekedy je cesta dôležitejšia ako cieľ, takže už samotné stavanie kociek či výroba figúrky bola pre ne dostatočná zábava. Napokon, mnohé deti aj tak potom radi zbúrajú, čo postavia.

Keď niečo pokazia

Rozbitý tanier, vysypaná múka, vyliate mlieko... Aj keď vás chytá zlosť pri predstave, že musíte prerušiť, čo práve robíte a upratať, nemusíte. Ani sa hnevať, ani hneď upratovať. Staršie dieťa vie, kde je metla, vysávač, utierka. A aj to, že keď niečo pokazí, treba to napraviť. Ak sa bojíte, že sa dieťa na črepinách poreže, môžete mu pomôcť, aj tak ho však nechajte urobiť aspoň ďalšie, bezpečné práce.

Keď nerobia nič

Nechajte ich. Aj keď sa vám možno práve nepáči, ako sa dieťa vyvaľuje na zemi a bezmyšlienkovite skúma zloženie koberca, prípadne si za stolom nezmyselne čmára do zošita, nie je to také nezmyselné, ako to vyzerá. Ak tieto činnosti nezaberajú vašim potomkom väčšinu dní, nechajte ich „ničnerobiť“. Dospelý aj dieťa potrebuje občas takto vypnúť, oddýchnuť si od všetkých podnetov a povinností. Nechajte mu chvíľku pre seba a ak sa dá, vytvorte si vlastnú.

Keď robia to, čo by vás ani nenapadlo

Obdivujte ich tvorivosť, prípadne sa ňou inšpirujte. Nebrzdite ju. Strihá bábike vlasy? Rozoberá autíčko, robí si zo zvyšku roliek toaletného papiera ďalekohľad, z vankúša gitaru, z kariet peniaze a ďalšie podobné absurdity, ktoré by vám ani nenapadli? Môžete sa tešiť, detská predstavivosť a tvorivosť je dnes potláčaná pričastým pozeraním televízie, takže podporujte dieťa v jeho nápadoch. Že sú tie predmety určené na niečo iné a dieťa sa má hrať s ozajstnou gitarou, ozajstným ďalekohľadom? A bábiku má česať a nie strihať? A prečo? Lebo to očakávame my? Ak im aj dáte gitaru či ďalekohľad, nemáte záruku, že ich nerozoberú, aby zistili, ako fungujú. A striehnuť na deti, aby predmety používali len tak, ako to mienili ich výrobcovia, je otročina. Pre ne aj pre vás.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >