Leto s babičkou. Prečo je pre deti dôležité tráviť prázdniny u prarodičov

Patricia Poprocká, 9. júla 2021 o 04:47

Tak, ako to bolo kedysi na dedine medzi sliepkami a húskami, bez elektriny či toalety, tak je i dnes v moderných bytoch s tabletmi a wifi. Prázdniny u starej mamy majú celé desaťročia rovnaké čaro. Nech sa už okolnosti zmenili akokoľvek, veci, pre ktoré je dobré deti k prarodičom na prázdniny posielať, ostávajú tie isté.

Aj pomoc v záhrade je u babky niečo iné než doma.

Foto: shutterstock.com

Pre vývoj dieťaťa je najlepšie, ak vyrastá v širšom rodinnom prostredí, ak prichádza do kontaktu s prarodičmi či ďalšími členmi rodiny. Dnes to už nie je mnohým dopriate, keďže rodičia sa často presťahujú do väčších miest za prácou. O to dôležitejšie je, aby dieťa s prarodičmi udržiavalo kontakt a prázdniny sú na to ideálna príležitosť. Aj keď sa vám výchovné metódy s prarodičmi nie vo všetkom vždy zhodujú, pobyt u nich je pre dieťa prospešný.

Babičkovská láska a bezpodmienečné prijatie

Vraví sa, že ju nespoznáte, kým nemáte vnúčatá. Rodičia bezhranične ľúbia svoje deti, starí rodičia vnúčatá však vraj ešte viac, resp. inak. Kým mama povie „o chvíľu“, babička si čas nájde okamžite, práve preto, že už nemá toľko povinností ako za mladších čias a chvíle s vnúčatami sú pre ňu vzácne. Babičku ani len tak hocčo nevytočí – má dostatok trpezlivosti i zhovievavosti nad nedostatkami najmenších. Drvivá väčšina prarodičov miluje svoje vnúčatá také, aké sú, so všetkými kladmi a zápormi, a deti u nich zažívajú bezpodmienečné prijatie. Teda to, čo potrebujú najviac.

Naj spomienky

Ruku na srdce, koľko najmilších spomienok z detstva sa vám spájajú práve so starými rodičmi? Koľko babičkiných múdrostí vám dodnes znie v hlave? Doprajte to aj vašim deťom. Nemusíte vedieť o každom ich kroku, nechajte to nich, aké zážitky a tajomstvá si spoločne vytvoria. Babička má čas, zväčša nič iné na robote než si užiť chvíle s vaším dieťaťom, a to je skvelé. Hry, rozhovory, piesne, rozprávky – to všetko pretrváva z generácie na generáciu.

Obľúbené jedlá

Zase je to o tom, že starí rodičia by svojím vnúčatám aj modré z neba zniesli. Vyvárať, vypekať nie je pre babičku žiadna obeť rovnako ako zájsť s dieťaťom na obľúbenú pizzu. Aj keď ho možno trocha „rozmazná“, nebojte, „nepokazí“ ho na celý život. A nechať sa chvíľu hýčkať potrebuje občas každý.

Medzi svojimi

Zveriť dieťa na týždeň či dva babičke je vynikajúce riešenie, ak musíte chodiť do práce. Iste, sú aj rôzne tábory či škôlky, pobyt v širšej rodine však dieťaťu prospeje tiež. Bude mimo domu, ale medzi svojimi, kde sa môže uvoľniť a zrelaxovať aj psychicky. Nehovoriac o tom, že sa môže dozvedieť aj veľa vecí o svojich predkoch. Kým v detstve je toto poznanie najmä zaujímavým príbehom, neskôr tieto znalosti môžu človeku pomôcť lepšie pochopiť aj samého seba a svojho rodiča. Napríklad prečo na určité veci reaguje práve takýmto spôsobom, prečo má z niečoho obavy a naopak. Kto chce poznať prítomnosť, musí poznať minulosť, platí aj v rodine.

Nezhody

Tie tu vždy boli aj budú. Určite aj vaši rodičia mali výhrady k niektorým krokom vašich prarodičov, ktorých ste vy milovali. Nemuseli sa im páčiť všetky aktivity, ktoré vám dovoľovali, či jedlá, ktoré vám varili, ani výchovné metódy, ktoré uplatňovali. Napriek tomu vám to neublížilo, naopak. Nech sú už starí rodičia akíkoľvek, dieťa sa potrebuje stretnúť aj s rozmanitosťou. „Pre zdravú osobnosť dieťaťa je veľmi dôležité zažívať pestrosť ľudského správania a konania. V dospelosti bude potom oveľa lepšie ľuďom rozumieť a vyznať sa vo vzťahoch,“ povedala svojho času psychoterapeutka Kateřina Novotná, jedna zo zakladateliek vzdelávacieho inštitútu Akadémia rodičovstva.

Problémom nie je ani to, ak sa dieťaťu udeje napríklad krivda. Je dobré, ak necháte dieťa vyriešiť si ju po svojom, samozrejme, byť mu k dispozícii v prípade otázok. Dieťa sa s neprávosťou v živote skôr či neskôr stretne, namiesto prehnanej ochrany je lepšie ho nechať, nech sa s ňou skúša vysporiadať.

Rada na záver

Majte na pamäti: Nech je u babky akokoľvek dobre, vždy ste to vy, ku komu sa dieťa vráti, vy ste preňho najbližšou osobou v živote.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >