Lucia Kantorová: Prečo deti v pôrodnici nemajú dostať umelé mlieko

MUDr. Lucia Kantorová, predsedníčka OZ MAMILA, 26. júla 2020 o 04:42

Dokrmovanie novorodencov umelým mliekom je v našich pôrodniciach stále časté a pre personál najjednoduchšie riešenie, ako utíšiť plačúce bábätká. Sestry tak robia neraz bez vedomia a bez súhlasu matiek. Tieto praktiky sú však škodlivé, prečo a ako veľmi, vysvetľuje v dnešnej rubrike Tento týždeň píše predsedníčka OZ Mamila Lucia Kantorová.

Pomôcť s dojčením sa dá v pôrodniciach aj inak než podaním umelého mlieka, zdôrazňuje Lucia Kantorová.

Foto: archív Lucie Kantorovej

Väčšina žien ide do pôrodnice odhodlaná dojčiť. Napriek tomu viac ako 60 % bábätiek v našich pôrodniciach dostane už v prvých dňoch po narodení umelé mlieko. Toto sa udeje namiesto efektívnej pomoci s dojčením. Ženy sú zaskočené, pred pôrodom si často tento scenár ani len nepripúšťajú. Sú pozitívne naladené, že dojčenie pôjde. Plačúce bábätko alebo problémy s dojčením ich prekvapia a majú obavy, či bábätko nie je hladné alebo či mu niečo nie je.

Často sa dozvedia nesprávnu informáciu, že matky po pôrode ešte nemajú mlieko. A povedia im, že trvá asi 3 alebo 4 dni, kým sa začne tvoriť. V skutočnosti ale materské mlieko majú ženy v prsníkoch už v tehotenstve. Do pôrodnice teda už s mliekom pripraveným pre bábätko prichádzajú.

Začiatkom júna 2020 vyšla v medicínskom časopise Pediatrics štúdia, ktorá sa sústredila na vplyv podávania umelého mlieka v pôrodnici na dojčenie a na jeho celkové trvanie.

Autorky Feldmanová-Winterová a Kellamsová skúmali, čo pre dojčenie znamená, keď bábätko už v pôrodnici dostane umelé mlieko namiesto praktickej pomoci s dojčením. Ak bábätko v prvých dňoch dostane umelé mlieko, tak prsia ženy nedostanú signál, že po vyprázdnení majú začať tvoriť ďalšie materské mlieko. Znižuje to tvorbu mlieka na celé obdobie dojčenia.

Ak sa podaním umelého mlieka „naprávajú“ problémy s dojčením, tak v skutočnosti zostanú nevyriešené. Zostane neodhalená ich príčina. Podaním umelého mlieka sa zníži presvedčenie ženy o tom, že výlučné dojčenie je možné. Pri podobných situáciách budú mať tendenciu opäť siahnuť po umelom mlieku. Je to preto, že problémy s dojčením nevedia vyriešiť.

Spomínaná štúdia analyzovala dáta o viac ako 8000 deťoch. Zistila, že dojčené bábätká, ktoré dostali v pôrodnici umelé mlieko, mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že v prvom roku prestanú byť dojčené, ako dojčené bábätká, ktoré umelé mlieko v pôrodnici nedostali.

Výlučné dojčenie v pôrodnici je dôležité. Je potrebné zamerať sa na poskytovanie praktickej pomoci už v pôrodnici, aby ženy nemuseli zažívať strach, či bábätko nehladuje alebo aby pri dojčení prežívali bolesť. Výlučné dojčenie znamená, že bábätko nedostáva nič iné ako materské mlieko z prsníka.

Laktačné poradkyne MAMILY pomáhajú matkám telefonicky alebo konzultáciami online aj v čase, keď sú ešte v pôrodnici. Pri problémoch s dojčením je ideálne riešiť ich okamžite – buď už v pôrodnici alebo laktačnej poradkyni zavolať ihneď po príchode domov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tento týždeň píše - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >