„Plaché dieťa neprerábajte,” hovorí výchovná poradkyňa Martina Vagačová. V online prednáške vysvetlí, ako s hanblivosťou pracovať

gb, 27. mája 2021 o 04:15

Už sa neviete pozerať na to, ako vášmu múdremu a šikovnému dieťaťu strpčuje plachosť detstvo? Ako je kvôli bojazlivosti a citlivosti vyčleňované z kolektívu, bojí sa nadväzovať nové kontakty či naplno sa prejaviť v triede a medzi spolužiakmi?

Martina Vagačová.

Foto: archív

Vaše dieťa už nemusí sedieť v kúte! Náučná online prednáška skúsenej rodičovskej a výchovnej poradkyne Martiny Vagačovej v pondelok 31. mája priblíži, ako dieťaťu pomôcť rozvíjať zdravé spôsoby zmierovania sa so strachom, prekonávania úzkosti, či ako trénovať sociálne zručnosti a tiež ukáže, ako sa správať, aby sme mu išli dobrým príkladom a podporili v ňom odvahu, sebadôveru a priebojnosť. Prečítajte si rozhovor s odborníčkou a v závere článku nájdete bližšie informácie o podujatí. Náš rodičovský portál je mediálnym partnerom online seminára.

Je plachosť vrodená, naučená či oboje? 
Plachosť môže byť oboje. Prostredie, v ktorom sa dieťa vyvíja, je vplyvnejším faktorom pre rozvinutie či zvládanie plachosti ako genetika.

Prečo je vlastne potrebné s plachosťou pracovať? Je to nežiaduca vlastnosť?
Výskumy ukazujú, že plachosť nie je problém, ktorý treba odstraňovať. Nesmelosť a neistota sú osobnostné charakteristiky, ktoré sú skôr okolím vnímané ako nepríjemné a negatívne ovplyvňujúce každodenný život človeka.

Je možné skorou socializáciou dieťaťa plachosti predísť?
Práca s plachosťou v prvom rade stojí na prijatí nesmelosti či nepriebojnosti dieťaťa ako faktu, ktorý dostalo do svojej jedinečnej výbavy. Nesnažiť sa dieťa prerábať podľa našej predstavy, čo je pre neho najlepšie. Umelo ho meniť je nezmyselné a ubližujúce. Treba mu dôverovať a riadiť sa podľa jeho jedinečnosti. Jedine tak prevezme život do vlastných rúk a naučí sa ho zvládať.

Plaché dieťa. Nemeňte ho, ale dajte mu ochranu a pochopenie.

Foto: archív

Ako plaché dieťa podporiť v socializácii, bez toho aby malo pocit nátlaku či nedostatočnosti?
Podpora pri socializácii znamená riadiť sa tempom a temperamentom dieťaťa. Každý je prirodzene zvedavý a má zakódovanú potrebu rásť a rozvíjať sa.

Môže plaché dieťa prosperovať v kolektíve školy či škôlky?
Základom prosperity v akejkoľvek inštitúcii je bezpečné a chápajúce prostredie. Preto rodič plachého dieťaťa by mal predovšetkým dbať na naplnenie týchto dvoch podmienok. Ide zväčša o zaradenie do menšieho kolektívu s rešpektujúcim a láskavým prístupom pedagógov a vychovávateľov. O prostredie, ktoré neposudzuje, nenálepkuje a rozvíja empatickú komunikáciu.

Existuje korelácia medzi plachosťou v detstve a problémami s duševným zdravím v dospelosti?
To je otázka pre psychológov, nenatrafila som na štúdiu, ktorá by o tomto pojednávala. V súčasnosti však môžeme konštatovať, že je vyvrátený mýtus o tom, že šťastné detstvo je zárukou duševného zdravia na celý život. Zážitky z detstva môžu determinovať náš život, ale neurčujú náš osud. Kľúčové sú naše očakávania od prostredia a naša schopnosť prispôsobiť sa udalostiam, keď nie sú očakávania naplnené. Čiže ak naučíme dieťa zvládať zmeny a veci, ktoré nie sú podľa jeho predstáv, môže mať lepší základ pri reagovaní na stres či rôzne riziká duševného zdravia.

RNDr. Martina Vagačová
Je rodičovská a výchovná poradkyňa, venuje sa individuálnej psychológii, poradenstvu a vzdelávaniu vo výchove ako lektorka cez program Efektívneho rodičovstva. Je autorka praktickej a inšpiratívnej knihy o výchove: Ako prežiť rodičovstvo - láskavý sprievodca rešpektujúcim prístupom. Už viac ako 11 rokov pracuje predovšetkým s rodičmi, ale aj s ľuďmi, ktorým ležia na srdci vzťahy dospelých a detí. Vytvára priestor a príležitosti pre učenie, zdieľanie a praktický rozvoj postojov a zručností potrebných pre harmonický vzťah medzi rodičom a dieťaťom: „Všetko je o budovaní vzťahu a rešpektujúcej komunikácii. Rodičovstvo vnímam ako cestu. Tá so sebou prináša pocity veľkej radosti a naplnenia, ale aj frustrácie a vyčerpania. Som rada, že môžem ponúknuť pomocnú ruku." Pravidelne publikuje v tlači, prednáša na webinároch o rôznych výchovných a rodičovských problémoch, organizuje workshopy a pri individuálnom poradenstve nezabúda aj na osobnostný rozvoj klientov a budovanie kvalitných partnerských vzťahov, ako základu pre priaznivé rodinné prostredie. 


Podrobnosti o podujatí
31. 5. (pondelok)
Štart: 19:00 hod.
Vstupenky: bit.ly/PlacheDieta3105
Viac o udalosti: https://www.facebook.com/events/929947224516466





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >