Výchova a vzťahy

  • Obrázok Slová vo výchove nestačia

    Slová vo výchove nestačia

    Poznáte to? Deťom vysvetľujete, čo a prečo urobili zle, čo sa stane, ak to nezlepšia, a naopak, čo by robiť mali, no aj tak máte pocit, že sa vaša námaha míňa účinku? Nezúfajte, je to prirodzené, detská myseľ funguje viac na obrazoch ako na slovách, čo ako pekných. Ako sa deťmi účinne hovoriť, vysvetľuje v našej rubrike Tento týždeň píše klinická psychologička Lýdia Adamcová.

  • Obrázok Traumy sa prenášajú z generácie na generáciu, potvrdili aj vedci

    Traumy sa prenášajú z generácie na generáciu, potvrdili aj vedci

    Ustrašenosť, sklony k úzkostiam či depresiám. Toto nepriaznivé psychické nastavenie môže matka nevedomky predať svojmu dieťaťu. To, čo intuitívne vedia tisíce z nás, teraz potvrdili aj najmodernejšie lekárske vyšetrenia.

  • Obrázok ROZHOVOR Neriešte veci za deti, doprajte im aj zlyhanie, radí rodičovská koučka

    ROZHOVOR Neriešte veci za deti, doprajte im aj zlyhanie, radí rodičovská koučka

    Rodič-kamarát, rodič-vzor, rodič-autorita, kde sú hranice medzi jednotlivými rolami? Ako nájsť primeraný prienik, aby dieťa vyrastalo v harmónii, cítilo sa prijaté, milované a zároveň nebolo zhýčkané a rozmaznané? Hovoríme s rodičovskou koučkou Katarínou Winterovou z mamedeti.sk.

  • Obrázok Obetiam domáceho násilia zostáva pomáhať národná bezplatná nonstop linka

    Obetiam domáceho násilia zostáva pomáhať národná bezplatná nonstop linka

    Napriek tomu, že Generálna prokuratúra začiatkom tohto roka zrušila Linku pre týrané osoby, Národná linka pre ženy zažívajúce násilie, ktorej iniciátorom a garantom je Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, poskytuje pomoc naďalej.

  • Obrázok Šarkan citlivo približuje stratu blízkeho

    Šarkan citlivo približuje stratu blízkeho

    Ak by sme hľadali niečo, na čo môžeme byť za posledné obdobie pyšní, určite je to dvanásťminútový animovaný film Šarkan. Získal už neuveriteľných 40 ocenení na rôznych festivaloch. Autor Martin Smatana sa ale najviac teší z reakcií rodičov, že vďaka filmu môžu s deťmi hovoriť o smrti blízkeho primeraným spôsobom.

  • Obrázok Hektické rodinné večery? Zopár tipov, ako vymeniť nervy za pokoj

    Hektické rodinné večery? Zopár tipov, ako vymeniť nervy za pokoj

    Ak by Martine niekto položil otázku, ktorú časť dňa nemá rada, odpovedala by bez zaváhania. Večer! Všetci v rodine sú už unavení, ale povinností je práve vtedy najviac.

  • Obrázok Karanténou trpia hlavne deti z nefunkčných rodín

    Karanténou trpia hlavne deti z nefunkčných rodín

    Škôlkari či deti vo funkčnej rodine súčasným stavom trpieť nemusia. Ohrozené sú však deti v konfliktných a nefunkčných rodinách.

  • Obrázok Deti nepočúvajú, ale nerobia to naschvál, hoci si to veľa dospelých myslí

    Deti nepočúvajú, ale nerobia to naschvál, hoci si to veľa dospelých myslí

    Deti ma nepočúvajú, neustále si robia, čo chcú. Viedla som ich k samostatnosti, no teraz sa mi zdá, že sú samostatné až príliš. Čo mám robiť? Obrátila sa na nás nedávno s problémom Mariana, matka dvoch súrodencov, školákov na prvom stupni.

  • Obrázok Tvár v mobile, neschopnosť rozprávať sa. Vyrastá  nám „kovidová“ generácia?

    Tvár v mobile, neschopnosť rozprávať sa. Vyrastá nám „kovidová“ generácia?

    Ich rodičia patria do generácie Husákových či ponovembrových detí, dnešná mládež má už tiež charakteristický prívlastok – kovidová generácia. Hoci pandémia koronavírusu netrvá ešte ani rok, odborníci varujú, že môže na deťoch zanechať nezvratné následky.

  • Obrázok ČO S TÝM Moje deti sú až príliš samostatné

    ČO S TÝM Moje deti sú až príliš samostatné

    Vždy som sa snažila viesť deti k samostatnému mysleniu i konaniu, no teraz mám pocit, že sa mi to vymklo z rúk. Deti si robia po svojom, nedajú si povedať – neviem, či naschvál alebo jednoducho zabúdajú. Neviem, čo s tým, píše Mariana, matka dvoch školákov (druháka a tretiačky). Tu je jej problém, ak máte skúsenosti, napíšte, čo by ste jej poradili.

  • Obrázok Vznikol web, ktorý radí rodičom, ako deti previesť obdobím epidémie

    Vznikol web, ktorý radí rodičom, ako deti previesť obdobím epidémie

    Na novom webe www.detiacovid.sk nájdu rodičia všetky potrebné informácie k téme sprevádzania detí počas pandémie.

  • Obrázok Vianočný stromček pomohol rodine s deťmi udržať si bývanie

    Vianočný stromček pomohol rodine s deťmi udržať si bývanie

    Vyzdobený vianočný stromček v týchto dňoch zdobí vstupný priestor jedálne pre seniorov na Vojvodskej ulici v Košiciach. Dostal sa tam po charitatívnej dražbe v prospech košickej rodiny s dvomi malými deťmi v existenčných problémoch, ktorej po Vianociach hrozila strata podnájmu, a tým strechy nad hlavou.

  • Obrázok Vzácne slová. Šesť viet, v ktorých atmosfére by malo vyrastať každé dieťa

    Vzácne slová. Šesť viet, v ktorých atmosfére by malo vyrastať každé dieťa

    Hovorte ich deťom tak často, ako sa len dá. Prípadne ich dávajte najavo aj bez slov. V atmosfére týchto šiestich viet by malo vyrastať každé dieťa, aby z neho mohol byť v dospelosti šťastný a vyrovnaný človek. Teraz v čase Vianoc, je dosť času na premýšľanie aj rozhovory, takže ideálna príležitosť začať.

  • Obrázok Farárka Zuzana Durcová: „Nenechajme si vziať radosť a pokoj v srdciach. Nikým a ničím.“

    Farárka Zuzana Durcová: „Nenechajme si vziať radosť a pokoj v srdciach. Nikým a ničím.“

    „Naučme sa hľadieť na svet očami vďaky za to, čo máme. Stále je toho dosť," vraví vo vianočnom rozhovore evanjelická farárka Zuzana Durcová pôsobiaca v Košariskách, rodisku Milana Rastislava Štefánika.

  • Obrázok Darčeky a čaro Vianoc. Učme deti dostávať i dávať

    Darčeky a čaro Vianoc. Učme deti dostávať i dávať

    Koľko darčekov si nájdete dnes pod stromčekom? Vianoce nie sú síce len o nich, väčšina detí sa však teší práve na moment prekvapenia, čo všetko si pod stromčekom nájde. A pre väčšinu dospelých sú najväčšou radosťou práve rozžiarené detské očká. Tak si to všetci vychutnajme!

  • Obrázok Znížte sa na úroveň dieťaťa. Počúvajte intuíciu. 10 múdrych rád pre rodičov

    Znížte sa na úroveň dieťaťa. Počúvajte intuíciu. 10 múdrych rád pre rodičov

    Po vojne je každý generál, či ľahko sa radí, ťažšie robí. Napriek tomu je však dobrá rada v pravý čas nad zlato. Akú najlepšiu radu o výchove ste dostali a čo by ste poradili ostatným rodičom, bola otázka v našej súťaži o knihy Lenky Žofajovej Sprievodca rodiča dnešného.

  • Obrázok „Mama, kúp mi mobil...“ Nebojte sa povedať „nie“

    „Mama, kúp mi mobil...“ Nebojte sa povedať „nie“

    Koľko deväťročných detí má dnes mobil? Alebo je už skôr otázkou, koľkí ho nemajú? Bez ohľadu na odpoveď, takmer každé s ním vie v tomto veku narábať. Mobily sú pre deti veľmi atraktívne a chcú mať svoj vlastný. Rodičia síce nadšení nie sú, mnohí však skôr či neskôr ustúpia. „Ani by som nekúpil, ale jeho kamaráti majú,“ znie častý dôvod. Je to chyba, rodičia by sa nemali báť dieťaťu povedať nie.

  • Obrázok Chýbajúce sociálne kontakty a izolácia môžu mať na deti devastačný vplyv

    Chýbajúce sociálne kontakty a izolácia môžu mať na deti devastačný vplyv

    Chýbajúce sociálne kontakty a nútená izolácia môžu mať na množstvo detí devastačný vplyv, ktorého hĺbka sa v súčasnosti nedá odhadnúť.

  • Obrázok Eva Labusová: „Ako deti motivovať k žiaducemu správaniu.“

    Eva Labusová: „Ako deti motivovať k žiaducemu správaniu.“

    „Rodič by nemal byť drábom, ktorý usmerňuje dieťa z pozície fyzickej sily a moci, ale múdrym a láskavým učiteľom, ktorý s taktom, dôslednosťou a porozumením ukazuje dieťaťu svet, pomáha mu objaviť jeho najvnútornejšie potreby a pritom stráži mantinely, vďaka ktorým dieťa prekoná prirodzené počiatočné narcistické obdobie a postupne vyspeje v sociálnu bytosť," uvádza v našej pravidelnej rubrike Tento týždeň píše psychoterapeutka Eva Labusová.

  • Obrázok Chcete zlepšiť vzťah s dieťaťom a zmierniť jeho stres? O terapii hrou hovorí špeciálna pedagogička

    Chcete zlepšiť vzťah s dieťaťom a zmierniť jeho stres? O terapii hrou hovorí špeciálna pedagogička

    Špeciálna pedagogička Soňa Pekarovičová z Nového Mesta nad Váhom organizuje kurzy takzvanej filiálnej terapie. Ich podstatou sú hravé polhodinky s deťmi, ktoré majú potenciál zlepšiť vzájomné vzťahy a vyriešiť mnohé z problémov, ktoré trápia jednotlivých členov rodiny.

Ďalšie naše weby