Konečne leto! 5 vecí, ktoré cez prázdniny deťom zaručene nerobte

Patricia Poprocká, 1. júla 2021 o 04:49

Prázdniny sú konečne tu, na dva mesiace voľna sa tešia veľkí i malí. Aj keď nik nevie, do akej miery ich opäť poznačí koronavírus, oddych vonku na slnku potrebuje každý ako soľ. Ako stráviť leto v harmónii? Možno vám pomôže týchto pár tipov.

Slnko, radosť a voľnosť, čo treba viac?

Foto: Shutterstock.com

Neriešte školu

Aj keď vysvedčenie nebolo podľa vašich predstáv a viete, že vaše dieťa má na viac, prípadne viete, v čom treba pridať, prázdniny sú na to, aby sa oddychovalo. Na školu treba na pár týždňov zabudnúť, oddýchnuté dieťa sa bude ľahšie (a aj radšej) sústrediť na učenie než keď mu budete neustále pripomínať jeho nedostatky a školské povinnosti. Pusťte školu z hlavy aj vy, najlepšia je škola hrou a prázdniny sú na to stvorené! Možno si vaše dieťa namiesto povinného precvičovania pravopisu začne písať samé od seba denník, možno namiesto nanútenej knihy zo školy siahne po encyklopédii zvierat či strojov, ktorá ho naozaj zaujme a čítanie si dobrovoľne precvičí tam... Dajte mu čas a priestor.

Nezanevrite na pomoc v domácnosti

Áno, dieťa síce má prázdniny, to ale neznamená, že nebude robiť nič ani doma. Aj keby každý deň muselo pomáhať dve hodiny denne, ostane mu desať na hry a iné aktivity. Nebojte sa presunúť časť povinností na deti, napokon, aj vy máte právo na voľnejší režim a výpomoc doma môže byť pre vášho potomka príjemnou zmenou. Čiže vyniesť smeti, upratať kuchyňu, pomáhať so zaváraním, zberom ovocia či zeleniny, čokoľvek robíte vy, môže i dieťa. Nebojte sa prizvať pomocníka. Napokon, čím skôr prácu urobíte, tým skôr sa môžete spolu zahrať alebo vybrať na výlet.

Nevnucujte dieťaťu vlastné predstavy

Áno, keď treba pomôcť v domácnosti, nech pomáha, ale vo chvíľach, keď si každý robí, čo chce, umožnite to aj dieťaťu. A to aj vtedy, ak máte pocit, že by malo robiť niečo iné, nechajte ho ísť si vo vlastnom režime. „Boli sme pri mori a náš päťročný syn prvé tri dni nevliezol do vody. Bolo mi ľúto, že vzácny čas nevyužíva tak, ako by mohol, no nechcelo sa mi s ním naťahovať ani ho presviedčať. My sme sa kúpali, on si chodil po pláži, hľadal mušle, kamienky... Keď sa začal cítiť istejšie, vybral sa do vody sám a v ďalšie dni si ju naozaj užíval. Myslím, že sme urobili dobre. Mali sme pokoj my aj on,“ opisuje príhodu z vlaňajšej dovolenky Alena. To isté platí, ak sa napríklad vaše dieťa nechce hrať s novými kamarátmi, zapájať do animačných programov a podobne, skrátka ak si chce robiť po svojom.

Nenúťte ho vždy „niečo robiť“

Niekedy sa pozerá naozaj ťažko na dieťa vyvaľujúce sa po gauči či koberci, odborníci však vravia, že práve takéto chvíľky deti, najmä menšie, potrebujú. V čase „ničnerobenia“ mozog vypína, čo je podľa klinickej psychologičky Lýdie Adamcovej nesmierne dôležité. „Predstavte si, čo by sa stalo, ak by ste 70 rokov nevypli mobil alebo počítač. Nenechávajte to na váš mozog, aby vypol sám v tú najnevhodnejšiu dobu, vedome mu doprajte ticho, pokoj, prázdno,“ odporúča. Nuda, ticho a prázdno dávajú podľa nej ľuďom možnosť byť samými so sebou. Mozog takto podľa nej získa priestor na oddelenie podstatného od menej dôležitého, na poukladanie informácií do pamäťových skladov, na oddych a následné nové nápady.

Nepreháňajte to s výnimkami

Iste, sú prázdniny, netreba ráno skoro vstávať, učiť sa ani nič podobné. Netreba ale ani celkom opustiť svoj doterajší život a záujmy. Môžete dovoliť deťom občas ostať dlhšie hore či s kamarátmi vonku, pozerať s vami večer film, dopriať im viac zmrzliny či čokolády, dať prestávku v cvičení (ak sa systematicky venujú nejakému športu alebo umeniu). Výnimky k prázdninám akosi patria, nie však pričasto a priveľmi. Výnimka je preto výnimkou, že k nej dochádza raz za čas. Ak sa stane pravidlom, stratí na vzácnosti a dieťaťu bude na škodu.

Prajeme vám krásne prázdniny!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >