Navonok samozrejmosť, no kto to dnes ešte dokáže? 6 vecí, ktoré by mali deti ovládať

Patricia Poprocká, 29. mája 2019 o 06:00

Nikto nechce z detí cvičené opice, ktoré neprirodzene dodržiavajú zásady takzvaného slušného správania, nie je však dobrý ani druhý extrém. Nech už dieťa akokoľvek rešpektujeme v jeho slobodnej vôli a aktuálnom citovom rozpoložení, sú určité veci, ktoré by mali ovládať . Nejde o to, aby sa potom mohli ich rodičia chváliť, že majú „vychované“ deti, ale tieto základy im umožnia lepšie vychádzať s okolím a cítiť sa celkovo lepšie.

Ovládať mobil dokážu už malé deti. Zrozumiteľne telefonovať žiaľ nie.

Foto: shutterstock.com

Pozdraviť

„Dobrý deň, dovidenia“ by mali byť samozrejmosťou. Aj cudzí ľudia vám milým odzdravením môžu spríjemniť deň, prípadne vy im. Američania či Francúzi zrejme vedia, prečo za každým ahoj, aj celkom cudzím ľuďom pripoja frázu Ako sa darí? Priateľský pozdrav navodzuje príjemnejšiu atmosféru aj pri komunikácii, hoci len v obchode, úrade či na vrátnici. Ak zdravíte, bude to po vás spontánne opakovať už trojročné dieťa. Ťažko to však žiadať od detí, keď na základy vľúdnosti voči ostatným zabúdajú ich rodičia. Zdraviť sa dieťa nenaučí, ak nebude mať príklad. Zbytočne teda budete prikazovať – pozdrav sa, ak nezdravíte vy. Začať však nikdy nie je neskoro.

Poďakovať, poprosiť

Aj v tomto prípade základy zdvorilosti a úcty deťom vštepíte najlepšie vlastným príkladom. Zdôrazňovať dieťaťu, že zabudol použiť „čarovné slovíčko,“ prípadne podmieňovať nejaký skutok tým, aby oň dieťa poprosilo, nie je najlepšou cestou. Ak deti „ďakujem“ a „prosím“ nepočujú, dennodenne doma, len veľmi ťažko to budú samé praktizovať. Načo, keď vidia, že to ide aj bez toho?

Telefonovať

„Nó? Čó?“ Modetné smartfóny nám dnes pohodlne ukazujú, kto práve volá a neraz aj vieme odhadnúť, čo asi môže ten druhý chcieť, podľa toho často vyzerá aj naša reakcia. Naše deti však nezažili dobu „slepých“ pevných liniek či telefónnych automatov, keď sa bolo treba najprv predstaviť, pozdraviť, opýtať sa, kto je na druhom konci a potom povedať, prečo voláme. Pamätajte na to a učte ich to. Aj keď vlastným príkladom stále nepôjdete, môžete sa s nimi zahrať na telefonovanie. Deti to milujú a pri hre spoja príjemné s užitočným. Prípadne to skúste aj naozaj, napríklad si určte, komu čo zavoláte a vopred s nimi telefonický hovor prejdite, ako by mal vyzerať. Aj opakovane, ak je to potrebné. Čo sa nenaučia v detstve, o to ťažšie sa budú učiť v dospelosti.

Povedať svoje meno, adresu, mená rodičov, číslo mobilu aspoň na jedného z nich

Nenahraditeľné, ak sa dieťa niekde zatúla. A prejav normálnej komunikácie v obyčajných situáciách. Samozrejme, nie každé dieťa je pri stretnutí s cudzími ľuďmi zhovorčivé, a napokon, prečo by aj malo byť. Netreba každému hneď o sebe všetko vytárať. To rozhodne dieťa nemusí. Stačí, ak to vie a dokáže použiť v prípade potreby.

Odpovedať viacerými slovami

„Prosíš si ešte jablko?“ Ticho, zavrtenie hlavou, prípadne zahmknutie je reakcia, na akú sme u väčšiny detí zvyknutí. Aj v tomto prípade je pochopiteľné, že nie všetky deti dokážu bez zábran komunikovať, tie zamĺknutejšie dokonca rozprávajú málo aj doma. Rodičia svoje deti poznajú najlepšie, je iba na nich, akým spôsobom, ale v každom prípade by mali deti nenásilnou cestou k odpovedaniu viacerými slovami viesť. Nehovoríme o takzvanom odpovedaní celou vetou, čiže mechanickom opakovaní slov z otázky, aké sa od nás vyžadovali v škôlkach ešte za našich detských čias, ale o tom, aby dieťa malo pestrú slovnú zásobu a dokázalo vyjadriť svoje pocity, stanoviská, názory. Prípadne opísať, čo sa mu práve stalo. V každom veku. Čím skôr, tým lepšie.

Zaželať dobrú chuť

Dnes sa to považuje často za zbytočnosť, sú národy, ktoré takúto frázu v slovníkoch ani nemajú. U nás však je, a je prejavom empatie, úcty a prajnosti. Ak teda dieťa dokáže želať niekomu dobrú chuť, nemalo by ísť len o to, aby sa správalo spôsobne, či „ako sa patrí“, ale aby frázu aj preciťovalo a pestovalo spomínané vlastnosti.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >