Dažďové ihriská. Tu deťom nikto nezakazuje skákať do kaluží

Gabriela Bachárová, 9. júna 2021 o 04:15

„Neskáč do tej kaluže, budeš mokrý a špinavý!“ Túto, u nás tak rozšírenú vetu, vo Švédsku deti nepočujú. Z dažďa severania urobili prednosť, dokonca začali budovať špeciálne ihriská, v ktorých sa najlepšie hrá, keď vonku prší. Dobre vedia, že len máločo deti milujú viac ako skok do mláky. Len máločo pritom deti milujú viac ako pocit, keď skočia do vody.

Niet väčšej radosti.

Foto: Shutterstock.com

V severskom Švédsku je často nevľúdne počasie a veľa tam prší. Ak by mali deti vybehnúť na ihrisko len vtedy, keď na preliezačky či hojdačky svieti slnko, radovánok by si asi veľmi neužili. V tejto krajine však platí: nie je zlé počasie, len zle oblečené dieťa. Drobci sa na ihriskách naozaj hrajú, aj keď leje. Obujú si gumáky, oblečú kvalitné pršiplášte či kombinézy a utekajú von. Viete si to predstaviť na našich ihriskách? Realita je skôr taká, že stačí zopár kvapiek a všetci sa pakujú domov, čo je vlastne veľká škoda, pretože voda a deti k sebe celkom prirodzene patria.

Göteborg je so svojimi 570-tisícmi obyvateľmi po Štokholme druhým najväčším švédskym mestom, leží na západnom pobreží krajiny, má veľa škôl, zelene a najnovšie sa medzi zaujímavosti tohto historického sídla zaradili aj dažďové ihriská. Mesto sa totiž rozhodlo, že sa bude turistom prezentovať aj pomocou dažďových kvapiek a spustilo projekt pod názvom Daždivý Göteborg. Súčasťou projektu sú i básne na kanálových poklopoch či medvedie stopy, ktoré sa na jednom námestí objavujú len počas dažďa.

Dažďové ihrisko v parku Renströmsparken sa k mestu dokonale hodí, veď v ňom preprší až 120 dní v roku. Deti tu môžu beztrestne skákať do kaluží, architekti vybudovali na ihrisku hlbšie miesta, ktoré sa počas dažďa plnia vodou. Na pieskovisku si budujú malé priehrady či bazéniky. Veľmi zaujímavým architektonickým prvkom sú striešky v tvare lotosových listov, pod ktorými sa možno v prípade potreby schovať. Veď pozrite sa na fotografie. Ako inšpirácia vynikajúce, čo poviete?











Dažďové ihrisko má v pláne vybudovať i škola, ktorá sa nachádza v meste Torslanda blízko Göteborgu. Architekti navrhli zber dažďovej vody zo strechy až na dvor. Keď je vody dosť, deti sa v nej vybláznia, zaskáču si aj po kameňoch.





Takéto obrázky na Slovensku veľmi nevidno. Keď vonku prší, ihriská sú u nás na rozdiel od Švédska prázdne.



Stačia gumáky, kombinéza a švédske deti dážď neodradí.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >