„Musela som si to vykričať.“ Príbehy mamičiek, ktoré odišli s bábätkom z pôrodnice skôr

Gabriela Bachárová, 15. novembra 2019 o 05:35

Žiadny zákon neukladá, ako dlho majú zostať ženy po pôrode v nemocnici. Štandardom sú štyri dni, v prípade cisárskeho o deň viac. Pribúda však mamičiek, ktoré chcú domov odísť skôr. Oslovili sme tri z nich, aby sa podelili so svojimi skúsenosťami.

S bábätkom nemusíte zostávať v pôrodnici odporúčané štyri dni.

Foto: Pravda

Slovenské nemocnice stále nie sú zvyknuté na to, aby z nich ženy odchádzali skôr, hoci nie je žiadna povinnosť v zdravotníckom zariadení po pôrode zotrvávať viac dní. Situácia sa však predsa len trochu zlepšuje a už aj u nás sú nemocnice, ktoré netrvajú na odporúčaných štyroch dňoch a ženám, ktoré si z rôznych dôvodov želajú odísť skôr, to bez problémov umožňujú. Tým dôvodom môžu byť napríklad staršie deti doma, potreba byť čo najskôr s rodinou alebo nepríjemné skúsenosti z predchádzajúceho pobytu v pôrodnici.

„Prekvapilo ma, že mi nerobili problémy“

Obaja moji synovia sa narodili v trenčianskej pôrodnici, s druhým som odišla z nemocnice 29 hodín po pôrode na reverz. Už od začiatku druhého tehotenstva som premýšľala, ako to všetko bude. Ako chcem mať prirodzený pôrod, pretože pri prvom mi to umožnené nebolo. Napadla ma aj myšlienka na domáci pôrod, avšak muž absolútne nesúhlasil a takisto aj ja som mala obavy, čo ak sa niečo pokazí. Ambulantný pôrod bol taký kompromis. Domov som chcela ísť aj kvôli staršiemu synovi.

Mužovi sa veľmi nepozdávalo, že chcem odísť skôr. Že si tam mám len pekne oddýchnuť. Že on sa o staršieho postará, o čom som samozrejme nepochybovala. Ale chcela som byť s nimi čím skôr doma. Väčšina ľudí nevedela, že sa chystám odísť domov na reverz, isto by mali námietky. Bolo to však moje rozhodnutie, že ak bude všetko v poriadku, pýtam sa domov. Nie ich.

Pôrodnica v Trenčíne bola najbližšia a počula som dobré hodnotenia z nedávnej doby, že sú viac naklonení prirodzeným pôrodom ako počas môjho prvého pôrodu. A takisto som čítala príbehy žien, ktoré opustili nemocnicu skôr, ako je bežné.

Mala som napísané pôrodné priania, v ktorých však nebolo nič o skoršom odchode. Poradili mi, aby som to povedala, až keď sa budeme pýtať domov, najlepšie po ubezpečení, že je všetko v poriadku. Porodila som po deviatej hodine ráno a na druhý deň po vizite, kde ma ubezpečili, že malý je úplne v poriadku, som sa pýtala na poobedný odchod domov.

Bola som prekvapená, že ma vôbec neodhovárali, doktorka na vizite akurát povedala, že budem musieť podpísať reverz, o čom som vedela. Lekárka, ktorá mala službu, ma oboznámila s rizikami, hlavne so žltačkou. Vraj keď som žiadala nechať dotepať pupočník, je väčšie riziko žltačky a v pondelok – odchádzali sme v sobotu – sa s veľkou pravdepodobnosťou vrátime a malý bude musieť ísť kvôli pod lampu. Ožltol v nedeľu a naša pediatrička v pondelok vravela, že to nie je nič hrozného. Návrat do nemocnice sa teda nekonal.

Jedno z vyšetrení, sono obličiek, nám spravili ešte v pôrodnici skôr, ako bolo plánované. Zostával metabolický screening, ktorý urobila naša pediatrička v pondelok, v pôrodnici nám k nemu dali aj kartičku. A na screening sluchu nás objednala o mesiac, takisto do trenčianskej nemocnice. Sono kĺbov bolo mimo nemocnice, ale tam ho ani po narodení nerobia.

Môj druhý pôrod aj odchod z nemocnice hodnotím veľmi pozitívne. Bola som milo prekvapená, čo sa týka pôrodu, dodržania mojich pôrodných prianí aj bezproblémového skoršieho odchodu z pôrodnice. Mala som obavy z toho, že budú robiť problémy, ale všetko šlo, našťastie, hladko.
Monika Dobrodenková (28), Slavnica, mamička trojročného a trojmesačného synčeka, momentálne na rodičovskej dovolenke, predtým pracovala ako office manager

Rodina Moniky Dobrodenkovej.

Foto: archív Moniky Dobrodenkovej


„Aj manžel bol z ambulantného pôrodu nadšený“

Ambulantný bol môj druhý pôrod. Prvý sa uskutočnil v trnavskej pôrodnici a bol dosť mimo mojich predstáv, dokonca aj mimo pôrodný plán. Zdravotný personál úplný otras až na jedného úžasného pána doktora. Druhý pôrod som chcela inak. Syn mal presne dva roky a tiež som nechcela, aby bol tri štyri dni bezo mna, keďže nikdy predtým tak nebol.

Pôvodne som zvažovala pôrodnicu v Trenčíne a ambulantný pôrod tam, avšak službukonajúca lekárka v poradni mi v 39. týždni tehotenstva chcela posúvať termín pôrodu na skorší, doteraz nechápem, na základe čoho, a rozprávala o vyvolaní pôrodu, ak do týždňa neporodím. Tým stratila aj táto pôrodnica u mňa dôveru. Na poslednú chvíľu som si naštudovala pôrodnice a skúsenosti v Česku, pretože bývame len tridsať kilometrov od hraníc.

Na základe recenzií zvíťazilo Uherské Hradište, kde som nakoniec aj úplne prirodzene, bez zásahov porodila. Rodila som minulý rok v auguste, prišla som do pôrodnice o devätnástej, o 21:15 bola malá na svete a na ďalší deň o desiatej sme už boli na ceste domov. Boli by nás pustili aj hneď dve hodiny po pôrode, problém bol len s tým, že pretože som mala slovenskú zdravotnú poistovňu, bolo potrebné zaplatiť priamo v pokladni, ktorá už však v tom čase bola zatvorená.

Ráno hneď po vizite nám nachystali prepúšťacie správy, dcérke dokonca spravili narýchlo vyšetrenie obličiek a sluchu a išli sme domov. Dokonca boli natoľko ústretoví, že nechali manžela prespať pri mne s dcerkou na štandardnej prázdnej izbe.

Bolo to vysoko nad očakávania. Špičkový a milý personál, jemný prístup bez zbytočných zásahov, mala som pokoj, pôrodná asistentka mi dokonca pomáhala od bolesti masážou, polohu som mohla mať takú, akú som chcela ja, prítmie na izbe, tichá pokojná hudba, sviečky... Ako keby som ani v pôrodnici nebola. Naozaj boli veľmi ústretoví. A na ambulantné pôrody tam boli očividne veľmi zvyknutí, pretože neboli touto požiadavkou vôbec zaskočení. Poučili nás, poradili nám, dali potrebné papiere a dokonca nás uprednostnili pred mamičkami, ktoré tam boli normálne tri a viac dní.

A ešte taký dodatok... Môj manžel bol pri prvom pôrode a aj napriek tomu sa dosť hneval a frflal, že špekulujem a chcem ísť rodiť za hranice. No napriek tomu bol aj pri druhom pôrode. A keď sme už boli na ceste domov z Uherského Hradišťa, povedal mi, že ak budeme mať aj tretie bábätko, tak už mi na Slovensku ani rodiť nedovolí, ak sa dovtedy u nás systém nezmení. Bol nadšený a vravel, že to bolo milión a jeden.
Petra Elí Gembešová (26), mama dvoch detí, Senica, profesionálna vojačka

„Skorší odchod domov ma stál veľa nervov“

V stredu večer som porodila a domov som išla v piatok okolo desiatej. Vyšetrenia som s malým absolvovala u jeho pediatra. Moja skúsenosť s ambulantným pôrodom však nebola nič príjemného.

Musela som si vypočuť vyhrážky od personálu a odchod si následne vykričať, povyhrážať sa políciou, prípadne odchodom bez podpísania reverzu, ak mi ho odmietnu dať. Dokonca mi chceli odniesť malého, ale to som tam už mala priateľa, ktorý zakročil. Nakoniec nás teda pustili, ale stálo ma to veľa nervov.

Pre ambulantný pôrod som sa rozhodla na základe príbehov vo facebookovej skupine Ambulantný pôrod na Slovensku. Chcela som ho hlavne preto, že doma som už mala dve deti vo veku päť a tri roky. V rodine to vedel len priateľ, pretože ostatní by mi to vyhovárali. Všeobecne si ľudia myslia, že po štyroch dňoch, ktoré strávite s bábom v nemocnici, sa pretne pomyselná čiara a už sa mu nemôže nič stať…

V nemocnici to vopred nevedeli. Vedela som, že by si navymýšľali diagnózy, ako ma tam udržať. Dozvedeli sa to až po tom, ako mi povedali, že je všetko ok. Problémy mi však robili, malého mi chceli vziať a odložiť na novorodenecké. Že ak chcem, mám ísť bez neho a ak s ním odídem, zavolajú sociálku a políciu.

Nakoniec ma pustili na reverz. Papiere som musela ísť podpísať s ostatnými mamičkami, ktoré už púšťali. Urobili tam zo mňa exemplárny prípad nezodpovednosti.

Ambulantný pôrod splnil moje očakávania, pretože malý po príchode domov prespal a doteraz prespí celú noc. V pôrodnici to bolo strašné a hlavne som mohla byť aj so staršími deťmi.

Na budúci rok nás čaká svadba a plánujeme posledné štvrté dieťa. Zhodli sme sa, že pôrod bude buď v pôrodnici Koch v Bratislave alebo v Rakúsku. Pretože posledný pôrod veľmi zbabrali a nechcem, aby sa to opakovalo.
Lenka Peťovská (30), Dubnica nad Váhom, tri deti, momentálne na materskej dovolenke, vyštudovala marketing

Rodina Lenky Peťovskej. Syn Tomáš (4), syn Teodor (1), dcéra Eliška (6) a priateľ Tomáš.

Foto: archív Lenky Peťovskej


Zostať v nemocnici štyri dni? Nemusíte
V minulosti ženy zostávali v nemocnici po pôrode týždeň, v súčasnosti odporúča vestník ministerstva zdravotníctva štyri dni a v prípade cisárskeho rezu päť dní. Nie je to však žiadny zákon a ak sú matka i dieťa v poriadku, neexistuje dôvod, prečo im brániť v skoršom opustení zdravotníckeho zariadenia. Dokonca ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti zvažuje, že skráti odporúčanú dobu pobytu v nemocnici o jeden deň.

„Matka môže po pôrode z nemocnice odísť na vlastnú žiadosť, aj keď odporúčania lekárov budú opačné. V takomto prípade zodpovednosť za svoj zdravotný stav a zdravotný stav svojho dieťaťa preberá matka. V kontexte zákona o zdravotnej starostlivosti ide v podstate o odmietnutie poskytovania zdravotnej starostlivosti. Odvolať informovaný súhlas je jedným zo základných práv pacienta. Dieťa je v tomto prípade zastupované matkou, ktorá túto vôľu prejavuje za dieťa," vyjadril sa Ivan Humeník, advokát z košickej advokátskej kancelárie h h PARTNERS v článku, ktorý sme už na túto tému písali. Za dieťa teda konajú jeho zákonní zástupcovia, rodičia, nie ošetrujúci lekár ani nemocnica.

Nemocnica má však právo neprepustiť novorodenca, ktorý je v ohrození života. Ak lekár dospeje k presvedčeniu, že odchod by bol v rozpore so záujmom dieťaťa, môže podať návrh na súd, aby informovaný súhlas nahradil.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >