„Už ma nebozkávaj...!“

Patricia Poprocká, 14. augusta 2021 o 05:55

„Ahoj, pekný deň!“, za tým objatie a bozk... Vyzerá aj u vás takto rozlúčka s deťmi, keď odchádzajú z domu alebo keď sa s nimi zvítavate? Dávať deťom najavo lásku a vytvoriť si takéto milé rituály je dôležité, čo však v prípade, ak ich vaše dieťa začne zrazu odmietať?

Rodičovská láska nadovšetko, pri jej prejavoch však rešpektujme želania detí.

Foto: shutterstock

Najčastejšie je za tým strach z výsmechu rovesníkov, snaha medzi nich zapadnúť, ktorá prichádza v puberte. Český spisovateľ Michal Viewegh to opísal v knihe Výchova dívek v Čechách, keď hlavný hrdina čakal svoju 12-ročnú dcéru pred školou a tá ho objala okolo krku: „Ešte sa za mňa nehanbí...“

Kým maličké dieťa si objatia a túlenie sa doslova vyžaduje, vo vyššom veku to už niektorým začína byť nepríjemné. Aj tu je však rozdiel – niektoré deti už naozaj takýto kontakt s rodičmi nepotrebujú, potreba bola naplnená v detstve, niektoré však áno, no hanbia sa to priznať, pretože „už sú veľkí, už sa to nehodí a kamaráti v partii by ich vysmiali“. Viete to rozoznať a na detské odmietnutie primerane zareagovať?

V prvom rade to neberte osobne. Nie je to o tom, že by vás dieťa už nemalo rado, jednoducho rastie, s tým nič nenarobíme. Áno, na objatiach s rodičmi nie je nikdy, v žiadnom veku nič zlé, slabošské ani detinské, naopak, ale... V puberte sa na to teenager pozerá inak. Spomeňte si na seba v takomto veku, ako ste to vnímali? A hoci sa vám už nechcelo s rodičmi každý deň objímať a bozkávať, menil sa váš vzťah k nim negatívnym smerom? Určite nie, len ste skrátka prešli „na iný level“.

Aj odborníci radia v takomto prípade deti rešpektovať. Pokojne, bez hnevu či zášte. Berte to ako hru vášho dieťaťa na „dospelého“ a správajte sa k nemu takto, aspoň pred rovesníkmi. Ocení to. Ešte viac potvrdíte svoju rolu múdreho a chápavého rodiča, ak dieťaťu napríklad priznáte, že aj vy ste v jeho veku mali podobné pocity a bolo vám trápne sa pred kamarátmi bozkávať či objímať s rodičmi.

Uistite sa však, že dieťa odmieta takýto kontakt s vami naozaj preto, že ho už nepotrebuje, nielen kvôli partii. Jednoducho sa ho v nejakej vhodnej chvíli opýtajte, kedy mu vaše bozky či objatia prekážajú – či len mimo domu, či aj doma a pripomeňte, že je dôležité nepodľahnúť vždy tlaku väčšiny, že ak človek niečo chce, môže si ísť za tým bez ohľadu na to, čo si myslia ostatní. A že rešpekt si získavame tým, ak sme sami sebou.


ANKETA:

Bozkávate sa s vašimi deťmi pri rozlúčke alebo zvítaní?

75,0%



10,8%



4,2%



10,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >