Chcete odísť z pôrodnice skôr? Ako na to

Gabriela Bachárová, 2. decembra 2019 o 03:53

Mamičiek, ktoré chcú opustiť nemocnicu skôr ako na štvrtý deň po pôrode, ako je na Slovensku zvykom, pribúda. Ako treba postupovať, aby si v zdravotníckom zariadení žena dokázala presadiť bezproblémový odchod?

Z pôrodnice môžete aj skôr ako po štyroch dňoch.

Foto: Shutterstock.com

Zdravotnícky personál skorší odchod väčšinou nevidí rád, na druhej strane ho však žiadny zákon matke a dieťaťu nezakazuje, ak sú obaja v poriadku.

Na praktické otázky súvisiace s takzvaným ambulantným pôrodom sme sa opýtali Michaely Řezníčkovej, ktorá založila facebookovú skupinu Ambulantný pôrod na Slovensku. V nej si mamičky vymieňajú svoje skúsenosti so skorším opustením nemocnice.

Ako má žena postupovať, ak si chce ambulantný pôrod na Slovensku presadiť? Musí o tom niekoho vopred informovať, či stačí až po pôrode?
Zákon o zdravotnej starostlivosti, paragraf 9, bod 6c umožňuje opustiť nemocnicu na vlastnú žiadosť, prípadne na žiadosť zákonného zástupcu. O úmysle odísť stačí informovať až v momente, kedy žena naozaj chce odísť. Nemocnica v prípade potreby vystaví reverz pre ženu i dieťa a žena podpíše.

Akou formou má žena oznámiť v pôrodnici, že chce odísť? Písomne či stačí ústne?
Stačí to povedať personálu.

Michaela Řezníčková.

Foto: archív Michaely Řezníčkovej
Čo robiť, ak nemocnica nechce vydať prepúšťaciu správu? Môže žena odísť i len tak?
Žena môže odísť kedykoľvek, nie je vo väzení. Reverz v podstate chráni nemocnicu, žena v ňom podpisuje, že bola informovaná o všetkých rizikách a berie ich na vedomie. Pre seba ho však nepotrebuje. Je ale dôkazom, že nemocnicu neopustila bez vedomia personálu, čo je súčasťou žiadosti o takzvané pôrodné. Prepúšťaciu správu si môže vyzdvihnúť inokedy, prípadne nechať zaslať poštou.

Často sa hovorí, že žena, ktorá odíde z pôrodnice, nemá nárok na príspevok pri narodení dieťaťa. Aká je pravda?
U nás majú ženy nárok na takzvané pôrodné a jedna z podmienok na jeho získanie je, neopustiť pôrodnicu bez vedomia lekára či nemocnice. Žena sa potrebuje po ambulantnom pôrode preukázať, že odišla oficiálne a na to jej najlepšie poslúži práve reverz.

Môže žena s potomkom odísť okamžite po pôrode?
Áno, samozrejme aj s dieťaťom.

Kedy jej v tom zdravotníci môžu brániť?
Ak je dieťa v priamom ohrození života, nie v hypotetickom.

Čo najčastejšie hovoria zdravotníci v snahe žene zabrániť, aby odišla?
Najčastejšie hovoria, že žena síce môže odísť, ale dieťa tam musí zostať, pretože zaň zodpovedá nemocnica. Potom, že žena nebude mať nárok na pôrodné, ďalej že ju nahlásia na úrade práce alebo na ňu zavolajú políciu. Keďže žena postupuje podľa zákona a nemocnicu opúšťa na základe svojho práva, ktoré jej legislatíva umožňuje, má samozrejme aj nárok na príspevok pri narodení dieťa, ak splní aj všetky ostatné podmienky.

Ako sa dajú riešiť nutné vyšetrenia novorodenca?
Najčastejšie sa na vyšetrenia vrátia do nemocnice, prípadne vyšetrenia urobí pediater alebo dá rodičom žiadanky a tí s bábätkom navštívia špecialistu.

Na základe vašich skúseností kde na Slovensku ambulantný pôrod umožňujú?
Dobré skúsenosti máme s nemocnicou v bratislavskom Ružinove. Z väčšiny nemocníc však vôbec nemám správy o tom, že by tam ženy ambulantný pôrod vôbec požadovali.

Ako ste sa dostali k problematike ambulantných pôrodov?
Pred svojím prvým pôrodom. Nechcela som zostávať v nemocnici 72 hodín, ako sa odporúča. Tak som hľadala informácie. Nakoniec sme s prvou dcérou išli domov po cca 48 hodinách. S druhou kvôli komplikácii po pôrode sme zostali tri noci, narodila sa o deviatej večer. Ale tiež sme odchádzali na svoju žiadosť o deň skôr, než by nás prepustili oficiálne.

Michaela Řezníčková má dve deti, momentálne je na materskej dovolenke. Pôsobí ako laktačná poradkyňa. Pracovala v IT firme v oblasti cestovného ruchu. Žije v Českej republike.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >
Ďalšie naše weby