Tehotenstvo a pôrod

  • Obrázok Neotočilo sa dieťa hlavičkou dole? Cisársky rez nie je vždy nutný, porodiť sa dá aj prirodzene

    Neotočilo sa dieťa hlavičkou dole? Cisársky rez nie je vždy nutný, porodiť sa dá aj prirodzene

    Asi u štyroch percent všetkých tehotných žien sa dieťatko neotočí na konci gravidity hlavičkou dolu, ale zostáva v polohe zadočkom, prípadne ešte aj nožičkami dolu. Tehotenstvo sa v takýchto prípadoch u nás zvyčajne ukončuje cisárskym rezom, pritom to vôbec nie je nutné.

  • Obrázok Pôrodnice podporujú dojčenie slabo, mnohé nespĺňajú ani minimálne kritériá

    Pôrodnice podporujú dojčenie slabo, mnohé nespĺňajú ani minimálne kritériá

    Situácia v slovenských pôrodniciach, čo sa týka kontaktu koža na kožu a podpory dojčenia je zrejme ešte horšia, než ukázal rebríček pôrodníc, zverejnený minulý týždeň Health Policy Institute. Mnohé pôrodnice, hoci v hodnotení dosiahli 90 percent, v skutočnosti podľa medzinárodných kritérií nespĺňajú ani minimálne podmienky pre podporu dojčenia. Upozorňuje na to občianske združenie Mamila, ktoré už roky zbiera vlastné dáta.

  • Obrázok Hodnotenie pôrodníc: Najlepšie sú v Bratislave, Liptovskom Mikuláši, Humennom a Martine, stále je čo zlepšovať

    Hodnotenie pôrodníc: Najlepšie sú v Bratislave, Liptovskom Mikuláši, Humennom a Martine, stále je čo zlepšovať

    Slovenské pôrodnice majú v porovnaní so zahraničím čo doháňať. A to najmä v umožnení kontaktu koža na kožu matky a novorodenca, rešpektovaní potrieb žien a pri podpore dojčenia. Potvrdili to výsledky ôsmeho ročníka projektu Sprievodca pôrodnicami za uplynulý rok.

  • Obrázok Niekedy je mlčať lepšie. 10 viet, ktoré tehotné ženy určite nepotrebujú počuť

    Niekedy je mlčať lepšie. 10 viet, ktoré tehotné ženy určite nepotrebujú počuť

    Hoci ide o stav príjemného očakávania, z ktorého sa tešia všetci zainteresovaní, pre ženu býva tých deväť mesiacov veru ťažkou skúškou – telesnou aj duševnou. Pre vývoj bábätka je najlepšie, ak ich trávi v pokoji a radosti. Ak jej v tom chcete pomôcť, buďte opatrní v tom, čo jej kedy poviete.

  • Obrázok Narodilo sa druhé dieťa z transplantovanej maternice mŕtvej darkyne

    Narodilo sa druhé dieťa z transplantovanej maternice mŕtvej darkyne

    V Spojených štátoch amerických sa po prvý raz narodilo dieťa, ktoré vynosila matka s transplantovanou maternicou od mŕtvej darkyne. Dievčatko sa narodilo v júni v Clevelande v štáte Ohio. Lekári z Cleveland Clinic, kde matka podstúpila aj transplantáciu orgánu, bábätko priviedli na svet prostredníctvom cisárskeho rezu.

  • Obrázok Páru sa po umelom oplodnení narodili dvojičky. Lenže neboli ich vlastné...

    Páru sa po umelom oplodnení narodili dvojičky. Lenže neboli ich vlastné...

    Manželský pár z amerického štátu New York podal federálnu žalobu na kliniku v Los Angeles, ktorá sa špecializuje na asistovanú reprodukciu, tvrdiac, že sa im po umelom oplodnení narodili deti, ktoré neboli ich biologickými potomkami.

  • Obrázok Budúca švagriná Petry Vlhovej a členka jej tímu Simona Jágerská čaká dievčatko: Bude aj svadba, ale neskôr

    Budúca švagriná Petry Vlhovej a členka jej tímu Simona Jágerská čaká dievčatko: Bude aj svadba, ale neskôr

    Petre Vlhovej budú v tejto sezóne chýbať dvaja členovia tímu – brat Boris, ktorý ju sprevádzal prakticky na každom kroku a jeho priateľka Simona Jágerská, ktorá má na starosti vzťahy s verejnosťou či sponzormi. Pribudne totiž nový člen rodiny, ktorého Simona s Borisom čakajú v novembri. O tom, ako prežíva tehotenstvo, ale aj ako si predstavuje nasledujúcu lyžiarsku sezónu, rozpráva Simona v rozhovore.

  • Obrázok VIDEO Pozor, rodí sa vám dieťa! Najvtipnejšie reakcie oteckov na pôrodnej sále

    VIDEO Pozor, rodí sa vám dieťa! Najvtipnejšie reakcie oteckov na pôrodnej sále

    Hoci by sa pri pôrode mala pozornosť upriamovať na ženu, často ju na seba strhnú čerství oteckovia.

  • Obrázok Takmer ako z rozprávky. Pozrite sa, ako môže aj u nás vyzerať dobrý pôrod

    Takmer ako z rozprávky. Pozrite sa, ako môže aj u nás vyzerať dobrý pôrod

    Dobre porodiť sa dá aj na Slovensku. Žiaľ, nie každej žene v každej pôrodnici, ale možné to je. Kým film Zuzany Límovej Medzi nami nemilosrdne odhalil škodlivú rutinu troch bratislavských kliník, video rodičovskej poradkyne Adriany Kráľovej z jej vlastného pôrodu ukazuje, ako by mal dobrý pôrod vyzerať. V porovnaní so scénami z filmu Medzi nami pôsobí chvíľami priam neuveriteľne, je však potešujúce, že aspoň niekomu bolo dopriate prísť na svet v súlade s prirodzenými potrebami.

  • Obrázok Ste po pôrode? Pozor na najčastejšie zdravotné komplikácie

    Ste po pôrode? Pozor na najčastejšie zdravotné komplikácie

    Obdobie šestonedelia je zo zdravotného hľadiska pomerne rizikové. Viete, na čo si treba dávať pozor?

  • Obrázok Kde umožnia bonding, kde poradia s dojčením? Nájdite si pôrodnicu podľa vlastných kritérií, tu je porovnanie!

    Kde umožnia bonding, kde poradia s dojčením? Nájdite si pôrodnicu podľa vlastných kritérií, tu je porovnanie!

    V ktorej pôrodnici prikladajú bábätká po narodení matke na kožu? Kde považujú za normálne spoločné spanie s dieťaťom a kde dokážu dobre poradiť s dojčením? Pozrite si interaktívny prehľad slovenských pôrodníc, v ktorom si môžete zvoliť aj jednotlivé zariadenia na porovnanie.

  • Obrázok Eva sa už nepreberie, lekári sa snažia udržať pri živote jej nenarodené dieťa

    Eva sa už nepreberie, lekári sa snažia udržať pri živote jej nenarodené dieťa

    Keď sa toho osudného dňa vrátil český policajt Vojtěch Votava nad ránom domov zo služby, počul plakať svojho synčeka. Nevenoval však tomu veľkú pozornosť, veď je pri ňom jeho dvadsaťsedemročná žena Eva. Po krátkej chvíli však pochopil, že plač je akýsi iný. Utekal hore za rodinou. Tehotnú manželku našiel na zemi v bezvedomí.

  • Obrázok Cítila som sa ako kus mäsa... Doktorovi som vynadala, že je sviňa...  Čo ženám utkvelo v pamäti z pôrodu

    Cítila som sa ako kus mäsa... Doktorovi som vynadala, že je sviňa... Čo ženám utkvelo v pamäti z pôrodu

    Každá žena si pamätá, ako rodila. Pôrod ovplyvní celý život, či už v dobrom alebo v zlom. Spomienky sú rôzne – iracionálne drobnosti ako tikanie hodín, hlúpe poznámky cudzích, niekedy úsmevné príhody, ale niekedy aj traumy na celý život. Opýtali sme sa ôsmich žien, čo sa im ako prvé vybaví, keď sa povie pôrod.

  • Obrázok Alergický na mamičku? 10 najhlúpejších viet, ktoré si ženy pamätajú z pôrodnice

    Alergický na mamičku? 10 najhlúpejších viet, ktoré si ženy pamätajú z pôrodnice

    Prvé dni po narodení bábätka sú veľmi dôležité. Aj nesmierne náročné, dieťa aj matka sa potrebujú zžiť, privyknúť na obrovskú zmenu v ich životoch. Personál na oddeleniach šestonedelia by im pri tom mal pomáhať, často je to však naopak. Hoci možno aj v dobrej viere, zdravotníci niekedy povedia veci, ktoré sú pre matku veľmi zraňujúce a v novej role ju viac zneistia než podporia.

  • Obrázok SERIÁL Medzi nami: Dieťa s matkou sa po pôrode potrebujú do seba zamilovať, vraví psychiater Jozef Hašto

    SERIÁL Medzi nami: Dieťa s matkou sa po pôrode potrebujú do seba zamilovať, vraví psychiater Jozef Hašto

    Ako by sa rodili naše deti, keby v pôrodniciach fungovala dobrá prax? V spolupráci s dokumentaristkou Zuzanou Límovou, režisérkou filmu Medzi nami, vám prinášame sedemdielny seriál, ktorý vlani pripravila s poprednými slovenskými odborníčkami a odborníkmi. Uverejnila ho na svojom blogu a v rámci Svetového týždňa rešpektu k pôrodu si ho teraz môžete pozrieť na ahojmama.sk aj s jednotlivými ukážkami z filmu. Ako prvé okamihy po pôrode vplývajú na celý nasledujúci život vysvetľuje psychiater a psychoterapeut Jozef Hašto.

  • Obrázok SERIÁL Medzi nami: Šitie po pôrode nemá bolieť, upozorňuje ombudsmanka Mária Patakyová

    SERIÁL Medzi nami: Šitie po pôrode nemá bolieť, upozorňuje ombudsmanka Mária Patakyová

    Ako by sa rodili naše deti, keby v pôrodniciach fungovala dobrá prax? V spolupráci s dokumentaristkou Zuzanou Límovou, režisérkou filmu Medzi nami, vám prinášame sedemdielny seriál, ktorý vlani pripravila s poprednými slovenskými odborníčkami a odborníkmi. Uverejnila ho na svojom blogu a v rámci Svetového týždňa rešpektu k pôrodu si ho teraz môžete pozrieť na ahojmama.sk aj s jednotlivými ukážkami z filmu. O tom, že každá žena má právo na správne medicínske postupy bez násilia, dnes píše verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

  • Obrázok SERIÁL Medzi nami: Sme zodpovední za to, ako ženy na pôrod spomínajú, vraví pôrodník Viliam Lokša

    SERIÁL Medzi nami: Sme zodpovední za to, ako ženy na pôrod spomínajú, vraví pôrodník Viliam Lokša

    Ako by sa rodili naše deti, keby v pôrodniciach fungovala dobrá prax? V spolupráci s dokumentaristkou Zuzanou Límovou, režisérkou filmu Medzi nami, vám prinášame sedemdielny seriál, ktorý vlani pripravila s poprednými slovenskými odborníčkami a odborníkmi. Uverejnila ho na svojom blogu a v rámci Svetového týždňa rešpektu k pôrodu si ho teraz môžete pozrieť na ahojmama.sk aj s jednotlivými ukážkami z filmu. O nevyhnutnej trpezlivosti a empatii dnes píše Viliam Lokša, slovenský pôrodník, ktorý takmer 30 rokov pôsobí v Rakúsku.

  • Obrázok SERIÁL Medzi nami: Rodí žena, nie zdravotnícky personál, upozorňuje aktivistka Zuzana Krišková

    SERIÁL Medzi nami: Rodí žena, nie zdravotnícky personál, upozorňuje aktivistka Zuzana Krišková

    Ako by sa rodili naše deti, keby v pôrodniciach fungovala dobrá prax? V spolupráci s dokumentaristkou Zuzanou Límovou, režisérkou filmu Medzi nami, vám prinášame sedemdielny seriál, ktorý vlani pripravila s poprednými slovenskými odborníčkami a odborníkmi. Uverejnila ho na svojom blogu a v rámci Svetového týždňa rešpektu k pôrodu si ho teraz môžete pozrieť na ahojmama.sk aj s jednotlivými ukážkami z filmu. O tom, aký je dôležitý postoj personálu, dnes píše Zuzana Krišková z občianskeho združenia Ženské kruhy.

  • Obrázok Tehotenstvo pri roztrúsenej skleróze? Prečo nie, môže dokonca pomôcť

    Tehotenstvo pri roztrúsenej skleróze? Prečo nie, môže dokonca pomôcť

    Môžu ženy s roztrúsenou sklerózou otehotnieť? Aj keď vzhľadom na nedostatok informácií o tejto chorobe mnoho ľudí pochybuje, lekári tehotenstvo odporúčajú. Gravidita môže dokonca zdravotný stav žien dočasne zlepšiť a neskôr aj spomaliť dlhodobý priebeh choroby.

  • Obrázok SERIÁL Medzi nami: O zákrokoch na našom tele rozhodujeme len my samy, upozorňuje právnička Janka Debrecéniová

    SERIÁL Medzi nami: O zákrokoch na našom tele rozhodujeme len my samy, upozorňuje právnička Janka Debrecéniová

    Ako by sa rodili naše deti, keby v pôrodniciach fungovala dobrá prax? V spolupráci s dokumentaristkou Zuzanou Límovou, režisérkou filmu Medzi nami, vám prinášame sedemdielny seriál, ktorý vlani pripravila s poprednými slovenskými odborníčkami a odborníkmi. Uverejnila ho na svojom blogu a v rámci Svetového týždňa rešpektu k pôrodu si ho teraz môžete pozrieť na ahojmama.sk aj s jednotlivými ukážkami z filmu. O tom, čo je naozajstný informovaný súhlas, dnes píše právnička Janka Debrecéniová zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť.

Ďalšie naše weby