„Hriala som na tele fľašku, aby mali mačence teplé mlieko.“ Deviatačka Katka z Pliešoviec zachránila tri malé slepé klbôčka

Gabriela Bachárová, 9. mája 2019 o 10:39

Keď Slavomír Matejka, riaditeľ základnej školy v Pliešovciach v okrese Zvolen, videl, že deviatačka Katka priniesla do školy tri mačiatka a nechala ich celé vyučovanie v batôžku v šatni, chcel jej najskôr vynadať. Dnes sa z riaditeľne ozýva trojhlasné mňaučanie.

Deviatačka Katka zachránila tri mačiatka.

Foto: Slavomír Matejka

„Po piatej hodine som bol odprevadiť časť deviatakov do šatne. Keď odchádzali, prišli k jednému zavesenému batôžku v šatni a začali sa baviť na tom, že Katka má v škole mačky. Nechápavo som sa na nich pozrel. Zvedavosť mi nedala a v očakávaní turistických mačiek som nakukol do vaku. Bolo tam klbko troch ešte slepých mačiatok. Dosť ma to vytočilo, však to už hraničí s týraním zvierat. Čo to tú deviatačku napadlo, veď už má mať dosť rozumu na to, aby nedovliekla do školy malé mačiatka – a to ešte na celý deň!“ začína rozprávanie Slavomír Matejka.

O mačiatka sa Katka stará s láskou.

Foto: Slavomír Matejka

Netrpezlivo čakal na Katku na chodbe, kým príde z obeda. Do riaditeľne vošla s roztrasenými rukami. Vysvetlila, že ráno, keď odchádzala do školy, našla na bráne zavesenú starú tašku a v nej tri slepé malé mačiatka. „Tak čo som mala robiť? Zobrala som ich do školy. Mama musela ísť pásť kozy, otec nepomôže, tak som rýchlo ešte nabrala do fľašky kozacie mlieko," vravela Katka. V ten deň meškala na každú vyučovaciu hodinu, pretože vždy cez prestávku odbehla do šatne, aby striekačkou mačiatka nakŕmila: „Viete, celú hodinu som tú fľašku hriala na tele, aby mali mačence teplé mlieko." Táto veta riaditeľa úplne dorazila. Poslal ju domov s tým, aby mačiatka zajtra znovu priniesla do školy. Čo sa dialo ďalej?

„Niekoľko neuveriteľných vecí – môj status na Facebooku o neobyčajnom Katkinom skutku sa zapáčil takmer tritisíc ľuďom, viac než tisíc ľudí ho zdieľalo na svojich stránkach. Po niekoľkých dňoch od uverejnenia dostala Katka poštu: v obálke zabalené vrecúško s krmivom pre mačiatka, teplé peliešteky či obrovský balík so štyrmi záchodíkmi pre mačky, pieskom a ďalšími pomôckami. Každý deň nás čaká nejaké prekvapenie na pošte, alebo volá kuriér. Nechápem, koľko lásky a pozornosti dokážu všetci tí ľudia pribaliť do kartónových krabíc. Vždy mám tak trochu slzu na krajíčku,“ je dojatý riaditeľ.

Poriadne sa napi, mačiatko.

Foto: Slavomír Matejka

Úplne paf zostal, keď Katka dostala pozvanie na udeľovanie cien Zvierací hrdina – Animal Hero Slovakia v Bratislave, na ktorej by si mala prevziať aj ocenenie. „Úplne spontánne zareagovala i pani veterinárka Zuzana Besson, ktorá má u nás v škole deti. Okamžite bola ochotná, že mačiatka pozrie, pomôže s odčervením či očkovaním. Viete, ako vyzerala jej návšteva pri mačiatkach? Vyhladkala ich, porozprávala sa s nimi, a poriadne im vymasírovala brušká – vôbec jej neprekážalo, že odchádza zo školy s ocikanými nohavicami od všetkých troch mačiatok,“ smeje sa Slavomír Matejka.

Katka je deviatačka, má pár dní pred prijímacími skúškami na strednú školu. V škole nechcú, aby zanedbala svoje povinnosti, a tak jej pomáhajú, ako sa len dá. Katkina triedna je tiež „mačkárka“ a snaží sa žiačke pomôcť svojimi skúsenosťami. Hneď na druhý deň sa v škole jednohlasne zhodli, že malá hrdinka si zaslúži riaditeľskú pochvalu.

Riaditeľna školy sa zmenila na záchrannú stanicu pre mačičky.

Foto: Slavomír Matejka

Katka okrem toho, že je starostlivá, je aj veľmi skromná. „Vždy, keď jej poviem, čo jej ľudia napísali, keď rozbaľujeme nový balík, keď sa dozvedela, že je pozvaná do Bratislavy, len sa usmeje a povie: Ďakujem,“ hovorí riaditeľ školy.

„Ja len chcem, aby sa tie mačiatka mali dobre. Jedno si nechám a pre tie dve ďalšie si vyberiem dobrých ľudí,“ je rozhodnutá deviatačka. Slavomír Matejka priznáva, že to tiché dlhovlasé dievča nesmierne obdivuje a hanbí sa za to, že jeho sny a túžby sú neskromné: „Katka sa na nič nesťažuje a zvláda v živote ohromné množstvo ťažkých chvíľ.“

„Tri klbká síce ešte nemajú mená, ale začínajú objavovať svet. Otvorili očká a krátko pred zvonením na prestávku sa poriadne dožadujú pozornosti a mliečka. Vonku sa v tieto dni ochladilo, tak hádajte, kde bývajú počas dňa? Asi málokto by očakával, že v riaditeľni sa môže ozývať mačací trojhlas,“ dodal riaditeľ školy, ktorá vychováva starostlivých a zodpovedných žiakov.



Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >