8 rád odborníčky, ako budovať vzťah súrodencov. Vyvarujte sa viet: „Kto sa prvý navečeria? Pozri, čo Ivko dokáže!“

Patricia Poprocká, 13. augusta 2021 o 04:40

Peter má 40 rokov a súkromnú ambulanciu v centre mesta. Jeho brat, tiež lekár, pracuje v nemocnici o tri ulice ďalej. Nevideli sa už ale asi 10 rokov. „Niet času, pošleme si správu k sviatkom a to je všetko,“ pokrčí plecami Peter. Príliš blízki si neboli ani v detstve a teraz sa na tom nechystá nič zmeniť.

Keby to tak vydržalo...

Foto: shutterstock

Hoci súrodenci sú si vo všeobecnosti v podstate najbližší príbuzní, jedna krv, niekedy sú si cudzejší než náhodní známi. Mať súrodenca neznamená automaticky mať i najlepšieho kamaráta, hoci by to tak mohlo byť. Na budovaní dobrých vzťahov a súrodeneckej spolupatričnosti treba pracovať. Ako? Čo je dobré robiť a čoho sa naopak vyvarovať, radí rodičovská koučka z Mamedeti.sk PaedDr. Katarína Winterová.

„Vzťahy medzi súrodencami nie sú len o súrodencoch, ale aj o nás rodičoch. Aj my vytvárame a ovplyvňujeme to, ako sa naše deti budú k sebe správať,“ zdôrazňuje základnú tézu. A i keď rodičia nedokážu ovplyvniť všetko, dosť veľa vecí áno.

Sú rodičovské postoje, ktoré dobrým súrodeneckým vzťahom neprospievajú a je lepšie sa ich vyvarovať, a naopak, také, ktoré deti zomknú. Katarína Winterová radí, čo nerobiť a čo áno:

Katarína Winterová sa venuje pomoci rodičom, sama je mamou štyroch detí.

Foto: Horsky & Zachar Photographers

Neporovnávajte ich

Naozaj si dajte záležať, aby ste neporovnávali súrodencov pred nimi samotnými, a dokonca ani vtedy, keď s vami nie sú. „Zahoďte všetky myšlienky o tom, čo kedy kto dokázal a tešte sa z toho, že máte zdravé deti, že máte šikovné deti a doprajte im svoje tempo dozrievania,“ odkazuje rodičovská koučka. Nemajte žiadne očakávania, že mladší súrodenec rýchlo a bezproblémovo dokáže to, čo starší v jeho veku. Každé dieťa má svoje tempo a potrebuje svoj čas, aby sa prejavilo a niečo dokázalo.

Vyhnite sa súpereniu

Ak vaše deti medzi sebou pravidelne súťažia, jednoducho to nepodporujte. Vynechajte vety typu „Kto sa prvý navečeria,“ „Kto si najrýchlejšie umyje zuby“ a podobne. „Ak používate aj takéto zdanlivo nevinné vety, prilievate tým olej do ohňa, kto je lepší. U prirodzene rivalských súrodencoch potrebujete dosiahnuť presný opak, čiže upokojiť atmosféru. Súperením sa akurát stupňuje napätie a vznikajú naozaj zbytočné hádky,“ vysvetľuje Katarína Winterová.

Nedávajte ich navzájom za príklad

„Len máločo dokáže deti tak zosmutniť, podceniť a vyvolať hnev voči súrodencovi ako dávanie jedného súrodenca za vzor tomu druhému,“ konštatuje. Dôvod je prostý: „Každé vaše dieťa vás chce urobiť šťastným, chce cítiť a vedieť, že je pre vás radosťou, a že je pre vás dokonalé také, aké je. A že aj keď niečo urobí inak, prípadne zle, tak sa vlastne nič nestalo a nemusí (nemá) súťažiť o vašu lásku so súrodencom,“ pripomína.

Netlačte ich do vzťahu

„Zrejme sa každý z nás snažil svojim deťom vysvetliť, aké je dôležité mať dobrý vzťah s bratom či sestrou. Ako veľa to v živote znamená, a keď budú dospelí, tak ešte to bude ešte dôležitejšie. Že by sa mali mať radi a vážiť si jeden druhého. Zmenilo to však niečo? Začali sa deti k sebe správať lepšie, krajšie?“ Ak ste v duchu práve povzdychli, že „asi ani nie“, Katarína Winterová vám vysvetlí dôvod: „Pre deti sú tieto slová príliš abstraktné a siahajúce do ďalekej budúcnosti. Žijú totiž prítomnosťou a najlepšie sa učia v rodine a na jasných príkladoch. A to je presne to, čo im ako rodič môžete ponúknuť…“

Na zlepšenie vzťahov medzi deťmi Katarína Winterová odporúča:

Majte spoločný čas

„Spoločne strávený čas, spoločné zážitky spôsobujú, že sa vzťahy (aj v detstve, aj v dospelosti) utužujú a budujú,“ vysvetľuje. A práve toto potrebuje každá rodina. Vedieť, že sú jeden tím, nech sa deje čokoľvek.

Hrajte sa kooperatívne hry

Teda žiadne hry typu „Kto prvý... príde do cieľa, uhádne...“ a podobne. „Súťaženie bráni harmonickému vzťahu, najmä ak vládne medzi súrodencami súperenie. Zvoľte hry, kde spoločne dosiahnete víťazstvo, kde spoločne ako jeden tím vyhráte. Opadne nielen rivalita, ale aj slzy z prehry,“ vraví odborníčka. Za príklad dáva Čarodejnícku školu, kde všetci hráči utekajú pred duchom do čarodejníckej školy, pritom hádajú skryté obrázky a môžu posunúť dopredu aj spoluhráča. Ďalšia hra je s napríklad s postavami z rozprávky Frozen, kde každý ide svojou cestou do kráľovstva, hádže kockou, plní úlohy, zbiera body. Do cieľa sa dá prísť, len ak hráči spolu vyzbierajú dostatok bodov na prekročenie rieky. Takže buď spolu vyhrajú alebo prehrajú, čo posilňuje tímového ducha.

Choďte príkladom

„Ak chcete, aby vaše deti mali pekný vzťah, buďte im príkladom. Zamyslite sa, aké vzťahy žijete. Ako vychádzate so svojimi súrodencami, so svojimi rodičmi, so svojím manželom, so svojím okolím? Ako sa vyjadrujete o druhých ľuďoch? Vaše deti toto všetko sledujú a nasávajú. Učia sa od vás oveľa viac ako si myslíte,“ zdôrazňuje Katarína Winterová. „Preto je lepšie, ak vidia vaše skutky lásky namiesto dobre mieneného poučovania čo by mali a nemali ako súrodenci robiť,“ uzatvára.

Z hádok nerobte tragédiu

Katarína Winterová pripomína, že hodnotu súrodeneckého vzťahu deti nepochopia zo dňa na deň. „Je to cesta, je to čas dozrievania, dôvery v rodine, podporovania sa navzájom.“ Ani časté hádky nemusia znamenať, že sa deti nemajú navzájom radi. „Znamená to, že sú to zdravé deti, ktoré potrebujú aj zaprovokovať toho druhého, potrebujú si nájsť svoje miesto a zistiť čo môžu a nie. No a kde inde sa to najlepšie učí, ak nie v bezpečnom a láskavom prostredí rodiny?“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >