Sedem viet, ktoré by si mal pamätať každý rodič

Patricia Poprocká, 14. júna 2021 o 05:10

Rodičovstvo nie je vždy jednoduché, ale zasa ani nič nezvládnuteľné. Veľa závisí od psychickej pohody rodiča, jeho mentálneho nastavenia a uhle pohľadu na ten ktorý výchovný problém. Ak máte občas pocit, že vám už všetko prerastá cez hlavu a neviete, ako ďalej, možno vám pomôže niektorá z nasledujúcich myšlienok.

Zastaviť sa na chvíľku a popremýšľať nad sebou i nad deťmi je vždy osožné.

Foto: shutterstock.com

Pochádzajú z dielne Nancy van Peltovej, odborníčky na rodinné vzťahy, poradkyne a autorky viacerých kníh o výchove či partnerskom živote. Tu sú:

Sebaobviňovanie z vás neurobí dobrých rodičov. Navyše už samotný fakt, že sa vzdelávate, aby ste boli lepšími rodičmi, svedčí o tom, že máte o svoje deti záujem.

Dokonalosť v rodičovstve je nedosiahnuteľným cieľom. Zlepšenie je však cieľom reálnym. Každé malé zlepšenie je krokom vpred.

Keď budete inak reagovať na správanie svojho dieťaťa, jeho správanie sa zmení.

Zlý návyk nevznikol za noc, čiže ani nový spôsob správania si neosvojíte ihneď. Nenadávajte si, keď sa zase pristihnete pri starých návykoch.

V živote to obyčajne tak vyzerá, že naliehavé záležitosti sú neodkladné, kým dôležité veci si často nevšimneme. Napríklad zvonenie telefónu vás vyruší vo chvíli, keď svojmu dieťaťu čítate zaujímavý príbeh. Strávite pol hodiny telefonovaním a vaše dieťa zaspáva osamote.

Budúce šťastie vášho dieťaťa závisí od jeho vlastnej predstavy o sebe. To, čo cíti voči sebe, predurčuje jeho úspech alebo zlyhanie, životné normy i správanie.

Sebaúctu nemožno merať talentom alebo schopnosťami. Mnohí z tých, čo oplývajú mimoriadnym nadaním, majú o sebe mizernú mienku. Ľudia, ktorí si uvedomujú vlastnú hodnotu, nepotrebujú robiť dojem na druhých.
(Zdroj: Ako byť skvelým rodičom, Nancy van Peltová)

Našli ste v niektorej povzbudenie na záležitosť, akú práve riešite? Veríme, že áno.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >