Tento týždeň píše

  • Obrázok Eva Marková: „Jednorodičovstvo je tvrdá práca, ale prináša nádej.“

    Eva Marková: „Jednorodičovstvo je tvrdá práca, ale prináša nádej.“

    Silvia sa po rozvode stará o deti, pracuje, rieši svoje zdravotné problémy i nedostatok financií. Náročná situácia ju však posilnila. Jej príbeh popisuje v našej pravidelnej rubrike „Tento týždeň píše" Eva Marková z organizácie Jeden rodič, ktorá sa snaží presadzovať práva rodín, v ktorých deti vyrastajú len s jedným rodičom. „V jednorodičovstve je dôležité nechcieť od seba byť dokonalým, nemať ambíciu, že plnohodnotne nahradíte druhého rodiča. Je potrebné naučiť sa brať veci také, aké sú," cituje Eva Marková statočnú mamičku.

  • Obrázok Ako sa pri výchove zbaviť pocitov viny?

    Ako sa pri výchove zbaviť pocitov viny?

    Vychovávať deti nás nik neučil, preto často nevieme, ako v danej situácii zareagovať a následne si kladieme otázky, či sme sa zachovali správne. Neraz si svoje správanie voči deťom vyčítame. Ako z toho von? Riešenie existuje, a približuje ho Andrea Poloková zo združenia MAMILA v našej pravidelnej rubrike Tento týždeň píše.

  • Obrázok Piatiaci a šiestaci by sa nemali učiť z domu, ale chodiť riadne do školy

    Piatiaci a šiestaci by sa nemali učiť z domu, ale chodiť riadne do školy

    Učitelia to dnes nemajú ľahké. Učiť svojich žiakov na diaľku, bez priameho kontaktu nie je veru jednoduché, najmä ak niektorí pri tom vylihujú v posteli s mobilom či tabletom v ruke. Silvia Bodláková vyučuje už dlhé roky matematiku a v našej dnešnej rubrike píše o úskaliach dištančného vzdelávania i o tom, ako si s nimi poradiť.

  • Obrázok Taká pohoda, že sa to ani veriť nechce. Bola som pri tom, ako sa v Dánsku narodil Joste...

    Taká pohoda, že sa to ani veriť nechce. Bola som pri tom, ako sa v Dánsku narodil Joste...

    Nik mi neveril, že násilie pri pôrode existuje, vraví režisérka Maia Martiniak, ktorá vo svojom novom dokumente Neviditeľná otvára tému pôrodnej traumy. V dnešnom príspevku našej rubriky Tento týždeň píše ale opisuje radostnejší príbeh jedného pôrodu v Dánsku, svedčiaci o tom, že ak sa chce, dá sa zladiť bezpečnosť i rešpektovanie žien. Práve ten Maiu motivoval, aby dokončila film o temnej stránke pôrodníctva, ktorý bude mať o týždeň premiéru.

  • Obrázok Zuzana Krišková zo Ženských kruhov: Nástrih nie je ochrana hrádze

    Zuzana Krišková zo Ženských kruhov: Nástrih nie je ochrana hrádze

    „O nástrihu hrádze (epiziotómii) sa v minulosti predpokladalo, že je prevenciou ťažkých poranení konečníka. No opak je pravdou. Vedeckými štúdiami bol tento predpoklad vyvrátený a dokonca nástrih hrádze riziko poranenia konečníka zvyšuje. Naopak účinnou prevenciou pred poranením sú slobodná voľba polohy, prikladanie teplých obkladov na hrádzu a tlačenie podľa potrieb tela," uvádza vo svojom ďalšom článku v našej pravidelnej rubrike Tento týždeň píše Zuzana Krišková, predsedníčka združenia Ženské kruhy.

  • Obrázok „Pediatrička na mňa hľadela, akoby som spadla z Marsu.“ Dojčenie a matky adoptovaných bábätiek

    „Pediatrička na mňa hľadela, akoby som spadla z Marsu.“ Dojčenie a matky adoptovaných bábätiek

    Dojčenie nie je len o nasýtení bábätka, veľmi dobre si to uvedomujú matky, ktoré si adoptovali dieťa. Dojčiť môže aj žena, ktorá nerodila, aj žena, ktorá pri vlastnom dieťati nemala dostatok mlieka. O tom, ako dojčenie uľahčuje cestu zbližovania novej rodiny, v našej rubrike Tento týždeň píše predsedníčka OZ MAMILA MUDr. Lucia Kantorová.

  • Obrázok Petra Slezáková radí: Tipy a triky, ako neplytvať potravinami a správne ich skladovať

    Petra Slezáková radí: Tipy a triky, ako neplytvať potravinami a správne ich skladovať

    „Buď kreatívny pri varení, aby si využil všetky zbytky a odrezky. Zo zbytkov zeleniny urob rizoto alebo polievku, prípadne rôzne zbytky zapeč s cestovinami a syrom," radí našim čitateľom Petra Slezáková, propagátorka bezodpadového života a zakladateľka iniciatívy Zero Waste Slovakia. Toto je jej prvý príspevok v našej nedeľnej rubrike Tento týždeň píšem ja.

  • Obrázok Misha: Odísť od konzumu bolo moje najlepšie rozhodnutie v živote

    Misha: Odísť od konzumu bolo moje najlepšie rozhodnutie v živote

    Za čím sa náhlime? Čo je naozaj dôležité a prečo na to v našich životoch tak často zabúdame? O šialenej dobe, jej absurditách, ale aj o možnostiach, ako z toho von píše v našej pravidelnej rubrike speváčka a fotografka Misha. Jej osobný príbeh, ako dala zbohom šoubiznisu a potom i konzumu hlavného mesta, je sám o sebe inšpiráciou.

  • Obrázok Eva Marková z organizácie Jeden rodič radí, čo robiť, ak má rodina iba jeden príjem

    Eva Marková z organizácie Jeden rodič radí, čo robiť, ak má rodina iba jeden príjem

    Ako vyžiť, keď je v rodine len jeden príjem? Prečítajte si nový článok Evy Markovej z neziskovej organizácie Jeden rodič, ktorá sa snaží zlepšovať situáciu jednorodičovských domácností na Slovensku. Dnes píše o finančných starostiach a ako im čeliť.

  • Obrázok Pôrodník Jozef Záhumenský: Dobrú nemocnicu poznáte paradoxne aj podľa toho, že hlási viac problémov ako ostatné

    Pôrodník Jozef Záhumenský: Dobrú nemocnicu poznáte paradoxne aj podľa toho, že hlási viac problémov ako ostatné

    „Hoci by malo platiť, že čím viac má pracovisko hlásených nemocničných nákaz, tým je jeho kvalita starostlivosti menšia, opak je pravdou. Rozpoznanie a hlásenie nákaz je ukážkou kvality pracoviska," uvádza vo svojom druhom článku v našej pravidelnej rubrike Tento týždeň píše uznávaný pôrodník a gynekológ, prednosta II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava v Nemocnici Ružinov Jozef Záhumenský .

  • Obrázok Známky nie sú podstatné, chváľme deti za úsilie, nie za výsledok

    Známky nie sú podstatné, chváľme deti za úsilie, nie za výsledok

    Ako pristupujete k školským úspechom svojho potomka? Viete, kedy je dobré dieťa pochváliť a naopak, kedy slovami uznania toho viac pokazíte? O škole, zdravej motivácii detí a známkach v našej pravidelnej rubrike Tento týždeň píše rodičovská poradkyňa Katarína Winterová z portálu Mamedeti.sk.

  • Obrázok Ukradnuté dojčenie

    Ukradnuté dojčenie

    Systém ani celá naša spoločnosť nevytvárajú podmienky pre úspešné dojčenie, ženy však za nedojčenie často obviňujú seba. Hnevajú sa, ospravedlňujú, cítia pod nátlakom... Neoprávnene. Kde je problém a ako k nemu pristupovať, píše predsedníčka OZ MAMILA MUDr. Lucia Kantorová v našej pravidelnej rubrike Tento týždeň píše.

  • Obrázok Zuzana Krišková zo Ženských kruhov: Nie je to zadarmo, platíme zdravím

    Zuzana Krišková zo Ženských kruhov: Nie je to zadarmo, platíme zdravím

    „Súčasťou práva na zdravie je aj ochrana zdravia pred nekalými marketingovými praktikami. Vedú k nepotrebného nákupu a používaniu výrobkov, ktoré upierajú ženám aj deťom právo na dojčenie," upozorňuje Zuzana Krišková, predsedníčka združenia Ženské kruhy v našej každotýždňovej rubrike Tento týždeň píše.

  • Obrázok 9 rád, ako po rozvode začať znova podľa Evy Markovej zo združenia Jeden rodič

    9 rád, ako po rozvode začať znova podľa Evy Markovej zo združenia Jeden rodič

    „Pravdepodobne si budete po rozvode prechádzať tými najhoršími emóciami, beznádejou, smútkom, depresiou. Čo s tým? V prvom rade to berte ako fakt," vraví Eva Marková, ktorá vedie združenie Jeden rodič. Prinášame vám jej prvý príspevok v našej pravidelnej rubrike Tento týždeň píše. Venuje sa v ňom téme, ako čo najlepšie zvládnuť porozvodové obdobie a úspešne začať znovu.

  • Obrázok Rodič nemusí byť dokonalý, stačí keď je „dosť dobrý“

    Rodič nemusí byť dokonalý, stačí keď je „dosť dobrý“

    Prečo je dôležité byť niekedy s dieťaťom „len tak“, a ako sa na detskej psychike môžu podpísať priveľké rodičovské očakávania, tlak na výkon, perfekcionizmus a hodnotiaca atmosféra... Na príbehu 16-ročného Kristiána, ktorý sa strácal v zápase o dokonalosť seba a svojich rodičov, vysvetľuje klinická psychologička a psychoterapeutka Oľga Šupalová v rubrike Tento týždeň píše.

  • Obrázok Zákazmi to nepôjde, dajme ženám možnosť tešiť sa na pôrod!

    Zákazmi to nepôjde, dajme ženám možnosť tešiť sa na pôrod!

    Zámer koalície sprísniť podmienky interrupcií, o ktorých bude parlament hovoriť po prázdninách, je krokom späť. Ak chceme naozaj ženy presvedčiť, aby nepodstupovali interrupciu, treba riešiť niečo celkom iné. Čo? Vysvetľuje zakladateľka združenia slovenských dúl Ľuba Lapšanská v našej rubrike Tento týždeň píše.

  • Obrázok Adriana Kráľová: Pokrok odcudzil matky od svojich detí

    Adriana Kráľová: Pokrok odcudzil matky od svojich detí

    Ľudské mláďa potrebuje to, čo všetky ostatné – pocit bezpečia, vôňu matky a materského mlieka. Nosenie detí je tá najprirodzenejšia cesta prechodu z maminho bruška na tento svet. Nosenie lieči, nosenie zbližuje. O prirodzených potrebách a dôležitosti ich napĺňania píše v dnešnej rubrike Adriana Kráľová, predsedníčka OZ VŽDY SPOLU.

  • Obrázok Lucia Kantorová: Prečo deti v pôrodnici nemajú dostať umelé mlieko

    Lucia Kantorová: Prečo deti v pôrodnici nemajú dostať umelé mlieko

    Dokrmovanie novorodencov umelým mliekom je v našich pôrodniciach stále časté a pre personál najjednoduchšie riešenie, ako utíšiť plačúce bábätká. Sestry tak robia neraz bez vedomia a bez súhlasu matiek. Tieto praktiky sú však škodlivé, prečo a ako veľmi, vysvetľuje v dnešnej rubrike Tento týždeň píše predsedníčka OZ Mamila Lucia Kantorová.

  • Obrázok Ombudsmanka Mária Patakyová: Z chýb sa musíme poučiť, rodič v nemocnici nie je návšteva!

    Ombudsmanka Mária Patakyová: Z chýb sa musíme poučiť, rodič v nemocnici nie je návšteva!

    V čom zlyhalo ministerstvo zdravotníctva, prečo sa počas krízového stavu nemohli muži sprevádzať svoje partnerky pri pôrode a prečo zostali rodičia odlúčení od svojich predčasne narodených detí? Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová v našej rubike Tento týždeň píše analyzuje chyby, ktoré štát urobil počas pandémie a vystríha pred ich opakovaním.

  • Obrázok Tento týždeň píše Zuzana Krišková zo Ženských kruhov: Toaletný papier, mydlo a ľudská dôstojnosť

    Tento týždeň píše Zuzana Krišková zo Ženských kruhov: Toaletný papier, mydlo a ľudská dôstojnosť

    „Zachovávanie ľudskej dôstojnosti je napríklad aj to, ak máme v nemocnici k dispozícii toaletný papier a mydlo. Ale aj to, že nás oslovujú menom a nepoužijú oslovenie ako zlatinko, dušička či mamička," upozorňuje predsedníčka neziskovej organizácie Ženské kruhy Zuzana Krišková. Prečítajte si jej prvý príspevok v našej našej pravidelnej rubrike Tento týždeň píše.

Ďalšie naše weby